Vizualizări: 2339
DIS „Viitorul”, un think-tank de referinţă în R. Moldova, aniversează 17 ani de activitate
25 August 2010 — IDIS „Viitorul”, unul din cele mai prestigioase think-tankuri a aniversat, la 25 august, 2010, împlinirea a 17 ani de la înfiinţarea sa legală. Aniversarea a fost consemnată prin o ceremonie festivă la care au participat peste 50 de colegi, prieteni și parteneri ai Institutului, care au asigurat o prezență solemnă și remarcabilă.
Participanţii la eveniment au salutat eforturile depuse de către fondatorii Institutului, dând aprecieri călduroase realizărilor și scopurilor urmate de acesta. Invitaţii au reflectând cu voce tare asupra rolului special pe care l-a avut societatea civilă în procesul de democratizare a spațiului ex-sovietic, în particular think-tank-urile, din categoria cărora face parte și IDIS „Viitorul”, deţinătorul unei experienţe unice şi impresionante de aproape 2 decenii de la constituire:
„IDIS Viitorul s-ar traduce în rusă a merge spre viitor. În afara glumelor, fiindcă ziua de azi e un prilej de bucurie, pentru orice organizaţie cel mai important e testul timpului. 17 ani înseamnă mult. Faptul că această organizaţie a fost una vizibilă înseamnă că IDIS Viitorul valorează mult, are o structură internă capabilă să reacţioneze la provocările externe. Cel de-a doilea test este cel al schimbării conducerii organizaţiei. Faptul că în această organizaţia schimbarea se face de o manieră solemnă înseamnă că IDIS merită toate felicitările şi aprecierea. Celor care rămân la cârmă le urez să ţină marca sus şi tare.”
(Igor Boţan, fondator IDIS „Viitorul”, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT)
„Mă bucur pentru cei 17 ani, deşi am fost în afara societăţii civile, de unde am observat parcursul IDIS. Putem să ne bucurăm de această instituţie, care a căpătat o valoare de talie internaţională. Vedem câţi parteneri are IDIS pe plan local şi internaţional şi câte proiecte diverse gestionează IDIS. Însăşi logoul IDIS ne duce cu gândul la integrarea europeană şi asta se regăseşte perfect în misiunea instituţiei.”
(Eugen Carpov, diplomat de carieră, fondator IDIS „Viitorul”)
„Tot ce am luat mai bun a fost de la IDIS Viitorul. Privind dintr-o parte, constat încă o dată cât de importante sunt valorile profesionale şi integritatea. Vreau să felicit IDIS şi sunt de părere că schimbările care urmează sunt doar de natură pozitivă.”
(Veaceslav Ioniţă, preşedinte al Comisie parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, fost expert IDIS „Viitorul” )
„Contribuţia IDIS pentru Republica Moldova este vizibilă şi cunoscută şi îmi pare rău că 17 ani nu am putut fi alături de voi, fiind implicat în alte activităţi. Eu sper să am 17 ani în viitor în care să cooperăm pentru a atinge mai mute progrese, indiferent de postul pe care îl ocupăm.”
(Vlad Lupan, Consilier prezidenţial pe probleme de politică externă)
„IDIS Viitorul nu este doar un think-tank, este practic singurul think-tank care şi-a menţinut acest profil foarte ferm. deşi este atât de uşor să deraiezi de la asta. În calitatea mea de consumator, urmăresc permanent produsele IDIS. Acum principala miză pentru IDIS, cea mai vizibilă şi primul pilon al societăţii civile din Republica Moldova, este menţinerea echipei şi contracararea fluxului de oameni dinspre Guvern – societatea civilă, atragerea tinerilor şi continuitatea cercetărilor.”
(Nicu Popescu, Consilier principal de stat în probleme de integrare europene şi relaţii externe)
„Mă bucur că am ajuns la acea vârstă instituţională de 17 ani, atunci când poţi trage nişte linii şi face bilanţuri şi poţi demonstra tuturor că IDIS Viitorul este o instituţie atractivă, care se ţine de cuvânt.”
