Nume
Parola
Vizualizări: 3387
Pentru a anula amendamentul Jackson-Vanik pentru Republica Moldova, e nevoie să facem progrese în domeniul combaterii traficului de fiinţe umane
29 Iunie 2011 — nularea de către SUA a Amendamentului Jackson-Vanik pentru Republica Moldova ar însemna recunoaşterea şi confirmarea proceselor de democratizare, dar şi debarasarea de unele clişee, rămase moştenire încă din perioada „războiului rece”. Asta ar contribui la îmbunătăţirea imaginii internaţionale a Republicii Moldova, susţine expertul asociat al IDIS „Viitorul”, Ion Tăbârţă, în cea de-a 29-a ediţie a Buletinului de Politică Externă. Acest număr poartă genericul de „Aspectele formale şi informale ale amendamentului Jackson-Vanik”.

Conceput iniţial cu scopul de a face presiuni asupra Uniunii Sovietice pentru a permite emigrarea cetăţenilor sovietici, în special a evreilor şi minorităţilor religioase, Amendamentul Jackson-Vanik a căpătat alte conotaţii de-a lungul timpului. Astfel, respectivul amendament a devenit un instrument de presiune politico-economică a SUA asupra statelor cu sistem politic democrat precar.

Politic, anularea Amendamentului Jackson-Vanik pentru Republica Moldova ţine de două aspecte:
1) Holocaustul (la nivel neoficial)
2) Traficul de fiinţe umane (la nivel oficial)

Expertul Ion Tăbârţă este de părere că la nivel informal Republica Moldova a realizat succese remarcabile: „Alianţa pentru Integrare Europeană a cooperat fructuos cu Muzeul Memorial al Holocaustului din SUA pentru clarificarea problemelor istorice sensibile pentru poporul evreu”.

La nivel formal, al combaterii traficului de persoane, Republica Moldova are restanţe serioase. În anul 2008, Republica Moldova a fost unicul stat din Europa care a fost trecut pe lista neagră a ţărilor unde guvernul nu întruneşte standarde minime pentru eliminarea traficului de persoane şi nu depune eforturi semnificative pentru a le întruni. Din această categorie mai fac parte aşa ţări precum Coreea de Nord, Cuba, Iran, Sudan, Siria, Arabia Saudită sau Papua Noua Guinee. Aceste state riscă o serie de sancţiuni, explică Ion Tăbârţă de la IDIS „Viitorul”: „Este vorba de restricţii privind asistenţa din partea administraţiei de la Washington, voturi negative din partea SUA în acordarea asistenţei din partea instituţiilor financiare internaţionale şi restricţii în acordarea unui Program deplin în cadrul Corporaţiei Provocările Mileniului”.

Totuşi, economic, Republica Moldova este puţin afectată de incidenţa Amendamentului Jackson-Vanik, acesta având mai mult un impact psihologic. Instituţional, amendamentul respectiv nu este un obstacol pentru atragerea investiţiilor americane în economia Republicii Moldova.

Pentru abonare la buletin, expediaţi un mesaj la laura.bohantov@viitorul.org.

Descărcaţi aici cea de-a 29-a ediţie a Buletinului de politică externă.