Nume
Parola
Vizualizări: 3677
Vicepreședintele Asociației Micilor Producători de Vin: „Statul va obține mult mai mulți jucători pe piața vinurilor”
18 Martie 2010 — Interviul „Monitorul de Business” cu Sergiu Gălușcă, vicepreședintele Asociației Micilor Producători de Vin

MB. Pe ce raţiuni s-a bazat constituirea Asociaţiei Micilor Producători de Vin?
SG. Asociația micilor producători de vin este o organizație non-guvernamentală ce unește micii producători de vin din Moldova. Motivul principal care a dus la necesitatea creării asociației a fost criza din sectorul vinicol, mai precis incapacitatea fabricilor de vin să își îndeplinească obligațiile asumate faţă de furnizorii de struguri. Ne-am gândit că este momentul ca în ramură să apară micii producători de vinuri, care ar putea să valorifice mult mai bine propriile plantații vinicole și ar obține un vin de calitate care ar diversifica oferta de vinuri pe piață.

MB. Care sunt scopurile asociației Dvs.? Faptul că sunteți o asociație, vă ajută în vreo oarecare măsură la atingerea obiectivelor propuse?
SG. Pe de o parte, asociația reprezintă interesele micilor producători, iar pe de altă parte prin această asociație suntem reprezentați, ceea ce este la fel foarte important. Când spun de interese comune ale micilor producători de vinuri am în vedere organizarea unor activități comune, gen degustații de vin, unde familiarizăm consumatorii cu vinurile noastre și împărtășim experiența noastră altor colegi. De asemenea, asociația ne ajută să fim reprezentaţi în comunicarea noastră cu organele de stat și nu numai.

MB. Cum cooperaţi cu alte asociaţii de profil?
SG. Cooperăm îndeaproape cu Uniunea Oenologilor din Republica Moldova și Asociaţia Producătorilor de Struguri, care ne sunt şi parteneri în multe dintre activităţile noastre. Împreună ne concentrăm şi avem drept scop comun ridicarea nivelul de calitate al vinurilor produse în Moldova. Totodată, informăm consumatorii de vin de alternativa unor vinuri de calitate produse, în condiţii corecte.

MB. Aveți deja formulate anumite propuneri pentru guvernanți, care ar schimba starea lucrurilor în domeniul de care aparţineţi?
SG. Ceea ce dorim noi de la actualul guvern este să ia în considerare mesajul nostru, care este unul acceptat la nivel european. Dorim să oferim o nouă şansă ramurii vinicole din Moldova, să se poată reorganiza, astfel ca proprietarii de vii ce cresc strugurii materie-primă pentru obţinerea vinurilor să aibă o alternativă. Alternativa este de a produce pe propriul risc vinuri din propriii struguri, adică să devină mici producători de vinuri. Pentru aceasta, este nevoie de o Lege care să stipuleze clar activitatea ca mic producător de vinuri. La acest moment, legile ce țin de activitatea în sectorul vinicol sunt pentru marii producători de vinuri, fiind impuse condiții pe care un mic producător de vinuri nu le poate îndeplini. De asemenea, normele care țin de producerea vinului țărănesc sunt neproductive şi nu considerăm rezonabil ca prețul pentru licența obținută de un mare producător de vinuri (de 20 mii lei/an) să fie același şi pentru un mic producător. Propunem ca pentru micii producători prețul licenței să fie mult mai mic, de 1000-2000 lei/an, iar condițiile de obținere a vinurilor să fie clare și să nu necesite mari investiții.
Dorim să începem o comunicare activă cu guvernanții și să luam din experiența țărilor din UE ca Austria, Germania și să creăm un spațiu benefic de activitate economică în ramura vinicolă. Statul va obține mult mai mulți jucători pe piața vinurilor, ceea ce va duce la o diversificare de produse vinicole, inclusiv și la atragerea de noi investiții, iar forţa de export a vinurilor moldoveneşti va creşte.