Nume
Parola
Vizualizări: 1887
Cadre calificate cu aportul CCI
Chisinau, 16 Septembrie 2010 — În situaţia în care întreprinderile din Republica Moldova se confruntă cu lipsa cadrelor calificate, preluarea experienţei germane în domeniul pregătirii profesionale şi implementarea elementelor sistemului dual de instruire ar fi o soluţie binevenită”, a menţionat directorul filialei Ungheni a CCI a Moldovei, Serghei Cladco, la întoarcerea dintr-o vizită de studiu în Germania.

În perioada 7-11 septembrie 2010, directorii filialelor Bălţi, Orhei şi Ungheni ale Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei au efectuat o vizită de studiu în Germania, pentru a se familiariza cu practica din această ţară în domeniul pregătirii cadrelor pentru sectorul real al economiei.
Rezumând rezultatele deplasării de lucru în Germania, astăzi, Serghei Cladco, directorul filialei Ungheni a CCI a Moldovei a menţionat că directorii filialelor CCI au făcut schimb de experienţă cu omologii germani din Berlin, Leipzig şi Postdam referitor la perfecţionarea cadrelor şi funcţionalitatea sistemului dual de instruire. „Camerele de Comerţ au un rol important, coordonând procesul de pregătire a cadrelor în dependenţă de cererea de pe piaţa forţei de muncă. Astfel, CCI sunt liantul dintre agenţii economici şi instituţiile de învăţământ. De asemenea, Camerele de Comerţ din Germania formează comisiile de examinare a tinerilor specialişti, organizează examenele şi eliberează certificatele ce atestează nivelul de calificare a acestora”, a explicat sursa citată.
Deoarece întreprinderile din Republica Moldova se confruntă cu lipsa cadrelor calificate, iar modelul de pregătire profesională este depăşit, ar fi oportun ca Republica Moldova să preia experienţa germană. În acest context, CCI a Moldovei a întreprins mai multe acţiuni.
„Încă de anul trecut, filiala Ungheni a CCI, în comun cu Centrul de Resurse pentru Tineri din Ungheni au început să utilizeze în practică elemente ale sistemului dual de instruire. Am început cu instruirea tinerilor din familiile social-vulnerabile, mai apoi, am întocmit un registru a formatorilor şi am extins spectrul de domenii în care se pot pregăti cadrele. Până la momentul actual au fost organizate 3 cicluri de cursuri în 5 domenii. Filiala a fost responsabilă de formarea comisiei de examinare şi de atestarea specialiştilor. Certificatele eliberate absolvenţilor sunt recunoscute la nivel naţional”, a accentuat Serghei Cladco.
Menţionăm că vizita de studiu în Germania a fost realizată cu suportul Proiectul de Parteneriat pentru susţinerea business-ului mic şi mijlociu, finanţat de către Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare.
www.chamber.md