Nume
Parola
Vizualizări: 1796
Businessmeni din Belgia şi-au împărtăşit experienţa la Chişinău şi Bălţi
Chisinau, 25 Mai 2011 — În perioada 24-25 mai 2011, Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei, în cooperare cu Camera de Comerţ din Antwerpen, Belgia, cu sprijinul financiar al guvernului flamand, a organizat, în municipiile Chişinău şi Bălţi, un ciclu de seminare tematice privind transferul celor mai bune practici în business. La evenimente au participat circa 120 agenţi economici autohtoni din diferite domenii de activitate, interesaţi de iniţierea relaţiilor de colaborare şi de export pe piaţa UE.
Seminarele au fost organizate, în cadrul proiectului „Dezvoltarea experienţei organizaţiilor de susţinere a business-ului din Moldova în domeniul „Acquis Communautaire” şi transferul celor mai bune practici flamande pentru inovare, dezvoltare durabilă şi alte aspecte de internaţionalizare întreprinderilor din Moldova”.
În calitate de raportori şi-au expus experienţa reprezentanţii a 5 companii belgiene. În cuvântul său de salut adresat participanţilor la seminare, Luc van Looveren coordonator al proiectului şi consultant superior în relaţiile cu UE al Camerei de Comerţ şi Industrie Antwerpen-Waasland, Belgia, a accentuat importanţa desfăşurării unor asemenea acţiuni ce vor contribui la facilitarea exporturilor din Republica Moldova pe piaţa UE şi la intensificarea cooperării dintre companiile belgiene şi moldoveneşti.
Ludmila Rotaru, şefă a Secţiei Relaţii Externe a Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei, a remarcat actualitatea tematicilor abordate în cadrul seminarelor. „Raportorii şi-au împărtăşit cu mare plăcere experienţa în domeniile: transport şi logistică în comerţul dintre RM şi UE, soluţii IT în sectorul de prelucrare a produselor alimentare şi pentru companiile de distribuţie, stabilirea unei reţele de distribuţie în diferite ţări europene. De un interes deosebit din partea participanţilor s-au bucurat şi subiectele ce ţin de managementul apei, reducerea cheltuielilor pentru gaz prin utilizarea cazanelor eficiente cu abur”, a spus interlocutoarea.
Proiectul „Dezvoltarea experienţei organizaţiilor de susţinere a business-ului din Moldova în domeniul „Acquis Communautaire” şi transferul celor mai bune practici flamande pentru inovare, dezvoltare durabilă şi alte aspecte de internaţionalizare întreprinderilor din Moldova” a fost lansat în luna februarie 2010.
El prevede activităţi precum: pregătirea personalului CCI a Moldovei şi al altor organizaţii de susţinere a business-ului în domeniul reglementărilor UE (cerinţele şi standardele tehnice, regulile de etichetare şi ambalare, reguli de înregistrare pentru producătorii de bunuri alimentare, legislaţia de protecţie a mediului pentru anumite produse etc); instruirea în domeniul elaborării rapoartelor model pentru companii din diverse domenii.
www.chamber.md