Nume
Parola
Vizualizări: 5155
Tinerii din Moldova printre căştigătorii competiției internaționale “Şcoli europene pentru o planetă vie” 2012-2013
Chișinău, 11 Iunie 2013 — Săptămâna trecută, la Moieciu de Sus, judetul Brasov, România, reprezentaţii a patru ţări au participat la evenimentul de încheiere a programului internațional de educație dedicat mediului înconjurător Şcoli Europene pentru o Planetă Vie, proiect realizat de către WWF în parteneriat cu Fundaţia ERSTE. Moldova a fost reprezentată în acest program de către trei școli: Liceul Teoretic ”Mihai Sadoveanu” din Călărași, Liceul Teoretic din Svetlii și Liceul Teoretic A.Mateevici, din Soldăneşti care a fost printre cele patru şcoli selectate ca şi câștigătoare a programului. Cele mai bune proiecte au venit din partea ţărilor precum Croaţia, Moldova, Slovenia şi Ucraina, iar cîștigătorii Premiului vor merge pentru o săptămână în România la o tabără în sînul naturii.

Împreună cu elevi şi profesori din alte opt ţări, aceştia au implementat proiecte pentru conservarea mediului înconjurător, prin activităţi variate, de la construcţia unor grădini în incintele şcolilor, evenimente de stradă sau piese de teatru, până la expoziţii şi campanii prin care elevii învaţă de la elevi. ”Prin programul “Şcoli europene pentru o planetă vie” vrem să oferim posibilități elevilor de a se implica în cauze de mediu, de a-şi exprima opiniile în public şi de a-i motiva și pe ceilalţi să participe la activităţi", a declarat Cătălina Murariu, Coordonator Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă WWF pentru România si Republica Moldova. “Pentru noi, implicarea matură și în același timp entuziastă a elevilor este cea mai mare realizare a proiectului.”

33 de echipe din 10 ţări, respectiv Austria, Bulgaria, Croaţia, Republica Moldova, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina şi Ungaria au răspuns apelului WWF de a lua atitudine pentru mediul înconjurător şi pentru viitorul Europei. Timp de 7 luni, copii şi tineri cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani au realizat proiecte în jurul temelor: „Dunărea - linia vie a Europei”, „Amprenta ecologică” și „Spirit cetățenesc activ”. Echipele s-au documentat, au discutat cu factori de decizie şi au organizat drumeţii, marșuri și campanii de informare. Ideile şi implementarea proiectelor au fost în totalitate în responsabilitatea tinerilor şi au depins numai de creativitatea lor, profesorii având doar rolul de suport. La evenimentul final de la Moeciu, fiecare echipă din concurs a fost reprezentată de câte un profesor şi un elev, care au prezentat activităţile de protejare și conservare a naturii în cadrul unui „târg de proiecte”.

Proiectele cîştigătoare sunt din Moldova, Croația, Slovenia și Ucraina.

Elevii, cu vârsta cuprinsă între 12 şi 16 ani, au format echipa „Albinuțele” din Liceul Teoretic A. Mateevici, Soldăneşti, Republica Moldova. Ei au pus bazele proiectului „ECO-Steps”(Paşii ECO) - concentrându-se pe importanţa selectării deşeurilor din comunitatea lor. Construcţia unui depozit nou pentru selectarea deșeurilor a fost o oportunitate de a-și educa colegii și vecinii cu privire la modul corect de eliminare a deșeurilor. Au mai organizat si sesiuni de instruire și o serie de emisiuni la radioul local. Astfel, ei au convins autoritățile locale să sprijine inițiativa și au organizat, de asemenea, o demonstrație publică pe străzile orașului.

Elevii gimnaziului „Josipa Slavenskog” din Čakovec, Croaţia, au format echipa „CRO Butterflies”(Fluturaşii). Echipa croată, la fel cuprindea elevi cu vârsta cuprinsă între 12 şi 16 ani, ei alegând ca subiect pentru proiectul lor, o specie de fluturi (Maculineia), care este pe cale de dispariție. Astfel, tinerii au fost informaţi despre caracteristicile acestei specii și importanța conservării habitatului lor. Echipa formată, a luat legătura cu alte școli locale, începînd dezvoltarea proiectului prin susţinerea prelegerilor bazate pe cercetare și excursii organizate în zona de interes. Ei au reuşit să informeze publicul despre un subiect nemaiauzit până acum.