(E.S. Igor Munteanu, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în SUA, fost director executiv IDIS „Viitorul”)
Aniversarea de 17 ani de activitate reprezintă pentru IDIS un prilej pentru efectuarea unor bilanțuri, dar și stabilirea unor noi orizonturi. Cu acest prilej, IDIS „Viitorul” şi-a reconfigurat recent structura sa instituţională. Astfel, Institutul va fi administrat de un Consiliu, din care fac parte:
• E.S. Igor Munteanu, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în SUA, din 1993 şi până în 2010 Director Executiv al IDIS „Viitorul”.
• Victor Popa, Dr. Hab. Profesor universitar, Expert în drept constituţional. Victor Popa are numeroase participări la crearea cadrului legislativ din republică, la acest moment prezidând Comisia pentru reforma constituţională.
• Vlad Lupan, Comentator politic, diplomat de carieră, din august 2010 Consilier prezidenţial pe probleme de politică externă. Vlad Lupan a fost implicat în negocierile conflictului transnitrean şi s-a făcut remarcat în trei misiuni de teren ale OSCE.
Din oficiu, membri ai Consiliului sunt şi Liubomir Chiriac, noul director administrativ al IDIS „Viitorul”, Dr. în ştiinţe matematice, precum şi Leonid Litra, vicedirector pe cooperarea internaţională, magistru în ştiinţe politice:
„Într-un spaţiu marcat de discontinuitate, încerc să cred este IDIS este continuitate a ideilor şi iniţiativelor de reformare şi totodată a realizărilor frumoase. Încercăm să rămânem pe aceeaşi poziţie pe care ne-am plasat acum 17 ani, să muncim şi să încercăm să schimbăm lucrurile spre bine.”
(Liubomir Chiriac, director administrativ al IDIS „Viitorul”)
„Este o sarcină grea, de care suntem conştienţi şi ne-o asumăm. Facem efortul să mergem doar înainte, coerent, în ciuda provocărilor. Timp de 17 ani, echipa IDIS s-a dovedit a fi una puternică, care găseşte soluţii la problemele ţării. Vom miza pe acelaşi parcurs consecvent al eforturilor echipei”.
(Leonid Litra, vicedirector pe cooperare internaţională)
Liubomir Chiriac activează la IDIS „Viitorul” din 1997, este conferenţiar universitar şi deţine expertiză în domeniul dezvoltării locale, APL, planificării strategice. La rândul său, Leonid Litra s-a făcut remarcat printr-o serie de analize competente în domeniul politicii externe, cooperării internaţionale şi democratizării.
Noua structură instituţională a IDIS „Viitorul” presupune un şi mai avansat grad de autonomie funcțională și interacțiune pentru fiecare dintre cele 3 departamente:
• Departamentul Economie de Piaţă funcţională, Director Viorel Chirviga;
• Departamentul Buna guvernare în sectorul public, Director Viorel Furdui;
• Departamentul Societate competitivă, Director Olesea Cruc.
Vorbitorii la evenimentul de aniversare au accentuat caracterul punctual și strategiile urmate de IDIS „Viitorul” pe domeniile în care s-a mobilizat în activitățile sale. În cei 17 ani de activitate, IDIS s-a făcut remarcat prin calitatea evaluărilor sale independente, prin dezbaterile de politici publice și sprijinul constant pe care l-a oferit procesului de descentralizare.
IDIS „Viitorul” a devenit o prezență constantă prin analizele sale de politici publice, în multitudinea lor de forme și structuri (policy briefs, policy discussions, policy studies, policy notes), oferind abordări și soluţii viabile pe tematica reformei politice, a descentralizării și bunei guvernări economice, integrării minorităților etnice prin cultură și civilizație, dar și prin cercetarea fenomenului politic și social. Experţii IDIS „Viitorul” au fost în permanență citați de media naţionale şi internaţionale, aflându-se în vâltoarea evenimentelor politice şi administrative, dar rămânând consecvenți principiilor democratice. IDIS „Viitorul” nu a primit comenzi și nici indicații din partea oricăror autorități politice ori guvernamentale, preferând să servească strict interesului public, reușind să îndeplinească în acest fel misiunea dificilă, dar prestigioasă, de formatori de opinie democratică, în Republica Moldova.
