Nume
Parola
Vizualizări: 1731
Germania susţine CCI în intenţia de a îmbunătăţi pregătirea profesională a muncitorilor
24 Martie 2011 — Miercuri, 23 martie 2011, conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei a avut o întrevedere cu o delegaţie oficială de la Ministerul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania, în cadrul căreia s-a discutat despre parteneriatul CCI a RM cu Germania, în vederea îmbunătăţirii sistemului de învăţământ profesional din Moldova.

În timpul reuniunii, vicepreşedintele CCI, Vladimir Didilica a accentuat vasta experienţă pe care o are Germania în acest domeniu. Sistemul dual german de pregătire a cadrelor muncitoreşti şi-a demonstrat eficienţa. Ţinând cont de necesităţile economiei RM şi de situaţia de pe piaţa forţei de muncă, dorim să implementăm şi la noi unele elemente ale sistemului dual. Astfel, în cadrul primei etape a Proiectului de parteneriat cu Camera Meşteşugarilor din Koblenz, la două şcoli profesionale din Moldova au fost renovate atelierele de instruire practică, iar în prezent lucrăm asupra dotării tehnice a încă 3 ateliere, unul dintre care este la o şcoală profesională din Bălţi. Acest proiect este unul dintre cele mai prodigioase, pentru că permite nu doar instruirea tinerilor, ci şi sporirea calificării specialiştilor de la întreprinderi, pregătirea maiştrilor.

De asemenea, împreună cu colegii din Magdeburg, a fost elaborat un regulament de certificare a maiştrilor de la companiile autohtone. Sperăm că vom avea susţinere din partea Ministerului Educaţiei, pentru ca din toamnă CCI să poată certifica maiştrii de la întreprinderi, a spus vicepreşedintele CCI.

Vladimir Didilica a făcut o scurtă trecere în revistă şi a celorlalte proiecte pe care CCI le realizează împreună cu partenerii germani, menţionând că pentru asigurarea calităţii mărfurilor şi serviciilor, întreprinderile trebuie să investească inclusiv în forţa de muncă calificată. În acest context, CCI a solicitat sprijinul partenerilor germani în vederea elaborării curriculei pentru specialităţi aparte, chestionarea întreprinderilor pentru a identifica necesităţile acestora şi nivelul de calificare şi pregătire profesională a muncitorilor etc.

La rândul ei, Sonja Schuler, reprezentant al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania, a afirmat că Germania va oferi şi în continuare sprijin Moldovei. „Este îmbucurător faptul că cele două şcoli participante la proiect au devenit atractive pentru tineri, iar pentru ca învăţământul profesional să-şi recapete prestigiul şi să devină solicitat este nevoie şi de implicarea ministerelor de profil”, a afirmat sursa citată.

După întrunirea la CCI, delegaţia din Germania a vizitat Şcoala profesională nr.9 şi Liceul profesional nr. 1 din Chişinău – instituţiile de învăţământ profesional unde au fost renovate şi reutilate atelierele de instruire practică.
Menţionăm că, la momentul actual, CCI a Moldovei derulează circa 10 proiecte cu parteneri din Germania.
www.chamber.md