Nume
Parola
Vizualizări: 2684
Membrii CRS din cadrul CRD Nord au studiat experiența Regiunii Nord-Est a României în domeniile Aprovizionare cu apă și canalizare și Managementul deșeurilor solide
Regiunea Nord-Est, România, 13 August 2018 — Membrii Comisiilor Regionale Sectoriale (CRS) în domeniile Aprovizionare cu apă și canalizare (AAC) și Managementul deșeurilor solide (MDS) au participat, în perioada 6-10 august a.c., la o vizită de studiu în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est a României. Delegația, formată din membri ai CRS și specialiști din grupul de suport tehnic, a vizitat mai multe obiective din domeniile AAC și MDS, precum și unele proiecte de succes implementate în Regiunea Nord-Est a României.

În prima zi a vizitei de studiu, 6 august, delegația din nordul Republicii Moldova a studiat, la Iași, experiența operatorului de alimentare cu apă, canalizare și epurare S.C. „ApaVital” și a vizitat stația de tratare Chirița, unde au fost puse în discuție aspecte privind sistemele de alimentare cu apă și canalizare. Vizita de studiu în județul Iași a continuat în cea de-a doua zi, 7 august, la stația de epurare a apelor uzate din Dancu și la operatorul de salubritate S.C. „Salubris” S.A., care activează în cadrul Centrului municipal de colectare a deșeurilor Iași.

Cea de-a treia zi, 8 august, a fost dedicată județului Neamț. În municipiul Piatra Neamț, delegația din nordul Moldovei a fost primită de Vasile Asandei, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est. În cadrul întrevederii, directorul ADR Nord-Est s-a referit la un șir de aspecte privind programele și proiectele cu finanțare europeană din Regiunea Nord-Est a României. ADR Nord-Est a fost fondată în anul 1999, pentru dezvoltarea și implementarea politicilor regionale. Ulterior, membrii CRS s-au documentat cum își desfășoară activitatea stația de epurare a apelor uzate din municipiul Roman, județul Neamț (operator regional „ApaServ” S.A. Neamț), depozitul județean de deșeuri nepericuloase Girov, precum și operatorul de servicii ecologice Brantner Servicii Ecologice S.A. din Piatra Neamț.

În cea de-a patra zi, 9 august, delegația din nordul Republicii Moldova s-a deplasat în județul Suceava. În orașul Gura Humorului, membrii CRS au vizitat stația de epurare a apelor uzate. Ulterior, în incinta Consiliului Județean Suceava, membrii delegației au fost informați despre proiectele de dezvoltare regională realizate.

În ultima zi a vizitei de studiu, 10 august, membrii CRS au avut posibilitatea să se documenteze despre proiectele de succes din sectoarele AAC și MDS realizate în județul Botoșani. Totodată, delegația din nordul Republicii Moldova a vizitat stația de tratare a apei pentru proiectul derulat de SC „Nova Apa Serv” S.A., amplasată în satul Cămătărăști-Deal, precum și Centrul de management integrat al deșeurilor din comuna Stăuceni.

Vizita de studiu în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est a României a fost organizată cu suportul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în parteneriat cu ADR Nord-Est din România. Activitatea este prevăzută în Planul de activități pentru anul 2018 al CRS în domeniile AAC și MDS.
-----------------------------
Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

www.adrnord.md