Nume
Parola
Vizualizări: 2285
Membrii CRD Centru participă la identificarea soluțiilor de eficientizarea și sporirea a performanței de activitate a consiliului
24 Octombrie 2013 — Costești, Ialoveni, 24-25 octombrie 2013. Membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Regională Centru (CRD Centru) participă la un atelier de lucru de două zile organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Internațională a Germaniei (GIZ).
Participanții la atelierul de lucru își propun să facă o analiză a activității CRD Centru, să identifice soluții pentru eficientizarea și sporirea performanței de activitate a Consiliului de Dezvoltare Centru și să îmbunătățească comunicarea și colaborarea în regiunea Centru.
Sergiu Cecan, șeful Direcției relații cu instituțiile de dezvoltare regională a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a comunicat că, acest eveniment este foarte important și va contribui la sporirea interesului din partea membrilor CRD Centru că să participle mai activ la implementarea Politicii de Dezvoltare Regională.
Vice-președintele CRD Centru, Vasile Bîtca, consideră că asemenea ateliere de lucru sînt binevenite, mai ales că membrii CRD, fiind din diferite sfere de activitate, au nevoie de întruniri comune pentru a interacționa și a identifica acțiunile prioritare pentru dezvoltarea echilibrată și durabilă a tuturor localităților din Regiunea de Dezvoltare Centru.
La rândul său, directorul ADR Centru, Tudor Meșina, a subliniat faptul că acest seminar este începutul unei activități mai strînse dintre membrii CRD Centru. Astfel, directorul agenției și-a exprimat convingerea că această experiență va avea un efect de lunga durată, iar cei prezenți la atelierul de lucru se vor implica mai activ în procesul implementării Politicii de Dezvoltare Regională în Regiunea Centru.
Prezent la atelierul de lucru, Philipp Johannsen, reprezentant de țară și manager de proiect GIZ, a menționat că este foarte bucuros să participe la un astfel de eveniment, să lucreze împreună cu memrii CRD, deoarece acest moment este foarte important în consolidarea unei echipe. “Odată cu crearea Consiliilor de Dezvoltare Regională și a celorlalte structuri care se ocupă de implementarea Politicii de Dezvoltare Regională în Republica Moldova, mă bucur că am reușit să conving Guvernul Germaniei să investească în acest domeniu absolut necesar dezvoltării echilibrate a RM. Și atunci cînd sîntem întrebați de către alți donator internaționali de ce ne-am aventurat în acest lucru, le răspundem că în Consiliile Regionale sînt reprezentanți ai autorităților locale, societăţii civile şi sectorului privat din fiecare raion al regiunii, ceea ce ne dă convingerea că prin acești membri se fac cunoscute dorințele tuturor cetățenilor. Iar la acest moment sîntem bucuroși să spunem că și UE ne susține prin adausul de 5 milioane de euro pentru implementarea proiectelor din domeniul dezvoltării regionale din RM”.
„Aflîndu-ne într-o locație atît de frumosă, sper să folosim posibilitatea pentru a ne consolida ca echipă, și a eficientiza comunicarea, și activitatea noastră ulterioară", a menționat Silvia Strelciuc, directorul Centrului Regional de Asistență și Informare a ONG „CONTACT-Cahul”.
Despre activitatea instituțiilor similare CRD Centru din alte state au vorbit directorul general ADR Vest, România, Sorin Maxim, și expertul german Stefan Elsing. Reprezentanții străini au ținut să sublinieze faptul că RM are un avantaj în ceea ce privește implementarea dezvoltării regionale, deoarece are de la cine învăța, iar toate prezentările pe care le oferă ei sînt doar niște modele și de noi depinde dacă le vom urma sau nu.
De asemenea, experții Mariana Puntea a prezentat viitoarele Programe de Cooperare Transfrontalieră 2014-2020, informații oferite de Biroul regional de cooperare transfrontaliera, Chișinău, şi Programul de suport al parteneriatului estic teritorial.
Atelierul de lucru pentru membrii CRD Centru este prima activitate de acest gen organizată de MDRC și ADR Centru. Cheltuielile de organizare a atelierului de lucru fiind acoperite de GIZ.