Vizualizări: 3709
ISTORII DESPRE DREPTUL COPILULUI LA PARTICIPARE, UN DIALOG CU AVOCATUL COPILULUI DIN MOLDOVA, DISCUŢII DESPRE OBSERVAŢIILE FINALE ALE COMITETULUI DE LA GENEVA PENTRU DREPTURILE COPILULUI...
Chișinău, 9 Martie 2009 — ISTORII DESPRE DREPTUL COPILULUI LA PARTICIPARE, UN DIALOG CU AVOCATUL COPILULUI DIN MOLDOVA, DISCUŢII DESPRE OBSERVAŢIILE FINALE ALE COMITETULUI DE LA GENEVA PENTRU DREPTURILE COPILULUI...
Aceste şi alte teme s-au aflat pe agenda de lucru a Grupului Copiilor pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului în Moldova.
Informaţii despre respectarea şi încălcare dreptului copilului la participare, un dialog cu Avocatul Copilului din Moldova, propuneri pentru Planul Naţional de Acţiuni în domeniul Drepturilor Omului, o discuţie despre observaţiile Comitetului pentru Drepturile Copilului de la Geneva pentru Guvernul Moldovei, tema pentru acasă de monitorizare a dreptului copilului la protecţie împotriva exploatării prin muncă… Toate aceste subiecte s-au aflat pe agenda celui de-al cincilea atelier al Grupului de Lucru al Copiilor pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului în Moldova, desfăşurat, la iniţiativa Centrului de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), la Chişinău, între 2 şi 5 martie 2009.
Cei 22 de copii din 20 de comunităţi ale ţării, membri ai Grupului de Lucru pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului în Moldova, au făcut publice, în debutul atelierului, în prezenţa mass-media şi a reprezentanţilor agenţiilor finanţatoare, istoriile lor personale şi experienţele colegilor despre respectarea şi încălcarea dreptului copilului la participare în comunităţile şi şcolile lor.
„De multe ori, în structurile care ar trebui să exprime vocea copiilor – senat, parlamente şcolare, consilii ale copiilor – componenţa este alcătuită la propunerea profesorilor. În acelaşi timp, avem şi exemple bune de participare a copiilor – în cadrul centrelor pentru tineri, unde implicarea este mare”, a notat în fişa sa de monitorizare Lidia. „Avem nevoie de o participare adevărată, benevolă şi informată”, a afirmat Eugen, iar Ana a evidenţiat faptul că „adulţii trebuie să ofere şanse egale pentru toţi copiii, fără să ţină cont de îmbrăcămintea lor, statutul social şi aşa mai departe”. Opiniile copiilor, formulate în cadrul atelierului, au fost discutate împreună cu Avocatul parlamentar pentru protecţia drepturilor copilului în Moldova, Tamara Plămădeală.
Copiii au întocmit deja primele lor rapoarte – privind Dreptul Copilului la Educaţie şi Dreptul Copilului la Protecţie împotriva Violenţei şi Neglijării. Constatările despre starea drepturilor copilului în educaţie au fost expediate, împreună cu o scrisoare de pledoarie, în adresa Ministrului Educaţiei şi Tineretului din Republica Moldova (http://www.civic.md/comunicate-de-presa/o-scrisoare-de-pledoarie-in-favoarea-dreptului-copilului-la-educatie-a-fost-expediata-ministeruluii.html). Observaţiile cu privire la protecţia împotriva violenţei au fost prezentate de copii în cadrul unei sesiuni speciale cu participarea Avocatului Copilului în Moldova şi a reprezentantului unei Fundaţii Elveţiene pentru Copii (http://www.comunicate.md/index.php?task=articles&action=view&article_id=816).
Toate tezele-cheie ale monitorizării copiilor vor face conţinutul viitoarelor Rapoarte ale Copiilor despre Respectarea Convenţiei privind Drepturile Copilului în Republica Moldova.
