Nume
Parola
Vizualizări: 1781
Experții letoni sunt interesați de ritmul avansat al dezvoltării regionale în Moldova
Bălți, 29 Septembrie 2010 — La 28 septembrie 2010 în vizită la ADR Nord s-a aflat un grup de experți din or. Riga (Letonia), care a luat cunoștință cu experiența acumulată de agenție pe parcursul acestui an.

Această întrunire s-a realizat în cadrul proiectului „Raising Youth Awareness about EU Opportunities. European Experience Exchanges Latvia-Moldova”, scopul căruia este să promoveze în regiune ideea integrării europene a Republicii Moldova prin preluarea experienței letone ce vizează diverse domenii de activitate in perioada de pre-aderare si post-aderare la UE.
Acest proiect este implementat de Centrul Regional CONTACT-Bălți cu finanțarea oferită de Programul Est-Est al Fundației Soros-Moldova și Fundației Soros-Letonia.

În cadrul discuției la care au participat experții letoni, colaboratorii ADR Nord, experții MDRD și GTZ, au fost prezentate rezultatele obținute de către Republica Moldova în procesul de dezvoltare regională pe parcursul anului 2010.

Directorul ADR Nord, Dl Ion Bodrug, a relatat oaspeților letoni despre etapele parcurse de structurile responsabile de dezvoltarea regională în RM. În acest context au fost menționate strategiile elaborate și aprobate la nivel național și regional (Strategia Națională de Dezvoltare Regională, Strategiile de Dezvoltare Regională a celor 3 regiuni), prioritățile de finanțare, rezultatele primului Apel al propunerilor de proiecte lansat în anul 2010 și specificul proiectelor aprobate spre finanțare, perspectivele procesului de dezvoltare regională și rolul Uniunii Europene în susținerea acestui proces. De asemenea a fost menționat faptul că în timpul apropiat va fi semnat un Memorandum de colaborare cu Agenția de Dezvoltare Regională din Letonia, care are acoperire națională.

Experții letoni au demonstrate un vădit interes vis-a-vis de rezultatele atinse, apreciind ritmul avansat al procesului și calitatea produselor obținute. Ei au menționat că este important să fie replicată experiența pozitivă acumulată, evitând în măsura posibilității lacunele pe care le-au avut în activitatea sa structurile regionale din alte țări europene.