Nume
Parola
Vizualizări: 4102
Promovarea valorilor ecologice europene la nivel local în Republica Moldova
20 Februarie 2015 — Centru Naţional de Mediu (CNM) este un ONG care lucrează în domeniul protecţiei mediului în Republica Moldova și pledează pentru promovarea standardelor ecologice europene la nivel național. Este evident că numai valorile europene ar putea schimba situația generală spre mai bine în Republica Moldova, inclusiv în domeniul mediului. Republica Moldova ar putea depăși fenomenul corupției, care este un mare obstacol în calea dezvoltării și care ar putea fi identificate în toate sferele vieții socio-economică a țării, numai prin abordări europene, inclusiv cele de mediu. Republica Moldova ar putea avea apă curată, aer curat, produse alimentare curate și cetăţenii ar putea adopta un mod de viaţă sănătos doar dacă va urma cursul integrării europene.
Pentru implementarea proiectului „Promovarea valorilor ecologice europene la nivel local în Republica Moldova” au fost alese 2 râuri: râul Ciuhur, afluent al râului Prut (75 km lungime, care curge prin raioanele Ocnița, Edineț și Rîșcani) și râul Ialpug (114 km lungime, care străbate UTAG şi raionul Cimișlia). Astfel proiectul va implica comunitățile din nordul și sudul Moldovei în activități de protecţie a mediului cu scopul de a promova valorile europene de mediu în Republica Moldova.
Scopul principal al proiectului este promovarea bunelor practici de protecţie a mediului la nivel local în Republica Moldova, iar obiectivele principale sunt de a promova normele europene de mediu în timpul alegerilor autorităților publice locale care vor avea loc în iunie 2015, formarea de parteneriate între școli și autoritățile locale, dezvoltarea capacităților tinerilor lideri în domeniul mediului cu privire la problemele de mediu și organizarea activităților de watchdogging, consolidarea capacităților primarilor locali noi aleși în domeniul mediului, consolidarea libertății de exprimare a mass-media cu privire la problemele ecologice.
Astfel în cadrul proiectului vor fi organizate două campanii de salubrizare în bazinele hidrografice ale râurilor Ciuhur (75 km lungime) și Ialpug (114 km lungime) cu participarea tuturor localităților (mai mult de 40 în ambele bazine hidrografice).
De asemenea vor fi organizate o serie de seminarii regionale în bazinele hidrografice Ciuhur și Ialpug de care vor beneficia toate primăriile, directorii de școli, precum și Departamentele de Educație din ambele bazine hidrografice. La aceste seminarii participanții vor fi instruiţi vis-a-vis de diminuarea volumului de gunoi, dar şi importanţa promovării valorilor europene de mediu în Moldova. Pentru a promova acestor norme de mediu în timpul alegerilor autorităților publice locale din Republica Moldova, va fi elaborat și difuzat un spot video la televiziunea națională.
În scopul de a pregăti tânăra generație pentru monitorizarea rezultatelor campaniilor de salubrizare, două flash-mob-uri vor fi organizate în Ocnița și în orașul Comrat cu scopul de a atrage atenția populației locale față de problema râurilor poluate și promovarea protecției râurilor. Acestea vor fi promovate prin pliante privind modul în care starea de sănătate a populației este garantată printr-un mediu curat în Europa și de mediu europene.
De asemenea, pe perioada verii CNM va organiza o expediţie pentru 25 de tineri cu vârsta cuprinsă între 15-20 de ani în bazinele râurilor Ciuhur și Ialpug.
Pentru a consolida capacitățile autorităților publice locale nou alese, un ghid pentru primari va fi elaborat și distribuit în cadrul proiectului. Acesta va conține dispoziții ale legislației care stipulează responsabilitățile primarilor din domeniul mediului. Ghidul va aduce experiență europeană pozitivă în mediu în atenția primarilor, și va arăta exemple de management prost de mediu în Republica Moldova. De asemenea o serie de seminarii regionale vor fi organizate în municipii Bălți, Cahul și Chișinău pentru autoritățile locale nou alese.
Proiectul „Promovarea valorilor ecologice europene la nivel local în Republica Moldova” este finanţat de Ambasada SUA în Republica Moldova iar activităţi similare cu implicarea şi participarea tinerilor ecologişti din bazinul râului Bîc şi din întreaga ţară pentru protecţia resurselor de apă şi promovarea practicilor europene au fost desfăşurate şi în cadrul proiectelor Tineri în acţiune (2013) şi Campania Tinerilor „Iubeşte-ţi rîul!” (2014) finanțate de Ambasada SUA şi „Consolidarea valorilor democratice în rândurile tinerilor din regiunile Moldovei ” (2014) finanţat de Fondul pentru Democraţie SUA (NED)

Acest proiect este finanţat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate şi discutate în cadrul proiectului aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.