Nume
Parola
Vizualizări: 2236
Reprezentanții Regiunii de dezvoltare Centru (RDC) participă activ la elaborarea Programului Regional Sectorial în domeniul Alimentării cu Apă și Canalizare (AAC)
Chișinău, 19 Februarie 2014 — Astăzi, 19 februarie, în orașul Chișinău, Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) a desfășurat cel de-al 5-lea atelier de lucru în domeniul planificării regionale în sectorul de alimentare cu apă și de canalizare în Regiunea de Dezvoltare Centru.
La această întrunire au participat reprezentaţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Ministerul Mediului (MM), APL, ADR Centru, reprezentanți ai operatorilor de apă din Regiunea Centru, reprezentanți ai GIZ, ONG, studenţi AAP.
Obiectivul atelierului de lucru a fost prezentarea situației la zi a elaborării Programului Regional Sectorial din sectorul AAC, tipurile de concepte de proiecte posibile, prezentarea fișei tip de proiect și un exercițiu practic privind elaborarea unui conceptul de proiect posibil și completarea fișei respective.
Aceast seminar are loc în cadul unui ciclu de ateliere de lucru în domeniul planificării regionale în sectorul AAC, după ce începând cu anul 2010 Regiunile Nord, Centru şi Sud au fost implicate activ în procesele iniţiale de dezvoltare regională conduse de Consiliile pentru Dezvoltare Regională (CDR-uri) şi Agenţiile pentru Dezvoltare Regională (ADR-uri). Acest lucru se efectuează în cadrul unei politici regionale elaborată de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor.
La nivel regional, se doreşte o eficientizare a serviciilor publice în domeniul Alimentării cu apă şi Canalizare (AAC), inclusiv optimizarea nivelului calităţii acestor servicii prin acţiuni de modernizare a lor în concordanță cu standardele europene, precum şi asigurarea conectării etapizate a acestor servicii la sistemele naţionale.
În acest context, proiectul “Modernizarea Serviciilor Publice Locale”, domeniul de intervenţie 2, “Planificarea şi Programarea Regională” vine să acorde suport Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC), precum şi ADR Centru în demararea procesului de planificare regională în sectorul AAC în regiunea Centru, prin implementarea principiului participativ. În acest sens, acest proces se axează pe implicarea reprezentaţilor grupului de lucru, precum şi a altor actori interesaţi în luarea deciziilor asupra nivelului de servicii dorit, în cadrul unor ateliere de lucru specializate. Acestea sint organizate în regiunea centru și au menirea să dezvolte capacităţile de planificare sectorială la nivel regional şi local.
În decembrie 2012, a avut loc primul atelier de lucru în regiunea noastră, care a avut ca scop iniţierea în procesul de planificare regională sectorială a participanţilor. În martie 2013 a avut loc atelierul de lucru 2, care a urmărit confirmarea datelor privind situaţia actuală în domeniul AAC şi elaborarea, în mod participativ, a viziunii privind nivelul serviciilor de organizare si gestionare a rețelelor de apa si canalizare la nivel regional către anul 2018. In iulie 2013 a avut loc Atelierul de lucru 3, la care au fost prezentate materiale privind existenta surselor de apa in regiuni si efectuarea exercițiilor de planificare in fiecare raion. Atelier de lucru nr. 4 în planificarea regională în sectorul AAC a fost organizat în octombrie 2013, s-a axat pe definitivarea planurilor sectoriale, prezentarea fișelor raioanelor inițiate în cadrul Atelierului nr. 3 de lucru și a informațiilor suplimentare transmise de la raioane, prezentarea prognozelor privind dezvoltarea serviciilor de AAC cu orizont 2020, punerea în discuții a aspectelor de gender în sectorul AAC precum și identificarea unor riscuri și a durabilității conceptelor de proiecte posibile în sectorul AAC. Atelierul nr. 5 și-a propus să prezinte conceptul integrat pentru sistemele de AAC, criterii de selecție a CPP, prezentarea fișei tip de concept de proiect posibil (CPP). Ultimul atelier din acest ciclu urmează să se desfășoare în luna aprilie.

P.S. Poze de la eveniment găsiți atașate la mesaj. Pentru mai multe detalii la acest subiect, dar și pentru alte informații din domeniul dezvoltării regionale accesați site-ul ADR Centru, http://www.adrcentru.md/.