Nume
Parola
Vizualizări: 4513
Deschidem primul Centrul de Excelență în domeniul IT!
Chisinau, 24 Septembrie 2014 — Primului Centru de Excelență în domeniul IT din Republica Moldova va fi creat la Universitatea Tehnică din Moldova. Guvernul, Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Ministerul Educației, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională(USAID) și companiile Microsoft și IBM au semnat astăzi un memorandum pentru concretizarea proiectului.

“Proiectul a devenit posibil datorită parteneriatului public-privat. Urez cale lungă acestei colaborări care se aplică într-un domeniu de perspectivă cum este tehnologia informației și comunicațiilor”, a menționat la ceremonia de semnare a memorandumului ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip.

El s-a arătat bucuros că noul Centru va fi deschis în cadrul Universității Tehnice din Moldova, pe care a absolvit-o. ” Îndemn studenții să beneficieze din plin de posibilitățile oferite de acest Centru, să urmeze o carieră în domeniul IT și să aibă un loc de muncă bine plătit la ei acasă, dat fiind că salariul din sectorul TIC este unul din cele mai mari pe economie”, a accentuat ministrul Pavel Filip.

Mesajul său a fost bine primit de către studenții de la facultățile cu profil IT. Ei s-au arătat încântați de posibilitatea de a-și continua studiile la Centru și de a putea urma o carieră IT la companii mondiale cu renume.
Costul proiectului se estimează la 2 milioane de dolari. Banii vor fi alocați de programul USAID în calitate de grant nerambursabil, iar companiile Microsoft și IBM vor contribui la dotarea Centrului cu echipamente și softuri.

Aici vor fi instruiți tineri de la toate instituțiile de învățământ din țară, dar și profesorii. Centrul urmează să devină o platformă de comunicare între mediul de afaceri și cel academic. Acesta va oferi acces la oportunitățile de studiu, dezvoltare și cercetare prin combinarea celor mai bune practici educaționale, tehnologiilor de ultimă oră și a transferului de cunoștințe și experiență. La Centru vor fi instruiți anual peste 1000 de tineri.

Prezent la ceremonie, Prim-ministrul Iurie Leancă a specificat că sectorul TIC se dezvoltă cel mai dinamic la nivel global și național și este un catalizator al unei creșteri economice durabile.”Utilizarea largă a soluțiilor TIC sporește eficiența și transparența guvernării, reduce corupția și asigură locuri de muncă bine plătite. Trebuie să fim pregătiți pentru a dezvolta o economie bazată pe cunoaștere într-o lume digitală”, a punctat Premierul.

Companiile private din domeniul TIC și partenerii de dezvoltare, la rândul lor, au salutat semnarea documentului. ”Republica Moldova are nevoie de educație de calitate. În țară sunt 20 de mii de locuri de muncă care necesită competențe digitale. Odată cu începerea activității Centrului numărul acesta va crește simțitor. Va apărea o nouă generație de întreprinzători”, a opinat ambasadorul SUA în RM, William Moser.