Nume
Parola
Vizualizări: 3426
STUDIU PRIVIND SITUAȚIA ȘI ANALIZA NECESITĂȚILOR TINERILOR NEET DIN LOCALITĂȚILE RAIONULUI IALOVENI
Răzeni, Ialoveni, 2 August 2022 — STUDIUL privind situația și analiza necesităților tinerilor NEET din localitățile raionului Ialoveni a fost realizat de către Asociația „Eco-Răzeni” și a cuprins organizarea focus-grupurilor cu factori de decizie, cadre didactice, reprezentanți ai instituțiilor publice, organizațiilor societății civile, cultelor religioase, etc. și realizarea unui sondaj de opinie în baza chestionarului online cu participarea a circa 150 tineri NEET din localitățile raionului Ialoveni.

Proiectul „Oportunități mai bune pentru tinerii și tinerele care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă (Inițiativa de Incluziune a Tinerilor și Tinerelor NEET)” este finanțat de Uniunea Europeană și Suedia. Proiectul este implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și Agenția pentru Dezvoltare Regională din Transnistria.

Administrația Consiliului raionul Ialoveni și-au propus un obiectiv de a diminua fenomenul tinerilor NEET prin diferite metode, implicând mai mulți parteneri și acordând un buget care este în creștere permanent, iar pentru a observa careva schimbări de termen lung autorii studiului consideră că este nevoie de o perioadă mai îndelungată.

Tinerii din localitățile raionului Ialoveni pot accesa informații cu privire la locurile de muncă și ghidare în carieră din următoarele surse:
• Familie, rude și prieteni
• Panourile informative în locuri publice
• Direcția pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialoveni și Târgul locurilor de muncă;
• Asociația „Motivație”, Întreprinderea socială „Floare de cireș” SRL, Răzeni
• Biblioteca publică raională „Petre Ștefănucă”, Ialoveni, care oferă e-Servicii
• Lecțiile de orientare profesională și de dezvoltare personală în instituțiile de învățământ
• Centrele sociale de stat și private din localități;
• comunitățile religioase.

Tinerii nu sunt interesați în angajarea în câmpul muncii din motivul salariului mic, care în unele cazuri este sub 5000 de lei și din cauza muncii necalificate și neoficiale. Tinerii NEET din raionul Ialoveni sunt atașați de rețelele sociale și nu de activități culturale sau sportive din localități.

Tinerii NEET provin, preponderent din familii vulnerabile unde părinții la rândul lor au fost în situație de vulnerabilitate morală, economico-financiară și educațională sau au plecat peste hotare, abandonându-și copiii. Sunt necesare programe informaționale pentru a spori gradul de educație și încredere în forțele proprii a acestor tineri și pentru a rupe lanțul de vulnerabilitate intergenerațională.

Tinerii (NEET) au un mare potențial nevalorificat și pot contribui semnificativ la dezvoltarea propriilor lor comunități. Dacă li s-ar oferi suficient sprijin în alegerea modelelor pozitive de viață, alegerea profesiei, consiliere psiho-emoțională în depășirea traumelor, stigmatizării sociale la care sunt supuși, asistență în depășirea barierelor, prin programe de valorificare a personalității și demnității lor, acesta ar deveni membri valoroși ai societății.

Proiectul „Oportunități mai bune pentru tinerii și tinerele care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă (Inițiativa de Incluziune a Tinerilor și Tinerelor NEET)” este finanțat de Uniunea Europeană și Suedia. Proiectul este implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și Agenția pentru Dezvoltare Regională din Transnistria. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene, al Consiliului Național al Tineretului din Moldova, Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare și al Agenției pentru Dezvoltare Regională din Transnistria, ale Uniunii Europene și/sau al Suediei.