De câte ori a fost necesar, experții IDIS „Viitorul” nu s-au ferit însă să participe activ și direct la procesul de pregătire a unor noi legi, la monitorizarea și eficientizarea procesului legislativ, ajustarea normelor și practicilor ce guvernează administrația publică (locală și centrală) la standardele existente în spațiul european. IDIS „Viitorul” şi-a făcut numeroşi parteneri (locali și internaționali), bucurându-se de respectul lor, în cadrul unor rețele internaționale din care face parte (PASOS, EPIN, Stockholm Network, etc). IDIS este singura organizaţie nominalizată într-un clasament global efectuat de Programul pentru Think-tank-uri şi Societate Civilă al Universităţii din Pennsylvania, SUA.
IDIS „Viitorul” a învăţat să elaboreze și să gestioneze importante proiecte europene în mod transparent şi eficient. Drept model servește și proiectul de creștere a eficienței energetice în Municipiul Chișinău, de susținere a dezvoltării regionale, cum este cazul UTA Găgăuzia. În portofoliul de proiecte IDIS se regăsesc iniţiative proiecte complexe şi diverse, de la instruirea tinerilor lideri în procesul democratic la elaborarea unor studii de fezabilitate migăloase, dar aşteptate de partenerii săi locali și regionali. Nefiind un watch-dog de tip clasic, IDIS „Viitorul” a furnizat numeroase evaluări pertinente Consiliului Europei, OSCE/ODIHR, Freedom House, Global Integrity Survey, Beterlsmann Transformation Index, reuşind totodată să monitorizeze implementarea reformelor şi intervenind adeseori cu recomandări de politici, propuneri și iniţiative. Asta de fiecare dată cînd a existat deschidere și confidență în cooperarea dintre autoritățile statului cu societatea civilă, indiferent de culoarea politică a celor aflaţi la guvernare. Anume faptul că echipa IDIS „Viitorul” a rămas fidelă principiilor și valorilor anunțate în Statutul său și Strategia de instituţie a întărit capacitatea sa de think-tank pro-activ, i-a adus credibilitate și prestigiu, recunoaştere și faimă, care au depăşit hotarele ţării.
În momentele cruciale pentru sănătatea democrației din Republica Moldova, IDIS „Viitorul” a oferit soluții și a depus eforturi susținute pentru unitate națională, reconciliere și mobilizare democratică. Nu a fost o excepție nici revolta tinerilor din 7 aprilie 2009, de la care clasa politică a început scrierea unei noi pagini de reabilitare democratică a ţării. Alături de alte organizații ale societății civile, IDIS „Viitorul” s-a implicat în efortul de a identifica soluții pentru depăşirea impasului politic din mai 2009, stabilirea de ținte și mecanisme de restituire a încrederii cetățenilor în normele constituționale și instituțiile statului de drept, angajându-se prin acţiuni de informare şi briefinguri în diverse capitale europene, care au asigurat susținere politică și încrederea în schimbarea politică din 2009.
În anul 2010, IDIS „Viitorul” s-a afiliat Rețelei Stockholm, Trialog (Austria) și Danish Development Research Network.
