Vizualizări: 3107
Declaraţia Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova: Pentru Democraţie, Valori Naţionale şi Europene
Chisinau, 23 Iunie 2009 — Noi, membri ai Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova, întruniţi în şedinţă festivă prilejuită de împlinirea a 20 de ani de activitate a Asociaţiei, considerăm oportun lansarea următoarei declaraţii.
În calitatea noastră de cercetători ştiinţifici în domeniul istoriei, de profesori universitari, de cadre didactice din învăţământul preuniversitar, de oameni de ştiinţă şi cultură, în fine, de simpli cetăţeni, atragem atenţia opiniei publice din Republica Moldova şi de peste hotarele ei, organismelor europene şi internaţionale asupra stării dezastruoase a învăţământului istoric şi cercetării istorice în Republica Moldova, precum şi a situaţiei deplorabile a democraţiei în ţara noastră.
După proclamarea independenţei (1991), în condiţiile democratizării şi desovietizării societăţii, în Republica Moldova a fost reformat sistemul educaţional: modelul sovietic dogmatic şi ideologic de instruire şi educaţie a fost abandonat şi în locul lui a fost edificat un sistem de educaţie bazat pe valori naţionale, europene şi universale.
Într-o perioadă scurtă de timp, societatea moldovenească a cunoscut o relativă democratizare; s-a revenit la adevărurile ştiinţifice despre apartenenţa lingvistică, originea etnică şi culturală a populaţiei băştinaşe din spaţiul dintre Prut şi Nistru; a renăscut viaţa naţională şi spirituală a românilor basarabeni; a apărut perspectiva redobândirii identităţii etnice, conştientizării unităţii naţionale româneşti; s-a înregistrat o apropiere firească a populaţiei din Republica Moldova de România, de valorile naţionale şi universale; la orizont, a apărut perspectiva integrării valorilor noastre naţionale în cele europene şi universale, apropierii noastre de celelalte popoare europene. Drept urmare a schimbărilor menţionate mai sus, s-a observat o descătuşare a forţelor creatoare ale societăţii. Modelul omului liber, occidental, deveniseră foarte atractiv pentru majoritatea populaţiei Republicii Moldova.
Revirimentele din societatea moldovenească, inclusiv cele din sistemul educaţional, în repetate rânduri, au fost atacate de forţele retrograde, revanşarde, procomuniste. După venirea la putere a Partidului Comuniştilor (2001), valorile şi libertăţile democratice treptat au fost suprimate, revenindu-se la modelul totalitar de conducere şi administrare în toate domeniile de activitate ale statului şi societăţii, inclusiv în cel al cercetării şi educaţiei. Moldovenismul, ca parte componentă a programului politic al Partidului Comuniştilor, a fost impus ca ideologie oficială a statului, sfidându-se astfel dreptul omului la libertatea de gândire şi de exprimare a conştiinţei. În învăţământ s-a declanşat o adevărată contrareformă. Istoria, limba şi cultura naţională au devenit obiecte de discreditare, de denigrare, de speculaţii politice şi manipulări ale opiniei publice.
Manipularea opiniei publice prin intermediul mijloacelor mass media, abil şi abuziv controlate de guvernarea comunistă, intimidarea şi ameninţarea ziariştilor, au devenit practici frecvent utilizate de puterea comunistă în scopul perpetuării sale la cârma statului.
Prin declaraţiile denigratoare şi ofensatoare la adresa corpului didactic din instituţiile de învăţământ preuniversitar şi universitar, reprezentanţii puterii au provocat nemulţumiri şi proteste în rândurile celor care în condiţii aproape improprii educă şi instruiesc generaţiile în creştere.
Desfiinţarea Institutului de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi introducerea în învăţământul preuniversitar a istoriei integrate au paralizat cercetarea şi educaţia istorică. În ultimul timp, aceste domenii de interes naţional şi importanţă vitală pentru destinele poporului şi statului nostru au devenit votcina experimentală a ideologilor comunişti. Abordarea ştiinţifică a problemelor cu care se confruntă societatea a fost substituită cu îndoctrinarea şi ideologizarea populaţiei.
Prin introducerea în învăţământ a falsurilor de sorginte stalinistă se atentează la conştiinţa naţională, la integritatea morală şi spirituală a poporului; se pângăresc şi se denigrează valorile noastre naţionale; populaţia este condamnată la sărăcie materială şi spirituală; cetăţenii Republicii Moldova sunt înstrăinaţi de celelalte popoare europene, de normele şi principiile democratice de organizare şi funcţionare ale societăţii. Xenofobia şi românofobia au devenit componente ale politicilor oficiale ale autorităţilor comuniste de la Chişinău.
