Nume
Parola
Vizualizări: 4792
La Chişinău va fi prezentat un pachet de recomandări comune ale Guvernului şi societăţii civile pe accelerarea apropierii de Uniunea Europeană
26 Septembrie 2011 — Marţi, 27 septembrie, ora 15:00, va avea loc conferinţa de încheiere a proiectului „Convenţia Naţională pentru Integrarea Europeană. Evenimentul se va desfăşura în sala de conferinţe a hotelului „Jazz”, situat pe str. Vlaicu Pîrcălab 72.

În sesiunea de încheiere vor fi prezentate recomandările care au fost elaborate în cele trei grupuri de lucru formate în cadrul proiectului:

• vize, frontiere şi regiunea transnistreană
• agricultură şi dezvoltare regională
• comerţ, servicii, concurenţă

Recomandările au fost adoptate prin consens de experţii guvernamentali şi non-guvernamentali care au participat la cele patru runde de mese rotunde pentru fiecare grup de lucru. Mesele rotunde au avut loc în perioada februarie-iulie 2011.

La evenimentul de încheiere vor participa înalţi oficiali ai administraţiei publice centrale, experţi independenţi, lideri de ONG, cercetători, oficiali şi parteneri din Republica Slovacă.

La deschiderea proiectului, în noiembrie 2010, au fost prezenţi ministrul afacerilor externe al Republicii Slovace, Mikuláš Dzurinda şi preşedintele Comitetului pentru Afaceri Europene din Slovacia, Ivan Štefanec. Republica Moldova a fost reprezentată de viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al RM, Natalia Gherman.
Formatul Convenţiei este unul care reuşeşte să permită atingerea consensului dintre autorităţi şi societatea civilă pe formula politicilor care urmează a fi puse la punct şi totodată în practică pentru a apropia Republica Moldova de Uniunea Europeană. Acest mecanism de adoptare a deciziilor şi-a demonstrat deja eficienţa în Republica Slovacă, Serbia şi Macedonia. Paralel, un asemenea proiect este desfăşurat şi în Ucraina.

Proiectul „Convenţia Naţională pentru Integrarea Europeană” este implementat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, Asociaţia pentru Politică Externă şi Centrul Analitic Independent Expert-Grup, cu susţinerea financiară a Ministerului Afacerilor Externe al Slovaciei şi în parteneriat cu Centrul de Cercetare al Asociaţiei Slovace pentru Politică Externă. Scopul iniţiativei este de a stimula dezbateri ample şi de a formula recomandări pentru structurile guvernamentale, cu participarea societăţii civile, în vederea adoptării şi implementării acquis-ului comunitar în Republica Moldova.