Nume
Parola
Vizualizări: 3814
RAPORTUL DEZVOLTĂRII UMANE 2013: ȚĂRILE DIN LUME AU ÎNREGISTRAT UN NIVEL MAI MARE DE DEZVOLTARE UMANĂ
CHISINAU, 14 Martie 2013 — Conform clasamentului Indicelui Dezvoltării Umane, Republica Moldova se află pe poziția 113 dintr-un număr de 187 de țări și teritorii ale lumii

Raportul Dezvoltării Umane 2013 „Ascensiunea sudului: progresul uman într-o lume diversă” a fost lansat astăzi, în oraşul Mexico, de Administratorul PNUD Helen Clark și președintele Mexicului Enrique Pena. Raportul examinează schimbarea profundă a dinamicii globale, generată de puterile în creștere din lumea în curs de dezvoltare și implicațiile acestor schimbări pentru dezvoltarea umană.

Printre constatările sale principale, Raportul 2013 explică cum și de ce:

• Ţările în curs de dezvoltare se dezvoltă într-un ritm fără precedent în istoria omenirii, ceea ce permite ca sute de milioane de oameni din țările în curs de dezvoltare să iasă din sărăcie și miliarde de oameni să se alăture noii clase medii din întreaga lume.
• Printre țările care au realizat un nivel înalt de dezvoltare umană se află nu doar așa- numitele țări din grupul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud), ci şi ţări precum Bangladesh, Indonezia, Tailanda, Vietnam, Korea, Malaezia, Mexic, Chile, Africa de Sud, Ghana, Uganda, Rwanda, Mauritius și Turcia.
• Acest fapt constituie o schimbare profundă atît pentru țările din sud, cît și pentru cele din nord. Cooperarea sud-sud este în creștere, în timp ce instituțiile regionale și bilaterale răspund necesităților de care anterior se preocupau instituțiile mondiale, precum Banca Mondială, FMI și chiar Națiunile Unite. Pentru a-și păstra relevanța, toate aceste instituții trebuie să se ajusteze mai bine imperativelor țărilor din sec. 21.
• Țările din sud continuă să se confrunte cu provocări serioase pe termen lung – îmbătrînirea, problemele de mediu și necesitatea unui angajament civic constructiv. Acestea necesită soluții locale și globale pentru ca țările să-și poate menține realizările în domeniul dezvoltării umane.
Raportul Dezvoltării Umane 2013 oferă o evaluare a progreselor dezvoltării obţinute în 187 de state și teritorii ale lumii conform Indicelui Dezvoltării Umane (IDU), care rezumă perspectivele unei vieţi lungi şi sănătoase, starea educaţiei şi standardele unui trai decent.

Conform Raportului, valorea IDU a Republicii Moldova în 2012 constituia 0.660, poziționînd țara pe locul 113 în categoria statelor cu o dezvoltare umană medie, dintr-un număr de 187 de țări și teritorii ale lumii. Între anii 1995 și 2012, Indicele Dezvoltării Umane (IDU) al Republicii Moldova a crescut de la 0.65 până la 0.660, ceea ce reprezintă o majorare cu 2 la sută sau o creștere anuală de aproximativ 0,1 la sută.

Anul trecut, în Raportul Dezvoltării Umane 2011, Republica Moldova a fost plasată pe locul 111 din 187 de state, însă autorii Raportului afirmă că este eronat să fie comparate valorile și poziționările cu rapoartele precedente, pentru că metodele și datele s-au schimbat.

Oferind o radiografiere a progreselor înregistrate de Republica Moldova la fiecare dintre cei câțiva indicatori care compun Indicele Dezvoltării Umane, Raportul 2013 constată că între 1980 și 2012 în Moldova speranța de viață la naștere a crescut cu 5 ani, media anilor de școlarizare a crescut cu 3.3, iar durata preconizată a școlarizării a scăzut cu 0.2 ani. Între 1990 și 2012, PIB-ul pe cap de locuitor s-a micșorat cu aproximativ 28 la sută.

Indicele Dezvoltării Umane 2012 al Republicii Moldova în valoare de de 0.660 se situează peste media de 0.640 a grupului de țări cu o dezvoltare umană medie, dar sub media de 0.771 a statelor din Europa și Asia Centrală. Din regiunea Europei și Asiei Centrale, țările care sunt apropiate de Republica Moldova ca nivel de dezvoltare umană sunt Turkmenistanul și Uzbekistanul, ocupând în clasamentul dezvoltării umane pozițiile 102 și 114, respectiv.

