Nume
Parola
Vizualizări: 3798
Raioanele Cahul, Taraclia şi Cantemir învaţă din experienţa României de gestionare a deşeurilor
Regiunea de Sud, 19 Noiembrie 2014 — Reprezentanţii autorităţilor publice locale din raioanele Cahul, Taraclia şi Cantemir, ai Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud, precum şi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor și Ministerului Mediului, au participat în perioada 9 - 14 noiembrie 2014 la o vizită de studiu în România, în domeniul gestionării deşeurilor. Deplasarea a fost susţinută financiar şi organizată de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova".
În timpul vizitei de studiu, participanţii s-au familiarizat cu lecţiile învăţate şi progresele înregistrate de autorităţile publice din judeţele Argeş, Sibiu şi Mureş în dezvoltarea sistemelor de management al deşeurilor, în conformitate cu standardele europene.
Pe lângă întrevederile cu reprezentanţii aparatelor de specialitate ale celor trei consilii judeţene şi agenţiilor de dezvoltare intercomunitară, programul vizitei a inclus ieşiri în teren, unde sunt amplasate diverse elemente ale infrastructurii destinate gestionării deşeurilor, precum depozitele regionale, cele neconforme închise, staţiile de transfer, de sortare, de compostare etc. Astfel, participanţii au avut prilejul să cunoască la faţa locului cum funcţionează sistemele regionale de management al deşeurilor şi să beneficieze de informaţii practice şi o serie de recomandări prezentate de specialiştii, experţii şi agenţii economici din România, care sunt nemijlocit implicaţi în planificarea, crearea şi operarea sistemelor date.
Primarul comunei Cania, raionul Cantemir, Natalia Salciuc, susține: "Ne-am familiarizat cu bunele practici privind funcţionarea unui sistem de gestionare a deşeurilor. Primul pas este făcut, urmează să depunem eforturi pentru a soluționa problema deșeurilor, o problemă acută pentru cetățeni."
"Nicio descriere teoretică a cea ce prezintă un depozit regional, o staţie de transfer, o staţie de compostare, o staţie de sortare nu pot înlocui cea ce a fost vizualizat pe teren. Astfel, ca rezultat al vizitei, ne-am schimbat total viziunea asupra sectorului.", relatează reprezentanta primăriei Cahul, Svetlana Radu.
La rândul său, reprezentantul primăriei Taraclia, Sergiu Camenscic, afirmă: "Înainte de a merge în această vizită, aveam o înțelegere foarte vagă a ceea ce înseamnă managementul deșeurilor. Acum, revin acasă cu idei cum am putea optimiza acest sector în raion".
Cele trei raioane care au participat la vizită, Cahul, Taraclia şi Cantemir intenţionează, în conformitate cu strategia naţională şi strategia regională de gestionare a deşeurilor, să creeze un sistem comun de management al deşeurilor. În prezent, Agenţia de Dezvoltare Regională Sud, elaborarează studii de fezabilitate în cele 3 sub-regiuni, iar odată cu identificarea amplasamentului depozitului regional de deșeuri, urmează să fie elaborat un proiect de design a depozitului regional .