Nume
Parola
Vizualizări: 4243
Timp de patru ani, UTA Găgăuzia a reuşit să îşi promoveze la nivel naţional şi regional potenţialul său socio-economic
29 Noiembrie 2011 — În perioada 2007-2011, autorităţile din UTA Găgăuzia, în parteneriat cu IDIS „Viitorul”, şi-au concentrat eforturile pentru a promova potenţialul socio-economic al regiunii şi pentru a stimula investiţiile străine. Această cooperare de succes a fost posibilă datorită aplicării în Republica Moldova, timp de patru ani consecutiv, a conceptului de dezvoltare locală DELTA al LGI/OSI (Iniţiativa pentru Guvernare Locală şi Reformarea Serviciilor Publice a Institutului pentru o Societate Deschisă). Suportul financiar a fost acordat de către LGI/OSI şi Fundaţia Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare.

În cadrul programelor derulate în regiune, a fost creat un Oficiu de dezvoltare locală, care între timp a devenit Agenţie de Dezvoltare Regională, cu sediul la Comrat. Structura şi-a asumat implementarea Strategiei de dezvoltare socio-economică a regiunii pentru 2009-2011, elaborată în urma unui amplu proces de consultări între decidenţi, mediul de afaceri şi economişti.

Fiindcă funcţionarii agenţiei urmează să se ocupe de gestionarea proiectelor de cooperare transfrontalieră, au avut loc mai multe vizite de studiu, la nivel local (Ungheni) şi regional (România, Albania). În cel mai scurt timp, urmează a fi încheiat oficial un acord de cooperare economică între Gagauz-Yeri şi judeţul Galaţi.

Pentru a face mai cunoscute oportunităţile de investiţii ale UTA Găgăuzia printre oamenii de afaceri, a fost editat un ghid investiţional şi a fost produs un film documentar. Acestea au pus accent pe avantajele legale şi fiscale pentru potenţialii investitori, dar şi pe posibilităţile oferite de Zona Economică Liberă. Pelicula a fost multiplicată pe DVD în 500 de exemplare, reuşind să devină populară şi pe Internet.

În urma asistenţei programelor LGI/OSI, implementate de IDIS „Viitorul”, la 18 septembrie 2008 a fost lansat www.gagauzia.md, site-ul oficial al regiunii, care este funcţional şi actualizat permanent. Programele de dezvoltare DELTA s-au axat şi pe promovarea potenţialului turistic al regiunii, fiind editat un Ghid turistic pentru Gagauz-Yeri.

Prezent la conferinţa de totalizare a programelor LGI/OSI de care a beneficiat regiunea, guvernatorul Mihail Formuzal a subliniat: „Dezvoltarea complexă a UTAG reprezintă un scop important pentru Republica Moldova, deoarece prezenţa unei regiuni puternice, dezvoltate, întăreşte întregul stat. Colaborarea dintre executivul nostru şi IDIS „Viitorul” pe dimensiunea planificării strategice demonstrează că prin dialog şi deschidere pot fi realizate foarte multe iniţiative utile”.

La rândul său, directorul de program LGI/OSI, Scott Abrams, care a oferit consultanţe şi instruiri în regiune, a accentuat: „Pe parcursul ultimilor patru ani, comunitatea din regiune a reuşit să elaboreze un plan de dezvoltare pentru şase ani, a creat Agenţia pentru Dezvoltare Regională şi a construit parteneriate care vor fi utile la implementarea priorităţilor stabilite. Iată de ce ţin să felicit Găgăuzia, din partea programului pe care îl reprezint, Iniţiativa pentru Guvernare Locală şi Reformarea Serviciilor Publice”.

„IDIS „Viitorul” mai bine de opt ani, în cadrul diferitor proiecte, colaborează fructuos cu autorităţile din UTA Găgăuzia. Parteneriatul instituţional construit în timp şi încrederea reciprocă ne-au permis, în baza conceptului de dezvoltare regională DELTA-MOLDOVA, să elaborăm şi să implementăm politici regionale eficiente, care contribuie la intensificarea procesului de dezvoltare socio-economică a regiunii respective din sudul ţării noastre”, a afirmat directorul executiv la IDIS „Viitorul”, Liubomir Chiriac, care a fost responsabil de coordonarea programelor de dezvoltare DELTA.

IDIS „Viitorul” are o prezenţă constantă în regiunea UTAG, fiind implicat şi în derularea altor proiecte de infrastructură, instruire pentru aleşi locali şi consultanţă la optimizarea bugetelor locale şi la formularea planurilor şi strategiilor de dezvoltare locală. Experţii IDIS au reuşit să stabilească un parteneriat solid cu autorităţile din UTAG, bazat pe respect reciproc şi comunicare sinceră.