Norvegia, Australia şi Statele Unite ale Americii se află în topul Indicelui Dezvoltării Umane, iar clasamentul este încheiat de Republica Democrată Congo, afectată de conflict, și Niger, devastată de secetă, care au înregistrat cele mai mici rate ale Indicelui Dezvoltării Umane, măsurat prin speranța de viață, educație și trai decent.

“Pe parcursul ultimelor decenii, țările din lume au înregistrat nivele mai înalte de dezvoltare umană, conform Indicelui Dezvoltării Umane,” se spune în Raportul 2013. “Toate grupurile și regiunile au atins o imbunătățire remarcabilă a tuturor componentelor IDU, iar țările din categoriile statelor cu o dezvoltare umană joasă și medie au înregistrat pogrese rapide. În acest context, putem afirma că lumea devine mai puțin inegală.”

De rînd cu IDU, Raportul include trei indicatori - Indicele Dezvoltării Umane ajustat pentru Inegalitate, Indicele Inegalităţii Gender și Indicele Sărăciei Multidimensionale.

Examinînd inegalitatea în cele trei dimensiuni ale IDU – sănătatea, educația și veniturile –precum și IDU al Moldovei pentru anul 2012 de 0.660 din perspectiva inegalității, valoarea acestuia constituie 0.584, în scădere cu 11.6 procente datorită inegalității în distribuirea indicatorilor pe cele trei dimensiuni. În medie, această scădere din cauza inegalității constituie 24.2 procente pentru țările cu o dezvoltare umană medie și 12.9 pentru cele din Europa și Asia Centrală.

Indicele Inegalității Gender (GII), care măsoară disparităţile în forţa de muncă, sănătate, cunoştinţe şi abilitare, care afectează femeile, are o valoare de 0.303, poziționînd Moldova pe locul 49 din cele 148 țări incluse în indicele pentru 2012. În Moldova, femeile reprezintă în parlament 19.8 procente, 91.6 procente din femeile adulte au studii medii generale sau superioare, în comparație cu 95.3 procente dintre bărbați. La fiecare 100,000 vii născuți, 41 de femei decedează din cauza problemelor legate de sarcină, iar rata de fertilitate printre adolescenți este de 29.1 de nașteri la 1000 de vii născuți. Prezenţa femeilor pe piața muncii este de 38.4 procente în comparație cu 45.1 pentru bărbați.

Conform Indicelui Sărăciei Multidimensionale (ISM), care identifică lipsuri importante în sănătate, educaţie şi standarde de viaţă, în Moldova 1.9 procente din populație trăia în sărăcie multidimensională, în timp ce alte 6.4 procente erau vulnerabili față de multiple deprivări (date 2005). Intensitatea deprivării–procentajul mediu al deprivării cu care se confruntă oamenii care trăiesc în sărăcie multidimensională - a constituit 36.7 procente în Moldova. Valoarea ISM, care reprezintă numărul de oameni afectați de sărăcie multidimensională ajustată de intensitatea deprivărilor, a fost de 0.007.


DESPRE IDU: Indicele Dezvoltării Umane (IDU) a fost introdus în primul Raport al Dezvoltării Umane în 1990 drept indicator compus de măsurare a nivelului de dezvoltare umană care contesta evaluările pur economice ale progreselor naționale. IDU din Raportul 2013 include 187 de țări și teritorii. Lipsa de date statistice a exclus estimările pentru 8 țări: Insulele Marshall, Monaco, Nauru, Republica Populară Democrată Coreeană, San Marino, Somalia, Sudanul de Sud și Tuvalu. Valorile IDU sunt calculate în baza celor mai recente date statistice comparabile la nivel internațional în domeniul sănătății, educației și venitului pe cap de locuitor. Valorile și clasamentul IDU anterioare sunt recalculate retroactiv folosind aceleași seturi actualizate de date și metodologii actuale. Prin urmare, clasamentul IDU și valoarea acestuia din Raportul Dezvoltării Umane 2013 nu poate fi direct comparat cu clasamentul si valorile IDU din Rapoartele anterioare.

* * *
ACEST REPORT: Raportul Dezvoltării Umane este o publicație editorială independentă a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Pentru a descărca gratis atât Raportul Dezvoltării Umane 2013, tradus în zece limbi, precum și alte materiale adiționale privind indicatorii sau implicațiile regionale, vă rugăm să vizitați: http://hdr.undp.org

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare lucrează cu oamenii la toate nivelurile societății pentru a sprijini crearea unor țări rezistente la crize și pentru a ghida și susține o dezvoltare, care contribuie la îmbunătățirea vieții fiecărui om. Prezenți în 177 de țări și teritorii, noi oferim o perspectivă globală și soluții locale pentru abilitarea oamenilor și pentru crearea unor țări rezistente.