Experienţa de „colaborare” a Asociaţiei Istoricilor cu autorităţile comuniste ne permite să constatăm, cu regret, că PCRM este refractar dialogului civilizat ca formă de dezbatere şi de depăşire a unor probleme cu care se confruntă societatea civilă. În viziunea comuniştilor, dictatul ideologic este unica formulă de abordare şi înţelegere a problemelor în materie de limbă, istorie şi cultură naţională.
Politica inconsecventă şi duplicitară promovată pe plan internaţional de guvernarea comunistă, dar mai ales degradarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi România, afectează direct interesele economice, sociale, ştiinţifice şi culturale ale populaţiei, prejudiciază imaginea statului şi a cetăţenilor, îndepărtează perspectiva integrării Republicii Moldova în structurile europene.
Declaraţiile oficialilor moldoveni despre integrarea Republicii Moldova în structurile europene s-au dovedit a fi doar o retorică propagandistică. Evenimentele de ultimă oră de la Chişinău au demonstrat că Republica Moldova riscă să devină un focar de instabilitate politică la hotarele Uniunii Europene şi a Blocului nord-atlantic.
Prin comportamentul din timpul campaniei electorale, dar mai ales prin acţiunile nesăbuite de după alegerile parlamentare, guvernarea comunistă a demonstrat încă o dată ataşamentul total faţă de ideologia totalitară, precum şi dispreţul, repulsia şi resentimentele ce le nutreşte faţă de valorile democratice, faţă de valorile naţionale şi universale. Evenimentele din 7 aprilie 2009 provocate şi organizate de instituţiile puterii, încălcarea flagrantă a drepturilor omului prin efectuarea a numeroase arestări şi maltratări ale tinerilor protestatari denotă deturnarea proceselor democratice şi caracterul dictatorial al regimului politic de la Chişinău.
Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova condamnă acţiunile iresponsabile şi provocatoare ale autorităţilor comuniste, orientate spre deturnarea proceselor democratice, spre scindarea unităţii naţionale româneşti, atenţionând opinia publică că o asemenea politică poate avea consecinţe periculoase pentru destinele neamului românesc şi a Europei în ansamblu.
În actuala campanie electorală, Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova susţine programele electorale ale forţelor de orientare naţională şi liberală şi face apel către cetăţenii Republicii Moldova să sprijine poziţia noastră. Exprimăm profunda certitudine că exponenţii partidelor liberale vor fi în stare să asigure democratizarea societăţii moldoveneşti, să promoveze politici interne şi externe bazate pe valori naţionale, europene şi universale, în fine, să rezolve problemele expuse în respectiva declaraţie.
Chişinău, 20 iunie 2009
Aprobată prin vot unanim de către participanţilor la Conferinţa festivă a Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova organizată cu prilejul împlinirii a 20 de ani de activitate.
Autor: Administrator
Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă
Toate comunicatele din categoria curentă
Categorii comunicate
- Administraţie Publică 2303
- Afaceri 808
- Angajări & Joburi 167
- Armata & Serviciul Grăniceri & Vama 37
- Artă & Cultură 127
- Bănci & Asigurări 18
- Blogosfera 110
- Concursuri & Licitații 16
- Construcţii & Infrastructură 47
- Dezvoltare Regională 1659
- Diaspora 3
- Drepturile Omului & Justiţie 564
- eBooks / eReviste / eDocumente 7
- Economic & Statistică 329
- Educaţie & Instruire 750
- Export și Investiții 17
- Externe 165
- Fashion 0
- Fiscalitate & Finanţe & Contabilitate 116
- Industrie 10
- IT 30
- Media & Publicitate 365
- Mediu 36
- Mesaje 8
- Oferte & Prețuri 16
- Ong & Societate Civilă 1321
- Persoane Publice 140
- Politic & Electorala 1305
- Procuratura & MAI 120
- Public Relations 32
- Resurse Web 12
- Sănătate & Medicină 125
- Sindicate 4
- Social 580
- Sport 12
- Ştiinţă 80
- Tehnologia Informației și Comunicațiilor 287
- Telefonie & Comunicaţii 29
- Turism 33