Nume
Parola
Vizualizări: 4151
O vizită în Japonia pentru îmbunătățirea calității serviciilor de sănătate în Moldova
Tokio, 15 Ianuarie 2013 — Studierea standardelor de calitate a serviciilor medicale din Japonia și a managementului instituțiilor de sănătate pentru preluarea acestor practici avansate în sistemul sănătății publice din Republica Moldova se află în prim-planul unei vizite de documentare în Japonia a delegației moldovenești, formată din Vicepreședinta Parlamentului Liliana Palihovici, Ministrul Sănătății Andrei Usatîi și nouă șefi și reprezentanți ai instituțiilor medicale republicane și municipale.

Vizita delegației din Republica Moldova la Tokio se desfășoară între 8 și 16 ianuarie 2013 și este efectuată la invitația Agenției de Cooperare Internaționala a Guvernului Japoniei.

Această vizită de documentare a delegației moldovenești în Japonia este întreprinsă și din perspectiva faptului că Republica Moldova își propune în cadrul procesului de reforme complexe să schimbe abordarea în oferirea serviciilor medicale cetățenilor și să îmbunătățească mecanismele de funcționare a sistemului medical şi de sănătate publică.

Un element-cheie al transformărilor pentru îmbunătățirea serviciile medicale din țară este introducerea echipamentului medical şi de laborator modern de diagnosticare și tratament. Aceste activități vor fi realizate prin intermediul unui proiect elaborat de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, ce va fi implementat în următorii trei ani.

În scopul obţinerii finanţării pentru acest proiect, Guvernul Republicii Moldova a iniţiat negocieri cu Guvernul Japoniei prin intermediul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională pentru dotarea cu echipament medical performant a 5 spitale (Spitalul Clinic Republican, Institutul Oncologic, Institutul de Cercetări Ştiinţifice în Domeniul Ocrotirii Sănătăţii Mamei şi Copilului, Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”) şi 11 centre de sănătate publică.

„Implementarea proiectului va contribui direct la îmbunătățirea calității serviciilor medicale în Republica Moldova, precum şi la introducerea tehnologiilor noi de diagnostic şi tratament. Pentru asta suntem în Japonia și discutăm cu partenerii noștri”, a afirmat Vicepreședinta Parlamentului, Liliana Palihovici.

În cadrul proiectului, vor fi procurate şi instalate echipamente medicale performante pentru diagnostic imagistic (angiograf, tomograf computerizat, aparat de rezonanţă magnetică nucleară etc.), pentru unităţile de terapie intensivă, sălile de operaţie şi laboratoare.

Suma totală a proiectului ce urmează a fi finanţat printr-un credit concesional (pentru o perioadă de 30 ani, perioada de graţie 10 ani, rata dobânzii 0,1% anual) este de 6 058 000 000 Yeni Japonezi (aproximativ 53 milioane Euro).

Serviciul de presă | Cabinetul Vicepreședintei Parlamentului Republicii Moldova