Nume
Parola
Vizualizări: 2646
Inovații pentru sectorul agroalimentar
Chișinău, 12 Martie 2013 — Pe 12 martie 2013, la Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei, peste 20 de reprezentanți ai mediului de afaceri și ai instituţiilor de cercetare au discutat despre rolul inovaţiilor şi tehnologiilor noi în dezvoltarea sectorului agroalimentar. Întrunirea a avut loc în cadrul Proiectului ”Inno-Food SEE – Stabilirea mecanismelor de susţinere a inovării şi sporirea gradului de conştientizare a potenţialului inovării, cercetării şi dezvoltării tehnologice în industria alimentară în regiunea Europei de Sud-Est”.
În deschiderea evenimentului, vicepreședintele CCI a Moldovei, Vladimir Didilica, a menționa că, odată cu semnarea Acordului de Comerț Liber Aprofundat și Comprehensiv cu Uniunea Europeană, producătorii din Republica Moldova vor putea valorifica oportunitățile pieței comunitare. ”Pentru a avea acces pe această piață este necesar ca produsele autohtone să fie competitive și să corespundă standardelor UE. Odată cu evoluția tehnologiilor, apar nu doar mărfuri noi, ci și solicitări noi din partea consumatorilor. Întreprinderile din domeniu trebuie să se familiarizeze cu tendinţele inovatoare din industria alimentară şi să conștientizeze importanţa cooperării cu sectorul de cercetare-dezvoltare.”
Notis Argiriou, expert al Centrului pentru Cercetare și Tehnologii al Institutului de Agro-biotehnologie din Grecia, a spus că UE investește sune enorme în inovațiile din domeniul agroalimentar, deoarece ele contribuie nu doar la sporirea productivității, ci și la menținerea sănătății populației. ”Proiectul nostru reuneşte 12 parteneri: institute de cercetare în domeniul agroalimentar şi organizaţii de susţinere a businessului din Grecia, Italia, Ungaria, România, Bulgaria, Croaţia, Slovenia, Serbia, Republica Moldova, Ucraina. Prin derularea acestuia, dorim să informăm agenții economici din Europa de Sud-Est și să facilităm relațiile de colaborare dintre ei și instituțiile de cercetare.”
Sergiu Țirigan, reprezentant al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare al R. Moldova a prezentat situația din sectorul agroalimentar de na noi din țară.
Experții greci Nikos Giannoulidis, Notis Argiriou și Constantinos Styliaras au vorbit despre tendinţele şi necesităţile de inovare în industria alimentară la nivel naţional şi regional, mecanismele de finanţare disponibile pentru cercetare şi dezvoltare în sectorul agroalimentar.
Reprezentanții Institutului de Genetică și Fiziologie a Plantelor și cei ai Grădinii Botanice au prezentat câteva exemple de succes în implementarea noilor tehnologii în industria alimentară a Republicii Moldova.
Ghenadie Sandu, reprezentant al Federației Naționale a Fermierilor, a spus că, FNF preconizează să fondeze o asociație a tinerilor fermieri. ”Tinerii sunt mai interesați de inovații. Pentru a moderniza agricultura este necesar să preluăm experiența statelor UE și să implementăm tehnologii noi. În cadrul întrunirii am discutat care dintre acestea pot fi utilizate și la noi”.
Fermierul Dorel Bezniuc a accentuat că, pentru țara noastră agricultura este un sector prioritar. ”Deși am studii în domeniul muzicii, am ales să cresc iepuri, pentru că această activitate este una cu perspective bune și îmi poate aduce profit. Particip la seminar, deoarece vreau să știu care sunt inovațiile, cum pot să mecanizez procesul de hrănire și îngrijire a iepurilor, să cresc rase noi”.
Proiectul ”Inno-Food SEE” a demarat în septembrie 2011, având ca obiective:
• stabilirea mecanismelor corespunzătoare pentru a facilita coordonarea abordărilor şi politicilor de cercetare, tehnologie şi inovare în sectorul alimentar;
• creşterea gradului de conştientizare a publicului asupra importanţei progresului tehnologic şi inovării în sectorul alimentar, în zona Europei de Sud-Est.
CCI este partener al proiectului în Republica Moldova.
www.chamber.md sau pagina CCI pe facebook