Nume
Parola
Vizualizări: 7381
Masă rotundă în Regiunea Nord: Ajustarea și optimizarea conceptului și conținutului broșurii „Totul despre un studiu de fezabilitate”
Bălți, 25 Octombrie 2011 — O masă rotundă în cadrul proiectului „Importanța studiilor de fezabilitate în consolidarea procesului de dezvoltare regională în Republica Moldova", finanțat din sursele Republicii Cehe, a avut loc marți, 25 octombrie a.c., la Bălți. Obiectivul mesei rotunde, la care au participat reprezentanți din Administrația Publică Locală (APL) și ONG-uri, a fost ajustarea și optimizarea conceptului și conținutului broșurii „Totul despre un studiu de fezabilitate".

„Considerăm că acest proiect va avea un impact major pe întreg teritoriul țării. Produsul acestui proiect va fi peste 1300 de broșuri despre ce înseamnă un studiu de fezababilitate și criteriile de elaborare a unui astfel de studiu. Broșurile vor fi repartizate APL. Mai mult ca atît, masa rotundă de azi reprezintă o consultare cu toți partenerii noștri din APL și din ONG-uri. Noi deja am primit o variantă a broșurii, aceasta urmînd a fi editată în scurt timp. Masa rotundă pe care am inițiat-o ne va ajuta să discutăm momentele-cheie care vor ajuta la perfecționarea broșurii", a spus, în cuvîntul său de salut, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), Ion Bodrug.

În rezultatul achizițiilor publice, proiectul menționat a fost subcontractat de ONG „Consult Proiect", care gestionează proiectul.

„Acest proiect a fost conceput acum un an și ceva. Proiectul a fost conceput în cadrul ADR Nord. Au fost implicați atît specialiștii de la ADR Nord, cît și expertul de la Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Margareta Vameș, căreia îi aparține ideea de bază a proiectului. Am fost și eu implicat ca pesoană care a argumentat acest proiect, și dl Constantin Bândiu la fel, și alți specialiști. Este un proiect nu prea mare, un miniproiect, fiind un prim pas în această direcție. Cred că va aduce multe rezultate pozitive", a relatat Vlad Ghițu, expert ONG „Consult Proiect".

În cadrul mesei rotunde, șeful Secției management proiecte de la ADR Nord, Constantin Bândiu, s-a referit la obiectivele proiectului vizat și la procesul de dezvoltare regională în Republica Moldova.

„Proiectul se concentrează pe conștientizarea APL, să înțeleagă cît de important este un studiu de fezabilitate. Broșura care va fi editată trebuie să-i ajute pe primari (sau pe cei care vor comanda studii de fezabilitate) să stabilească corect sarcinile pentru compania care o să facă studiul de fezabilitate. Concomitent, ADR Nord, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, promovează ideea de a modifica standardele în construcție", a spus Margareta Vameș, consultant GIZ.

Obiectivul proiectului „Importanța studiilor de fezabilitate în consolidarea procesului de dezvoltare regională în Republica Moldova", cu o durată de implementare de 6 luni, este consolidarea capacităţilor locale în procesul de elaborare a studiilor de fezabilitate pentru proiectele investiţionale. Bugetul proiectului prevede pînă la 200 000 CZK (8129.5 de euro). Detalii despre proiect AICI: http://www.adrnord.md/libview.php?l=ro&idc=216&id=927

www.adrnord.md