Nume
Parola
Vizualizări: 2032
Perspective CEFTA pentru întreprinderile din Moldova
Chişinău, 9 Iulie 2010 — Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei participă la realizarea unui proiect de implementare a Acordului Central European de Comerţ Liber (CEFTA), pentru ca agenţii economici de la noi din ţară să valorifice oportunităţile acestuia. În perioada 14 - 17 iulie 2010, la Zagreb, Croaţia, şeful secţiei Analiză Economică şi Dezvoltare a Afacerilor a CCI a Moldovei, Dragoş Neamţu, va lua parte la primul atelier de lucru privind planificarea activităţilor Proiectului de parteneriat dintre Asociaţia Camerelor de Comerţ şi Industrie din Germania şi Camerele de Comerţ din statele membre CEFTA.

Proiectul de parteneriat dintre Asociaţia Camerelor de Comerţ şi Industrie din Germania şi Camerele de Comerţ din statele membre CEFTA, printre care este şi CCI a Moldovei, se va desfăşura pe o durată de 3 ani (2010-2013). El are drept obiective susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii din Sud-Estul Europei pentru ca acestea să beneficieze de facilităţile oferite de către Acordul CEFTA, promovarea ÎMM şi, totodată, creşterea veniturilor şi a oportunităţilor de angajare în regiune.

Conform şefului secţiei Analiză Economică şi Dezvoltare a Afacerilor a CCI a Moldovei, Dragoş Neamţu, pe durata proiectului se preconizează să fie desfăşurate expoziţii, seminare de informare, mese rotunde şi alte activităţi, pentru a stimula comerţul şi investiţiile în Europa de Sud-Est. Problemele abordate vor ţine de armonizarea regulilor şi procedurilor de comerţ, reducerea barierelor tehnice din comerţ. „Acordul CEFTA oferă mai multe beneficii pentru ÎMM, contribuind la reducerea şi înlăturarea taxelor vamale, barierelor netarifare. În cadrul proiectului vor fi elaborate dispoziţii ce reglementează relaţiile dintre membrii CEFTA în câteva domenii noi: servicii, achiziţii publice, investiţii, protecţia proprietăţii intelectuale. Aplicarea Acordului CEFTA se va face, inclusiv, prin consolidarea Camerelor de Comerţ din Europa de Sud-Est, sprijinirea dezvoltării economice şi cooperării inter-regionale" a specificat sursa citată.

Acordul Central European de Comerţ Liber reprezintă cel mai important acord multilateral de liber schimb din Europa Centrală şi de Sud-Est. El a fost semnat la 21 decembrie 1992. În prezent membre ale CEFTA sunt Croaţia, Macedonia, Moldova, Serbia, Muntenegru, Albania, Cosovo, Bosnia şi Herţegovina.

Principalul obiectiv urmărit de CEFTA este crearea unei zone de liber schimb prin liberalizarea graduală a comerţului reciproc cu produse industriale şi agricole şi prin eliminarea barierelor din calea comerţului, în perioada de tranziţie.
Republica Moldova a semnat Acordul CEFTA în anul 2007.
www.chamber.md