Participanţii la eveniment au salutat eforturile depuse de către fondatorii Institutului, dând aprecieri călduroase realizărilor și scopurilor urmate de acesta. Invitaţii au reflectând cu voce tare asupra rolului special pe care l-a avut societatea civilă în procesul de democratizare a spațiului ex-sovietic, în particular think-tank-urile, din categoria cărora face parte și IDIS „Viitorul”, deţinătorul unei experienţe unice şi impresionante de aproape 2 decenii de la constituire:
„IDIS Viitorul s-ar traduce în rusă a merge spre viitor. În afara glumelor, fiindcă ziua de azi e un prilej de bucurie, pentru orice organizaţie cel mai important e testul timpului. 17 ani înseamnă mult. Faptul că această organizaţie a fost una vizibilă înseamnă că IDIS Viitorul valorează mult, are o structură internă capabilă să reacţioneze la provocările externe. Cel de-a doilea test este cel al schimbării conducerii organizaţiei. Faptul că în această organizaţia schimbarea se face de o manieră solemnă înseamnă că IDIS merită toate felicitările şi aprecierea. Celor care rămân la cârmă le urez să ţină marca sus şi tare.”
(Igor Boţan, fondator IDIS „Viitorul”, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT)
„Mă bucur pentru cei 17 ani, deşi am fost în afara societăţii civile, de unde am observat parcursul IDIS. Putem să ne bucurăm de această instituţie, care a căpătat o valoare de talie internaţională. Vedem câţi parteneri are IDIS pe plan local şi internaţional şi câte proiecte diverse gestionează IDIS. Însăşi logoul IDIS ne duce cu gândul la integrarea europeană şi asta se regăseşte perfect în misiunea instituţiei.”
(Eugen Carpov, diplomat de carieră, fondator IDIS „Viitorul”)
„Tot ce am luat mai bun a fost de la IDIS Viitorul. Privind dintr-o parte, constat încă o dată cât de importante sunt valorile profesionale şi integritatea. Vreau să felicit IDIS şi sunt de părere că schimbările care urmează sunt doar de natură pozitivă.”
(Veaceslav Ioniţă, preşedinte al Comisie parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, fost expert IDIS „Viitorul” )
„Contribuţia IDIS pentru Republica Moldova este vizibilă şi cunoscută şi îmi pare rău că 17 ani nu am putut fi alături de voi, fiind implicat în alte activităţi. Eu sper să am 17 ani în viitor în care să cooperăm pentru a atinge mai mute progrese, indiferent de postul pe care îl ocupăm.”
(Vlad Lupan, Consilier prezidenţial pe probleme de politică externă)
„IDIS Viitorul nu este doar un think-tank, este practic singurul think-tank care şi-a menţinut acest profil foarte ferm. deşi este atât de uşor să deraiezi de la asta. În calitatea mea de consumator, urmăresc permanent produsele IDIS. Acum principala miză pentru IDIS, cea mai vizibilă şi primul pilon al societăţii civile din Republica Moldova, este menţinerea echipei şi contracararea fluxului de oameni dinspre Guvern – societatea civilă, atragerea tinerilor şi continuitatea cercetărilor.”
(Nicu Popescu, Consilier principal de stat în probleme de integrare europene şi relaţii externe)
„Mă bucur că am ajuns la acea vârstă instituţională de 17 ani, atunci când poţi trage nişte linii şi face bilanţuri şi poţi demonstra tuturor că IDIS Viitorul este o instituţie atractivă, care se ţine de cuvânt.”
(E.S. Igor Munteanu, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în SUA, fost director executiv IDIS „Viitorul”)
Aniversarea de 17 ani de activitate reprezintă pentru IDIS un prilej pentru efectuarea unor bilanțuri, dar și stabilirea unor noi orizonturi. Cu acest prilej, IDIS „Viitorul” şi-a reconfigurat recent structura sa instituţională. Astfel, Institutul va fi administrat de un Consiliu, din care fac parte:
• E.S. Igor Munteanu, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în SUA, din 1993 şi până în 2010 Director Executiv al IDIS „Viitorul”.
• Victor Popa, Dr. Hab. Profesor universitar, Expert în drept constituţional. Victor Popa are numeroase participări la crearea cadrului legislativ din republică, la acest moment prezidând Comisia pentru reforma constituţională.
