Nume
Parola
Vizualizări: 4001
5 şcoli din Moldova au fost selectate pentru cea de-a patra ediţie a proiectului educaţional internaţional Academia Şcolilor din Europa Centrală, aces, 2010 – 2011.
Chisinau, 24 Iunie 2010 — Un comitet de selecţie internaţional s-a reunit recent la Praga pentru a selecta şcolile pentru cea de-a patra ediţie a proiectului. Juriul internaţional a decis să accepte 45 de proiecte din cele 138 înscrise, din 15 ţări europene. 104 şcoli din Europa Centrală şi de Est au fost selectate pentru stadiul de implementare, dintre care 5 şcoli din Moldova.

Reţeaua internaţională de şcoli aces a fost creată în 2006 cu finanţare din partea Fundaţiei ERSTE care, împreună cu asociaţia non-profit VČELÍ DOM (Slovacia) şi Interkulturelles Zentrum (Austria) formează unitatea de coordonare a acestei iniţiative. aces susţine activ schimbul de experienţă şi cooperarea între şcolile din ţările din Europa Centrală şi de Sud–Est, precum şi între cele din statele membre şi non membre UE. Reţeaua de şcoli aces este formată din peste 500 de şcoli din 15 ţări iar proiectul este susţinut de Ministerele Educaţiei din toate ţările participante: Albania, Austria, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia.

Startul pentru ediţia 2010/2011 a proiectului aces s-a dat în luna februarie anul acesta, când şcolile şi liceele au fost invitate să se înscrie în competiţie cu propuneri de proiecte, dezvoltate în cooperare cu şcoli partenere din străinătate. Tema celei de-a patra ediţii a aces este “Creează soluţii pentru rezolvarea conflictelor din şcoli şi din mediul înconjurător”.
Toate cele 138 de proiecte înscrise au fost pregătite de 2-3 şcoli partenere din diferite ţări din Europa Centrală şi de Est. Din Moldova, au depus proiecte 17 şcoli, împreună cu instituţiile partenere din străinătate. Dintre acestea, cinci au fost selectate şi vor primi sprijin financiar pentru realizarea proiectelor în 2010-2011.

“Principalul obiectiv al proiectului aces este susţinerea dialogului intercultural între tineri şi stimularea creativităţii pentru dezvoltarea viitoare şi crearea de reţele în domeniul educaţiei. Cooperarea activă între şcoli din diferite tări, atât în faza premergătoare, cât şi în cea de execuţie a proiectului, a fost unul dintre criteriile-cheie de evaluare. Comitetul de selecţie a apreciat, de asemenea, şi creativitatea cu care a fost abordată tema, precum şi fezabilitatea ideilor", a declarat Victoria Isac, reprezentantul Ministerului Educatiei, Departamentul Relatiilor Internationale si Integrarii Europene.

În perioada 27 septembrie - 1 octombrie 2010 toţi reprezentanţii proiectelor selectate se vor reuni în cadrul unui eveniment de lansare care va avea loc în Senec, lângă Bratislava. Profesorii şi elevii vor avea posibilitatea de a lua parte la workshop-uri şi seminarii interesante, pe diverse teme, precum: metode şi instrumente de învăţare inovatoare, management de proiect, educaţie pentru pace şi rezolvarea conflictelor. Tineri din diferite ţări vor avea ocazia de a se cunoaşte, socializa şi de a face schimb de informaţii despre şcolile şi ţarile lor, precum şi despre diverse alte aspecte sociale şi culturale.

Contact:
Interkulturelles Zentrum
Reinhard Eckert
E-Mail: reinhard.eckert@iz.or.at
Tel: +43 (0)1/586 75 44
Pentru mai multe informatii: http://www.aces.or.at

Contact (presă):
Graffiti PR
Mariana Oprea, Tel: 0730 202 354;
E-Mail: mariana.oprea@graffitipr.ro

Tudor Stefan, mob:069143488
E-mail: tustefan@gmail.com

Fundaţia ERSTE
Fundaţia ERSTE îşi desfăşoară activitatea în regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est unde, împreună cu partenerii săi, implementează numeroase proiecte pentru binele public. Înfiinţată în anul 2003, Fundaţia şi-a început activitatea doi ani mai tarziu, dezvoltând trei programe: Dezvoltare Socială, Cultură şi Europa. Fundaţia ERSTE este succesorul legal al primei Case de Economii Austriece, “Erste oesterreichische Spar-Casse”, cu o tradiţie de peste 190 de ani, şi este acţionarul majoritar al Grupului Erste. Cele două misiuni ale sale provin din această veche tradiţie: Fundaţia ERSTE asigură viitorul Grupului Erste ca şi companie independentă şi reinvesteşte profitul în activităţi pentru binele public, devenind, astfel, cea mai mare şi puternică organizaţie de acest fel din Europa Centrală şi de Sud-Est. Pentru mai multe informaţii: www.erstestiftung.org

Interkulturelles Zentrum
Interkulturelles Zentrum (IZ) este o organizaţie independentă non–profit cu sediul în Viena (Austria), având ca obiectiv intensificarea legăturilor interculturale atât la nivel naţional, cât şi internaţional. IZ promovează dezvoltarea comunicării dintre persoane de diferite origini culturale şi derulează activităţi educaţionale în vederea implicării acestora în proiecte practice interculturale. Din anul 1987, IZ sprijină parteneriatele internaţionale între şcoli, cooperarea transfrontalieră în domeniul educaţiei, activităţile internaţionale care implică tineri, cât şi educaţia interculturală şi managementul diversităţii în Austria şi în străinătate. Interkulturelles Zentrum a primit, în 2000 şi 2005, premiul World Aware pentru Educaţie Globală din partea Consiliului Europei. În ianuarie 2007, Interkulturelles Zentrum a devenit Agenţia Naţională pentru programul european “Tineret în acţiune”. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.iz.or.at

VČELÍ DOM
VČELÍ DOM este o asociaţie non–profit care dezvoltă idei şi iniţiative pentru a ajuta societatea să facă faţă provocărilor unei Europe noi şi unite. Asociaţia joacă un rol activ în popularizarea resurselor existente şi crearea unora noi care să stimuleze viaţa culturală şi socială din Slovacia, dar şi în alte ţări, în special din Centrul şi Sud–Estul Europei. VČELÍ DOM are ca scop dezvoltarea de strategii, crearea de platforme şi reţele şi sprijinirea, promovarea şi organizarea de proiecte pentru binele public în Slovacia şi în străinătate. Activităţile asociaţiei acoperă evenimente sociale şi culturale naţionale şi internaţionale, conferinţe, seminarii, simpozioane şi workshop–uri artistice. Punctele centrale de interes ale cercetărilor ştiinţifice derulate de asociaţie sunt educaţia, participarea socială şi transformarea societală. Consolidarea societăţii civile şi a dialogului în interiorul Europei este un obiectiv important, la fel ca şi popularizarea cunoştinţelor despre procesul de extindere europeană. VČELÍ DOM reuneşte persoane din Europa Centrală şi de Est şi cooperează activ cu partenerii săi, în cadrul unei reţele de organizaţii ce activează pentru binele public.