Elevii din Gimnaziul „Siska”, Ljubljana, Slovenia s-au numit „Co-workers of Nature”(Co-muncitori ai naturii), ei au ales să se inspire de beneficiile agriculturii ecologice și a produselor locale prin promovarea lor în școlile din localitate. Eforturile lor au fost îndreptate către construirea și menținerea unei „grădini ecologice”, chiar în curtea școlii, primind consultări ale specialiştilor internaţionali, dar şi a colegilor din programul "Școli europene pentru o planetă vie". Mai mult decât atât, ei au investigat atitudinea elevilor și a profesorilor față de practicile agricole ecologice, investigînd şi sursa produselor servite la ei în cantina şcolară.

„The Dnieper River in the Hands of People”( Râul Nistru în mâinile oamenilor) a fost numele de proiect condus de studenţii de la Şcoala Păcii, din Kiev, concentrându-se asupra stării ecologice a rîului Nipru. Iniţiativa lor a coagulat forţele şi voinţa membrilor din „Parlamentul tinerilor pentru râul Nipru”, o adunare internaţională al tinerilor din trei ţări: Ucraina, Rusia şi Belarus. Prin crearea şi structurarea organizaţiei de tip "parlament", au reuşit să depisteze cele mai grave problemele ecologice ale râului din comunitatea lor, implicîndu-se, în special generaţia tânără, printr-o varietate întreagă de activităţi.

Premiul: o săptămână de tabără în aer liber, desfăşurată în România

În toamna anului 2013, câte cinci elevi din fiecare şcoală câştigătoare vor fi invitați într-o tabară în aer liber, timp de o săptămână, în România. "Dorim să încurajăm schimbul elevilor, între ţările europene, chiar şi după încheierea competiţiei", a afirmat Doraja Eberle, Preşedintele Consiliului de Conducere al Fundaţiei ERSTE. "Astfe, ne dorim să creăm o rețea transnațională de conservare a naturii între tineri activi."

Despre iniţiativa “Şcoli europene pentru o planetă vie”

În acest an s-a desfăşurat cea de-a cincea ediţie a programului Şcoli Europene pentru o Planetă Vie. De la prima ediţie a proiectului (2008), 4000 de copii şi tineri cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani au pus în practică acţiuni de ecologie. În anul şcolar 2012/2013 startul iniţiativei a fost dat la Academia derulată în octombrie 2012, în Austria, timp de o săptămână. Prin workshop-uri şi activităţi în aer liber, experţii WWF le-au prezentat elevilor şi profesorilor temele proiectului şi instrumentele prin care acesta poate fi implementat. Evoluţia proiectelor prezentate de-a lungul celor 4 ediţii poate fi urmărită prin intermediul unui blog accesibil publicului: http://schools.foralivingplanet.eu. Aici, echipele din diversele şcoli participante la program au ţinut jurnale de proiect, au postat fotografii şi înregistrări video şi au avut oportunitatea să îşi împărtăşească experienţele.

Termenul limită pentru înscrieri in editia a sasea a programului ”Şcoli Europene pentru o Planetă Vie” este 9 iulie 2013.

Mai multe informaţii despre programul ”Şcoli europene pentru o planetă vie” şi formularul de înscriere se pot găsi pe www.wwf.ro.

Pentru mai multe informații vă rugăm contactați:

Andreea Gurău, Fundaţia ERSTE, Departamentul Comunicare:
E-mail: andreea.gurau@erstestiftung.org
Tel. +43 50100 619614

Tudor Stefan, Coordonator PR în Moldova:
E-mail: tustefan@gmail.com,
Mob. +373 69143488

Despre WWF
Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.

Despre Fundaţia ERSTE
În 2003, Fundaţia ERSTE a evoluat din “Erste Österreichische Spar-Casse”, prima Bancă de Economii din Austria. Fundaţia ERSTE este acţionarul principal al Grupului Erste şi investeşte o parte din dividendele sale în dezvoltarea societăţii civile din Europa Centrală şi de Sud-Est. Fundaţia ERSTE susţine participarea socială şi implicarea societăţii civile. Obiectivul Fundaţiei este să-i aducă pe oameni împreună şi să ofere informaţii despre istoria recentă a unei regiuni care a cunoscut schimbări dramatice începând cu 1989. Fiind o fundaţie activă, îşi dezvoltă propriile proiecte în cadrul a trei programe: Dezvoltare Socială, Cultură şi Europa.
www.erstestiftung.org