• Vlad Lupan, Comentator politic, diplomat de carieră, din august 2010 Consilier prezidenţial pe probleme de politică externă. Vlad Lupan a fost implicat în negocierile conflictului transnitrean şi s-a făcut remarcat în trei misiuni de teren ale OSCE.
Din oficiu, membri ai Consiliului sunt şi Liubomir Chiriac, noul director administrativ al IDIS „Viitorul”, Dr. în ştiinţe matematice, precum şi Leonid Litra, vicedirector pe cooperarea internaţională, magistru în ştiinţe politice:
„Într-un spaţiu marcat de discontinuitate, încerc să cred este IDIS este continuitate a ideilor şi iniţiativelor de reformare şi totodată a realizărilor frumoase. Încercăm să rămânem pe aceeaşi poziţie pe care ne-am plasat acum 17 ani, să muncim şi să încercăm să schimbăm lucrurile spre bine.”
(Liubomir Chiriac, director administrativ al IDIS „Viitorul”)
„Este o sarcină grea, de care suntem conştienţi şi ne-o asumăm. Facem efortul să mergem doar înainte, coerent, în ciuda provocărilor. Timp de 17 ani, echipa IDIS s-a dovedit a fi una puternică, care găseşte soluţii la problemele ţării. Vom miza pe acelaşi parcurs consecvent al eforturilor echipei”.
(Leonid Litra, vicedirector pe cooperare internaţională)
Liubomir Chiriac activează la IDIS „Viitorul” din 1997, este conferenţiar universitar şi deţine expertiză în domeniul dezvoltării locale, APL, planificării strategice. La rândul său, Leonid Litra s-a făcut remarcat printr-o serie de analize competente în domeniul politicii externe, cooperării internaţionale şi democratizării.
Noua structură instituţională a IDIS „Viitorul” presupune un şi mai avansat grad de autonomie funcțională și interacțiune pentru fiecare dintre cele 3 departamente:
• Departamentul Economie de Piaţă funcţională, Director Viorel Chirviga;
• Departamentul Buna guvernare în sectorul public, Director Viorel Furdui;
• Departamentul Societate competitivă, Director Olesea Cruc.
Vorbitorii la evenimentul de aniversare au accentuat caracterul punctual și strategiile urmate de IDIS „Viitorul” pe domeniile în care s-a mobilizat în activitățile sale. În cei 17 ani de activitate, IDIS s-a făcut remarcat prin calitatea evaluărilor sale independente, prin dezbaterile de politici publice și sprijinul constant pe care l-a oferit procesului de descentralizare.
IDIS „Viitorul” a devenit o prezență constantă prin analizele sale de politici publice, în multitudinea lor de forme și structuri (policy briefs, policy discussions, policy studies, policy notes), oferind abordări și soluţii viabile pe tematica reformei politice, a descentralizării și bunei guvernări economice, integrării minorităților etnice prin cultură și civilizație, dar și prin cercetarea fenomenului politic și social. Experţii IDIS „Viitorul” au fost în permanență citați de media naţionale şi internaţionale, aflându-se în vâltoarea evenimentelor politice şi administrative, dar rămânând consecvenți principiilor democratice. IDIS „Viitorul” nu a primit comenzi și nici indicații din partea oricăror autorități politice ori guvernamentale, preferând să servească strict interesului public, reușind să îndeplinească în acest fel misiunea dificilă, dar prestigioasă, de formatori de opinie democratică, în Republica Moldova.
De câte ori a fost necesar, experții IDIS „Viitorul” nu s-au ferit însă să participe activ și direct la procesul de pregătire a unor noi legi, la monitorizarea și eficientizarea procesului legislativ, ajustarea normelor și practicilor ce guvernează administrația publică (locală și centrală) la standardele existente în spațiul european. IDIS „Viitorul” şi-a făcut numeroşi parteneri (locali și internaționali), bucurându-se de respectul lor, în cadrul unor rețele internaționale din care face parte (PASOS, EPIN, Stockholm Network, etc). IDIS este singura organizaţie nominalizată într-un clasament global efectuat de Programul pentru Think-tank-uri şi Societate Civilă al Universităţii din Pennsylvania, SUA.
