Nume
Parola
Vizualizări: 2031
Povestea lui Gabriel din Oxentea, Dubăsari, în revista „ONU în Moldova”: „EDUCAŢIE PENTRU TOŢI” înseamnă beneficii pentru fiecare copil
Chişinău, 17 Septembrie 2009 — Revista „ONU în Moldova” / „The UN in Moldova” prezintă, în ediţia sa cu nr. 3 (40), pentru iulie-septembrie 2009, începutul poveştii de recuperare a lui Gabriel, un copil din Oxentea, Dubăsari, care obţine o şansă datorită Iniţiativei de Acţiune Rapidă în Educaţia pentru Toţi în Moldova.

„A simţi pământul cu tălpile poate fi o senzaţie nouă pentru un copil de cinci ani şi jumătate. Din cauza diagnosticului, Gabriel din satul Oxеntea, raionul Dubăsari, a stat aproape tot timpul acasă în primii săi ani de viaţă, cu mama şi bunelul. Acum învaţă să meargă, iar ca să ajungă OM MARE trebuie să frecventeze grădiniţa şi să-şi continue recuperarea într-un centru de reabilitare. Proiectul Ministerului Educaţiei şi Tineretului „Educaţie pentru Toţi”, susţinut de UNICEF şi Banca Mondială, face disponibile asemenea servicii pentru Gabriel şi alţi copii din Moldova”.

Cuvântul-cheie în istoria lui Gabriel şi în istoriile umane ale altor copii din Moldova este PARTENERIAT. Larisa Vîrtosu, Preşedintele Grupului Consultativ al proiectului „Educaţie pentru Toţi”, este de părere că Iniţiativa de Acţiune Rapidă în Educaţia pentru Toţi în Moldova „reprezintă, în contextul fortificării parteneriatelor în educaţie, o practică pozitivă de cooperare eficientă între Guvern, societatea civilă, administraţia publică locală, mediul academic şi donatori – UNICEF, PNUD şi Banca Mondială”.

Întreaga poveste a lui Gabriel Savin din Oxentea, Dubăsari, şi a parteneriatelor sociale în favoarea „Educaţiei pentru Toţi” în Moldova poate fi citită în ediţia curentă a revistei „ONU în Moldova”, la paginile 27 şi 28. Revista poate fi descărcată integral de pe site-ul Reprezentanţei ONU în Moldova de la adresa: http://www.un.md/key_doc_pub/un_magazines/2009/Revista_ONU_nr(3)40_10-09-09.pdf

Subiectul „PARTENERIATE PENTRU O VIAŢĂ TIMPURIE DEMNĂ ÎN MOLDOVA. „Educaţie pentru Toţi” înseamnă beneficii pentru fiecare copil, inclusiv pentru Gabriel, şi pentru întreaga comunitate” prezintă, de asemenea, câştigurile pe care le obţin comunităţile din Moldova, implicate în proiectul „Educaţie pentru Toţi – Iniţiativă de Acţiune Rapidă”:

• Mai mulţi copii în grădiniţe şi centre comunitare preşcolare
• Spaţii renovate în grădiniţe, dotate cu echipamente şi mobilier accesibil copiilor
• Un mediu educaţional favorabil pentru dezvoltarea copiilor prin crearea ariilor de activitate
• Manageri şi educatori instruiţi
• Suporturi metodologice şi didactice pentru educatori
• Practici centrate pe copil
• Implicarea liderilor comunitari în activităţi de includere în programe de educaţie timpurie a copiilor din familii social vulnerabile.

Revista „ONU în Moldova” / „The UN in Moldova” Magazine este o publicaţie trimestrială, editată, în limbile engleză şi română, de Biroul Coordonatorului Rezident al Organizaţiei Naţiunilor Unite în Moldova.