Nume
Parola
Vizualizări: 2445
Agenți economici din stânga Nistrului, familiarizați cu particularitățile legislației fiscale
Rabnita, 20 Martie 2013 — Pe 20 martie 2013, la Râbnița, 20 de agenți economici din partea stângă a Nistrului au participat la un seminar de informare referitor la particularitățile legislației fiscale. Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerț și Industrie a Moldovei, cu sprijinul Programului UNDP „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.
În cuvântul de salut, Galina Popic, director al ”Intereconomiservice”, întreprinderea afiliată din Râbnița a CCI a Moldovei, a accentuat actualitatea temei abordate. ”În regiunea transnistreană sunt agenți economici înregistrați temporar și în partea dreaptă a Nistrului, pentru a putea efectua operațiuni de import-export. Ei se confruntă cu probleme referitor la achitarea impozitelor, taxei pe valoare adăugată, deoarece regulile diferă pe cele două maluri. Consider că, legislația fiscală trebuie să fie explicită, să nu lase loc pentru interpretări și să nu conțină prevederi care se exclud reciproc.
Cu susținerea Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare , am desfășurat 12 seminare de informare, la care au participat oameni de afaceri din diferite raioane. Subiectele discutate au fost selectate la solicitarea agenților economici, bazându-se, în special, pe familiarizarea cu cadrul normativ care vizează activitatea de întreprinzător ”.
Raisa Bejan, expert în evidență contabilă, le-a prezentat participanților particularitățile din noul Cod Fiscal al Republicii Moldova, referindu-se la impozitul pe venit, accize, TVA, administrarea fiscală.
Elena Cozma, conferențiar universitar, a prezentat situația din regiunea transnistreană.
Contabila Oxana Rusu, participantă la seminar, a apreciat pozitiv organizarea acestuia. ”Întreprinzătorii au nevoie de consultanță în domeniu. Am aflat informații noi și vom ști cum să acționăm în continuare. În stânga Nistrului nu există TVA, cadrul normativ nu este funcțional, de aceea ne vine greu. Este binevenit faptul că, factorii de decizie solicită și părerea noastră.”
Programul ”Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” este finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de PNUD. Obiectivul general al programului este de a contribui la promovarea încrederii între ambele maluri ale Nistrului prin implicarea autorităţilor locale, societăţii civile, comunităţii de afaceri şi altor părţi interesate în activităţile de dezvoltare economică şi socială a comunităţilor locale.
www.chamber.md sau pagina CCI pe facebook