Nume
Parola
Vizualizări: 2366
Primăria Chişinău, în parteneriat cu IDIS „Viitorul”, lansează un proiect european de creştere a eficienţei energetice în capitala Republicii Moldova
14 Ianuarie 2010 — La 14 ianuarie, 2010, în Sala Rotundă a Primăriei Municipiului Chișinău, a fost lansat oficial proiectul „Creşterea eficienţei energetice în municipalităţile Chişinău şi Sevastopol, în baza experienţei pozitive”.

Proiectul a fost scris în cadrul parteneriatului dintre primărie și IDIS „Viitorul” și se va desfășura cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin intermediul programului CIUDAD (Cooperare pentru dezvoltare urbană şi dialog). Bugetul total al proiectului este de apr. 673 000 EUR, dintre care 20% sunt acoperite de către beneficiarii acestui proiect. Activităţile lui sunt similare în ambele municipalități: Chişinău şi Sevastopol, oferind beneficii concrete celor peste 750000 locuitori ai Chişinăului şi 379200 de locuitori ai Municipiului Sevastopol.

„Această săptămână este una reuşită: marţi a început prima rundă de negocieri privind Acordul de asociere RM-UE, iar azi lansăm la transpunerea în practică a unor proiecte comune, care atestă semne ale unei trilaterale reuşite Republica Moldova – UE – Ucraina.”, a afirmat la evenimentul de lansare ES dl. Dirk Schuebel, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

Dorin Chirtoacă, primarul general al capitalei, a menţionat la rândul său: „Sprijinul acordat de Comisia Europeană reprezintă o nouă etapă în relaţia noastră de colaborare; beneficiem de suportul pe care l-au primit şi alte state din Europa de Est, în perioada de pre-aderare la Uniunea Europeană.”

Urmează ca, până în martie 2012, să fie elaborată o Strategie de creştere a eficienţei energetice pentru municipiul Chişinău, să fie optimizat cadrul legal. Pentru a promova bunele practici în conservarea energiei, va fi organizat un concurs pentru şcolile din capitală. Instituţia de învăţământ câştigătoare va beneficia de un suport de 100 000 EUR, pentru izolarea termică a edificiului. Alte trei instituţii vor fi decernate cu premii băneşti. De asemenea, vor fi vernisate două expoziţii naţionale, unde vor fi prezentate tehnologii deopotrivă inovatoare şi eficiente energetic.

„Acest proiect merge dincolo de simbolisme, fiind unul care îmbină într-o manieră convingătoare proiecte de infrastructură, consultanță pentru optimizarea sistemului de folosire eficientă a energiei (termice și energetice) și de popularizare a culturii de utilizare rațională a energiei. Iniţiativa noastră comună este un pas concret de atragere a noilor tehnologii de iluminare a străzilor, termoficare a clădirilor de locuit, și de folosire eficientă a energiei în sistemul administrativ și economic al Municipiului Chişinău, inspirându-se din practicile pozitive existente în Uniunea Europeană”, a subliniat Igor Munteanu, directorul IDIS „Viitorul”.
Experții selectați de IDIS „Viitorul” vor asista autoritățile municipale în evaluarea problemelor existente, căutarea de soluții tehnice, oferindu-și expertiza pe domeniul ajustării și reformării sistemelor existente de iluminare, termoficare și economisire a resurselor energetice. Vor fi elaborate câteva studii de fezabilitate, strategii de reformă sectorială în domeniul iluminării străzilor din capitală, utilizării surselor regenerabile de energie şi izolării termice a clădirilor rezidenţiale. Asta pentru a pregăti autorităţile Municipiului Chișinău în vederea atragerii de investiții și proiectelor de dezvoltare a infrastructurii în capitală.

Proiectul cuprinde și o componentă importantă de educație publică, diseminare de practici pozitive și consultări între autoritățile municipale și populația capitalei. În acest domeniu vor fi colectate și transmise și altor autorități publice locale și subnaționale din RM practici curente și proiecte de perspectivă în folosirea eficientă a energiei, termoziolare și a energiei regenerabile. Educația de utilizare eficientă a energiei va oferi auditoriului interesat din RM istorii de succes din spațiul comunitar european şi statele vecine, selectate de către partenerii IDIS „Viitorul” în acest proiect - Uniunea Municipalităţilor din regiunea Marmara şi Universitatea din Marmara (Turcia). Ghidul bunelor practici rerpezintă unul dintre numeroasele elemente ale viitoarei campanii de promovare a eficienţei energetice, într-un an în care schimbările climaterice și sursele de energie regenerabilă reprezintă subiecte de vârf pe agenda tuturor orașelor mari din lume.

Pentru 2010 sunt planificate vizite comune ale echipei proiectului din Chişinău şi Sevastopol în Germania, organizate de către partenerul european al iniţiativei, ICLEI European Secretariat GmbH.