Nume
Parola
Vizualizări: 3163
VIZITA AMBASADOAREI MARII BRITANII ÎN RAIONUL IALOVENI
23 Februarie 2017 — Ieri, 22 februarie 2017, la invitaţia conducerii raionului Ialoveni, Excelenţa Sa, doamna Lucy Joyce OBE, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Republica Moldova, a întreprins o vizită de lucru la Consiliul Raional Ialoveni, unde a discutat cu administraţia raionului Ialoveni şireprezentanții Agenţiei de Dezvoltare Regională(ADR) Centru.
În cadrul întrevederii, domnul Anatolie DIMITRIU, Preşedintele Raionului Ialoveni, a făcut o prezentare generală a raionului Ialoveni – cel mai dezvoltat din punct de vedere economic şi turistic din Republica Moldova, cu întreprinderi vinicole şi agricole, care realizează exporturi în Marea Britanie, dar şi din punct de vedere demografic, fiind în topul celor 3 raioane cu peste 100 000 de locuitori. Vorbind despre experienţa, strategiile şi politicile în domeniul social ale Marii Britanii, analizate în timpul vizitelor de studiu şi schimburilor de bune practici a menţionat: ,,Colaborarea fructuoasă a raionului Ialoveni cu partenerii din Marea Britanie a inspirat şi impulsionat raioanele din ţară să iniţieze relaţii de cooperare în implementarea proiectelor comunitare, şi îmi exprim recunoştinţa pentru suportul finanţatorilor britanici care au susţinut, prin Fundaţia ,,Lumos”, construirea Casei comunitare pentru copiii cu dizabilităţi”.
Preşedintele raionului s-a arătat interesat de experienţa Regatului Unit în implementarea principiului autonomiei locale veritabile şi al descentralizării financiare în organizarea şi funcţionarea administraţiei publice locale.
Excelenţa Sa, doamna Lucy Joyce OBE, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a mulţumit pentru efortul administraţiei raionului de a menţine relaţiile bilaterale consolidate. Este la a doua sa vizită în raionul Ialoveni şi s-a arătat interesată de relaţiile de colaborare între administraţia publică locală şi administraţia publică centrală, dar şi de reforma administrativ-teritorială. Drept model a demonstrat complexitatea fenomenului autonomiei locale şi descentralizării financiare în Regatul Unit care asigură dezvoltarea echilibrată social-economică la nivel local şi central, menţionînd că unele comunităţi britanice s-au dezis de descentralizarea excesivă. Doamna Ambasador a menţionat că infrastructura economică şi turistică, exporturile şi amplasarea geografică strategică este cheia dezvoltării durabile a Republicii Moldova. Excelenţa Sa a precizat că va transmite mesajul despre importanţa coordonării, eficienţei şi transparenţei fondurilor externe.
Domnul Viorel JARDAN, Directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru a prezentat realizările din activitatea agenţiei conform celor 6 priorităţi strategice exprimate în crearea condiţiilor de dezvoltare: apă şi canalizare, turism, drumuri, eficienţă energetică, managementul deşeurilor, mediul de afaceri şi infrastructura economică. Domnia Sa a subliniat oportunitatea apelului de proiecte al Ambasadei Britanice și concursul de granturi pentru autorităţile administraţiei publice locale. Deoarece agenţia a încheiat concursul de proiecte destinate APL-urilor din cele 13 raioane pentru perioada 2017 – 2020 şi dispune parţial de resurse financiare pentru a acoperi solicitările APL – urilor, directorul agenţiei a venit cu iniţiativa de a identifica companii engleze pentru a încheia acorduri de parteneriat întru susţinerea comunităţilor locale.
Domnul David JARMUL, voluntar, ,,Corpul Păcii al SUA” în oraşul Ialoveni, present la ședință, a vorbit despre suportul şi asistenţa pe care o acordă administraţiei raionului Ialoveni în implementarea a două proiecte complementare. Primul – ţine de oragnizarea atelierelor de informare şi instruire în localităţile raionului pentru a preveni violenţa în familie. Al doilea – de sistemul supravegherii de vecinătate pentu a asigura cetăţenilor din raion comunităţi protejate.
În scopul consolidării relaţiilor de colaborare, administraţia raionului a convenit asupra continuării cooperării pe dimensiunile: socială şi economică, în sensul implementării proiectelor privind prevenirea violenţei în familie şi asigurarea sistemului supravegherii de vecinătate, precum şi organizarea vizitelor reciproce de studiu şi schimb de experienţe pentru agenţii economici din ambele ţări.