Nume
Parola
Vizualizări: 6828
PNUD lansează pentru al doilea an consecutiv un concurs pentru cele mai bune investigații jurnalistice pe teme de corupție
13 Aprilie 2017 — PNUD Moldova lansează cea de-a doua ediție a concursului pentru cele mai bune investigații media pe teme de corupție, deschis tuturor jurnaliştilor din presa scrisă, online, radio şi TV, națională și locală. Concursul are loc în cadrul proiectului ”Consolidarea funcției de prevenire și analiză a corupției a CNA”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe a Norvegiei în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție (CNA).

Concursul de investigații jurnalistice va fi deschis, începând cu 11 aprilie 2017 până la 30 octombrie 2017. Un juriu format din profesioniști din mass-media şi experţi din domeniul anticorupţie va examina lucrările admise în concurs și va desemna investigațiile câștigătoare.

Investigaţiile jurnalistice înscrise în concurs trebuie să vizeze fapte de corupţie, trafic de influenţă, conflicte de interese, gestionarea frauduloasă a banilor publici şi a patrimoniului public, integritatea demnitarilor, averi şi afaceri nedeclarate, scheme de crimă organizată şi spălare a banilor, etc.

La evaluarea publicațiilor/materialelor depuse se va ține cont de
• complexitatea investigaţiei;
• calitatea documentării;
• originalitatea subiectului și valoarea socială;
• instrumentele de prezentare şi vizualizare a datelor;
• respectarea standardelor profesionale şi etice în procesul de documentare, de dobândire a informaţiei.

La concurs vor fi admise investigații jurnalistice realizate și publicate/difuzate pe parcursul anului 2017 (ianuarie – octombrie).

Fiecare aplicant (fie individual sau o echipă de autori) poate depune un număr de maximum 3 investigații.

Vor fi acordate câte trei premii pentru fiecare din cele trei categorii:

• Premiul I – o cameră video;
• Premiul II – un laptop performant;
• Premiul III – un aparat foto profesional.

Materiale de investigație vor putea fi depuse în variantă electronică (link-ul la publicație), variantă print, audio și video la adresa de e-mail: olga.crivoliubic@undp.org cu subiectul Concurs pentru cele mai bune investigații jurnalistice pe teme de corupție, trimise prin poștă sau aduse într-un plic sigilat la adresa la adresa Str. 31 august 131, UNDP-Moldova cu inscripția Concurs pentru cele mai bune investigații jurnalistice pe teme de corupție. Persoana de contact Olga Crivoliubic, Manager de proiect, PNUD-Moldova.

Ceremonia de premiere va avea loc în cadrul Conferinței anuale anticorupție, desfășurată tradițional pe data de 9 decembrie, de Ziua Mondială Anticorupție.

Strategia Națională de Integritate și Anticorupție 2017 – 2020 adoptată de Parlamentul Republicii Moldova pe 31 martie 2017 recunoaște că societatea civilă și mass-media au un rol important în sistemul național de integritate ce poate contribui la implementarea eficientă a Strategiei prin monitorizare independentă și imparțială, dar și prin informarea echidistantă a societății despre deficiențele din sistem.

Jurnaliştii de investigaţie contribuie la dezvăluirea faptelor de coruptie, a fraudelor, conflictelor de interese și criminalităţii organizate. Investigaţiile jurnalistice contribuie la informarea cetăţenilor şi formarea opiniei publice de percepere a corupţiei ca pe un fenomen social negativ şi ruşinos, dar şi la transparentizarea procesului de guvernare şi gestionare a patrimoniului public şi responsabilizarea funcţionarilor şi demnitarilor. Deseori acestea rezultă în sesizarea organelor de drept și pornirea investigaţiilor.