IDIS „Viitorul” a învăţat să elaboreze și să gestioneze importante proiecte europene în mod transparent şi eficient. Drept model servește și proiectul de creștere a eficienței energetice în Municipiul Chișinău, de susținere a dezvoltării regionale, cum este cazul UTA Găgăuzia. În portofoliul de proiecte IDIS se regăsesc iniţiative proiecte complexe şi diverse, de la instruirea tinerilor lideri în procesul democratic la elaborarea unor studii de fezabilitate migăloase, dar aşteptate de partenerii săi locali și regionali. Nefiind un watch-dog de tip clasic, IDIS „Viitorul” a furnizat numeroase evaluări pertinente Consiliului Europei, OSCE/ODIHR, Freedom House, Global Integrity Survey, Beterlsmann Transformation Index, reuşind totodată să monitorizeze implementarea reformelor şi intervenind adeseori cu recomandări de politici, propuneri și iniţiative. Asta de fiecare dată cînd a existat deschidere și confidență în cooperarea dintre autoritățile statului cu societatea civilă, indiferent de culoarea politică a celor aflaţi la guvernare. Anume faptul că echipa IDIS „Viitorul” a rămas fidelă principiilor și valorilor anunțate în Statutul său și Strategia de instituţie a întărit capacitatea sa de think-tank pro-activ, i-a adus credibilitate și prestigiu, recunoaştere și faimă, care au depăşit hotarele ţării.
În momentele cruciale pentru sănătatea democrației din Republica Moldova, IDIS „Viitorul” a oferit soluții și a depus eforturi susținute pentru unitate națională, reconciliere și mobilizare democratică. Nu a fost o excepție nici revolta tinerilor din 7 aprilie 2009, de la care clasa politică a început scrierea unei noi pagini de reabilitare democratică a ţării. Alături de alte organizații ale societății civile, IDIS „Viitorul” s-a implicat în efortul de a identifica soluții pentru depăşirea impasului politic din mai 2009, stabilirea de ținte și mecanisme de restituire a încrederii cetățenilor în normele constituționale și instituțiile statului de drept, angajându-se prin acţiuni de informare şi briefinguri în diverse capitale europene, care au asigurat susținere politică și încrederea în schimbarea politică din 2009.
În anul 2010, IDIS „Viitorul” s-a afiliat Rețelei Stockholm, Trialog (Austria) și Danish Development Research Network.
Autor: IDIS Viitorul
Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă
Toate comunicatele din categoria curentă
Categorii comunicate
- Administraţie Publică 2275
- Afaceri 808
- Angajări & Joburi 166
- Armata & Serviciul Grăniceri & Vama 37
- Artă & Cultură 127
- Bănci & Asigurări 18
- Blogosfera 110
- Concursuri & Licitații 14
- Construcţii & Infrastructură 47
- Dezvoltare Regională 1653
- Diaspora 3
- Drepturile Omului & Justiţie 564
- eBooks / eReviste / eDocumente 7
- Economic & Statistică 329
- Educaţie & Instruire 750
- Export și Investiții 17
- Externe 165
- Fashion 0
- Fiscalitate & Finanţe & Contabilitate 116
- Industrie 10
- IT 30
- Media & Publicitate 365
- Mediu 36
- Mesaje 8
- Oferte & Prețuri 16
- Ong & Societate Civilă 1313
- Persoane Publice 140
- Politic & Electorala 1305
- Procuratura & MAI 120
- Public Relations 32
- Resurse Web 12
- Sănătate & Medicină 125
- Sindicate 4
- Social 580
- Sport 12
- Ştiinţă 80
- Tehnologia Informației și Comunicațiilor 287
- Telefonie & Comunicaţii 29
- Turism 33