De altfel, discuţiile care au însoţit, recent, la Geneva, prezentarea Raportului Guvernului Moldovei despre respectarea Convenţiei privind Drepturile Copilului au fost sintetizate pentru copiii-participanţi la atelierul de la Chişinău de Cezar Gavriliuc, Preşedintele CIDDC. Observaţiile finale ale Comitetului pentru Drepturile Copilului, adresate Guvernului Moldovei, urmăresc realizarea acţiunilor unde există întârzieri sau nereuşite: de exemplu, în ceea ce priveşte copiii afectaţi de migraţie sau includerea educaţiei privind drepturile omului în programa şcolară la toate nivelele.
În cadrul acestui al cincilea atelier de lucru al copiilor pentru monitorizarea drepturilor copilului în Moldova, participanţii, cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani, au formulat şi propuneri pentru Planul Naţional de Acţiuni în domeniul Drepturilor Omului în Moldova 2008-2011. Acestea vizează atragerea unui număr mai mare de copii în monitorizarea propriilor drepturi, eforturi de îmbunătăţire a vieţii copiilor, precum şi informarea părinţilor şi profesorilor despre drepturile omului şi drepturile copilului.
Tema următorului atelier de lucru, anunţat pentru vacanţa de vară, este dreptul copilului la protecţie împotriva exploatării prin muncă.
Proiectul „Copiii monitorizează respectarea propriilor drepturi” este realizat de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), cu sprijinul acordat de Organizaţia Suedeză „Salvaţi Copiii”, Misiunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în Moldova, Agenţia Suedeză de Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Fundaţia SOROS Moldova.
Copiii din Grupul de Lucru pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului se afirmă ca experţi în drepturile copilului, organizând, împreună cu colegii de şcoală, acţiuni de pledoarie la nivel local, participând la emisiuni radio şi tv sau scriind articole pentru buletinul informativ al grupului, „Monitorul Oficial al Drepturilor Copilului”. De asemenea, membrii grupului au avut o contribuţie proprie la elaborarea indicatorilor de monitorizare, adaptaţi pentru copii, care vor face conţinutul primului Ghid practic pentru monitorizarea drepturilor copilului în Republica Moldova.
Mesajul Grupului de Lucru al Copiilor pentru Monitorizarea Drepturile Copilului este: „În Moldova toate lucrurile trebuie să înceapă cu dreptul. Cu dreptul copilului”.
Informaţii:
Cezar Gavriliuc, Daniela Platon, Veaceslav Luca (CIDDC)
Tel.: 72 65 98, 74 78 13, 74 46 00.
E-mail: ciddc@yahoo.com, monitor.childrights@gmail.com.
Web: http://www.childrights.md/
Categorii comunicate
- Administraţie Publică 2274
- Afaceri 808
- Angajări & Joburi 166
- Armata & Serviciul Grăniceri & Vama 37
- Artă & Cultură 127
- Bănci & Asigurări 18
- Blogosfera 110
- Concursuri & Licitații 14
- Construcţii & Infrastructură 47
- Dezvoltare Regională 1653
- Diaspora 3
- Drepturile Omului & Justiţie 564
- eBooks / eReviste / eDocumente 7
- Economic & Statistică 329
- Educaţie & Instruire 750
- Export și Investiții 17
- Externe 165
- Fashion 0
- Fiscalitate & Finanţe & Contabilitate 116
- Industrie 10
- IT 30
- Media & Publicitate 365
- Mediu 36
- Mesaje 8
- Oferte & Prețuri 16
- Ong & Societate Civilă 1313
- Persoane Publice 140
- Politic & Electorala 1305
- Procuratura & MAI 120
- Public Relations 32
- Resurse Web 12
- Sănătate & Medicină 125
- Sindicate 4
- Social 580
- Sport 12
- Ştiinţă 80
- Tehnologia Informației și Comunicațiilor 287
- Telefonie & Comunicaţii 29
- Turism 33