Nume
Parola
Vizualizări: 4731
„Îmbunătățirea accesului tinerilor NEET aflați în penitenciare la programe de formare profesională și integrare pe piața muncii după executarea pedepsei”: Centrul de Reabilitare și Integrare a Deținuților CRID
Chișinău, 16 Iunie 2022 — Reintegrarea profesională a tinerilor eliberați din detenție prin pilotarea serviciilor inovative și acordarea asistenței psihologice pentru facilitarea incluziunii pe piața muncii constituie o prioritate atât pentru Centrul de Reabilitare și Integrare a Deținuților CRID, cât și pentru partenerii și finanțatorii proiectului „Oportunități mai bune pentru tinerii și tinerele care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă (Inițiativa de Incluziune a Tinerilor și Tinerelor NEET)”.

Proiectul „Oportunități mai bune pentru tinerii și tinerele care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă (Inițiativa de Incluziune a Tinerilor și Tinerelor NEET)” este implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și Agenția pentru Dezvoltare Regională din Transnistria, din resursele acordate de Uniunea Europeană și Suedia.

Centrul de Reabilitare și Integrare a Deținuților CRID este beneficiar al Programului de granturi destinat organizațiilor societății civile locale care contribuie la incluziunea tinerilor NEET prin pilotarea serviciilor incluzive inovatoare sau prin monitorizarea serviciilor pentru tineret care există deja.

În acest context, deținuții din Penitenciarul „Pruncul” au fost prezenți la prima instruire auto din cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului tinerilor NEET aflați în penitenciare la programe de formare profesională și integrarea pe piață muncii după executarea pedepsei”.

„Îmi doream să fiu înmatriculat în listele de studii pentru categoria B în cadrul proiectului finanțat de Fundația Est-Europeană și să învăț să fiu conducător auto”, a spus unul dintre tineri.

Legislația națională definește tinerii NEET ca fiind tinerii în vârstă de 15-29 de ani, care nu fac parte din populația ocupată, nu studiază sau nu învață în cadrul sistemului formal de educație și nu participă la niciun fel de cursuri sau alte instruiri în afara sistemului formal de educație”.

„Consider că prin intermediul implementării acestui proiect atât eu, în calitate de instructor, cât și deținuții vom obține o experiență reciprocă”, a mărturisit a menționat Tudor Sirețanu, administrator al Instituției de Învățământ Centrul de Instruire a Conducătorilor Auto „VEHICUL”.

„În cadrul întrevederii cu cei 12 deținuți, desfășurată în incinta penitenciarului, am rămas surprins de interesul și motivația pe care o au tinerii. Pot confirma că potențialul este vizibil, e nevoie doar de multă muncă. Prima lecție, a fost una de probă, pentru a înțelege ce metodă să aplic în predarea materialului. A fost o lecție productive și într-un regim constructiv. Consider că realizarea acestui proiect va contribui la o tranzitare mau bună de la detenție la liberare și va facilita integrarea și reintegrarea acestor tineri în societate. Totodată, va fi un pas spre a încuraja și alte agenții și fonduri să ofere suport nerambursabil în direcția deținuților”, afirmă Tudor Sirețanu.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Oportunități mai bune pentru tinerii și tinerele care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă (Inițiativa de Incluziune a Tinerilor și Tinerelor NEET)” implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și Agenția pentru Dezvoltare Regională din Transnistria, din resursele acordate de Uniunea Europeană și Suedia. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene, al Consiliului Național al Tineretului din Moldova, Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare și al Agenției pentru Dezvoltare Regională din Transnistria, ale Uniunii Europene și/sau al Suediei.