Nume
Parola
Vizualizări: 3991
Avocatul Poporului a avut o întrevedere cu membrii delegației Comitetului european pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante (CPT)
Chișinău, 14 Septembrie 2015 — Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, a avut o întrevedere cu membrii delegației Comitetului european pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante (CPT), care se vor afla, în perioada 14 - 25 septembrie curent, în vizita periodică în Republica Moldova.

În cursul întrevederii au fost discutate chestiuni privind condiţiile funcţionării Mecanismului naţional de prevenire a torturii în formulă nouă, conform prevederilor Legii nr.52; experienţa echipei Oficiului Avocatului Poporului de organizare a vizitelor preventive la instituţiile de detenţie; evoluţiile de ultimă oră în domeniul prevenirii şi combaterii torturii şi relelor tratamente în Republica Moldova.
Avocatul Poporului a informat membrii delegaţiei CPT despre starea actuală de reformă a Instituţiei Ombudsmanului, exprimîndu-şi speranţa că pînă la sfîrşitul anului vor fi depăşite etapele organizaţionale de constituire a Consiliului MNPT şi că acesta va deveni din 2015 funcţional în noua sa formulă. Mihail Cotorobai a menţionat faptul că, deşi activitatea MNPT a fost suspendată în contextul reformei instituţionale a CpDOM, funcţionarii din cadrul Oficiului Avocatului Poporului şi-au îndeplinit constant atribuţiile de monitorizare şi prevenire a torturii. Ombudsmanul a anunţat că angajaţii Instituţiei Ombudsmanului, implicit din cadrul reprezentanţelor din teritoriu, în anul curent a efectuat 32 de vizite de prevenire în locurile de detenţie.
La solicitarea membrilor CPT, funcţionarii Oficiului Avocatului Poporului, Gheorghe Bosîi şi Iurie Dubenco s-a referit la procedurile aplicate în cadrul vizitelor de monitorizare şi preventive, au vorbit despre problemele depistate şi menţionate în rapoartele tematice şi cele anuale elaborate, au făcut recomandări privind locurile de detenţie care ar urma să fie vizitate de către reprezentanţii CPT, pentru a evalua starea de lucruri din cadrul acestora.
Referindu-se la situaţia atestată în ultimii ani în Republica Moldova la capitolul combaterea torturii şi relelor tratamente, angajaţii Oficiului Avocatului Poporului au menţionat evoluţiile înregistrate în acest sens în instituţiile penitenciare şi inspectoratele de poliţie. Funcţionarii Instituţiei Ombudsmanului au invocat cîteva exemple care oferă dovada faptului că, în ultimul timp, unii poliţişti şi gardieni ezită să aplice forţa fizică chiar şi în situaţiile în care ar putea s-o facă, în condiţiile prevăzute de lege.
Avocatul Poporului a mulţumit membrilor delegaţiei CPT pentru că au ales să se întîlnească cu ombudsmanul şi echipa sa din prima zi a vizitei periodice în Moldova, dînd asigurări că le va oferi tot sprijinul pentru realizarea cu succes a mandatului în ţara noastră.
Totodată, reprezentanţii CPT au mulţumit pentru schimbul de opinii efectuat, apreciind drept importnată informaţia parvenită de la angajaţii Instituţiei Ombudsmanului pentru realizarea obiectivelor vizitei şi întocmirea raportului final pe marginea acesteia.