Vizualizări: 1415
Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a vizitat Universitatea Liberă Internaţională din Moldova
Chisinau, 4 Iunie 2009 — Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a vizitat Universitatea Liberă Internaţională din Moldova (ULIM), unde a discutat cu studenţii acestei instituţii de învăţămînt superior diverse probleme de actualitate cu care se confruntă studenţii din Republica Moldova şi oportunităţile oferite tinerilor pentru valorificarea pe deplin a capacităţilor şi cunoştinţelor obţinute, încadrarea plenară în viaţa social-politică a ţării.
În discursul rostit în faţa tinerilor, Preşedintele a exprimat mulţumiri corpului profesoral şi studenţilor ULIM pentru invitaţia lansată de a vizita această instituţie, exprimîndu-şi satisfacţia în legătură cu întîlnirea de azi care oferă posibilitatea consolidării interacţiunii stabilite între autorităţile statului pe de o parte şi tineretul studios – pe de altă parte. Vladimir Voronin a subliniat importanţa dialogului, care a luat amploare în cadrul Anului Tineretului, pentru identificarea problemelor cu care se confruntă studenţii şi a soluţiilor de depăşire a acestora.
Vladimir Voronin a reiterat şi cu această ocazie însemnătatea acordată de către conducerea ţării procesului de pregătire a unor cadre de înaltă calificare, apte să-şi aducă aportul esenţial la dezvoltarea şi prosperarea Republicii Moldova. Preşedintele a exemplificat prin faptul prezenţei în Guvernul Republicii Moldova, condus de Zinaida Greceanîi, a unor funcţionari tineri, cu viziuni moderne, cu capacităţi de conducători de tip european. În mare parte, anume graţie promovării tinerilor specialişti în administraţia publică centrală, la funcţii de răspundere în cadrul diverselor instituţii de stat Republica Moldova a şi obţinut succese importante în diverse domenii ale economiei naţionale, a opinat Vladimir Voronin.
Preşedintele a subliniat eforturile conducerii ţării de menţinere şi de valorificare a acestei baze de dezvoltare social-economică acumulate pe parcursul ultimilor opt ani. Totodată, şeful statului a menţionat impactul negativ al recesiunii globale, dar şi a situaţiei politice dificile din Republica Moldova asupra stabilităţii sociale şi economice a ţării noastre.
În această ordine de idei, Vladimir Voronin a regretat faptul că nu s-a reuşit atingerea unui consens politic cu forţele de opoziţie, menţionînd că această problemă ar putea afecta procesul de aplicare a programului de măsuri anticriză, elaborat de Guvernul ţării în contextul recesiunii globale. În acelaşi timp, şeful statului a ţinut să accentueze că partidul de guvernămînt va depune toate eforturile în vederea menţinerii stabilităţii situaţiei social-economice din ţară, amintind că actuala conducere şi-a demonstrat de mai multe ori capacitatea de depăşire cu succes a unor situaţii complicate.
De asemenea, potrivit Preşedintelui, pentru autorităţile ţării vor rămîne nestrămutate principiile independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale a statului, precum şi obiectivul de edificare a unei Moldove europene cu cetăţeni prosperi. În acest sens, şeful statului le-a urat tinerilor succese în procesul de studii şi în aplicarea plenară a cunoştinţelor obţinute. Preşedintele a asigurat că autorităţile Republicii Moldova vor întreprinde şi în continuare măsuri hotărîte în vederea asigurării unui cadru favorabil de activitate corpului didactic şi a unor condiţii adecvate de studii - tinerilor din instituţiile de învăţămînt de toate nivelurile.
În urma discuţiilor purtate cu şeful statului, Senatul Studenţesc ULIM a înaintat mai multe propuneri menite să îmbunătăţească procesul de studii în cadrul acestei instituţii de învăţămînt superior, dar şi sistemul educaţional în ansamblu.
Astfel, s-a propus organizarea procesului de admitere în instituţiile de învăţămînt superior în baza unui concurs selectiv; stabilirea baremului de admitere la anul I universitar, prin admiterea doar a posesorilor actelor de studii cu o medie nu mai mică de „6,5”, iar deţinătorii actelor de studii cu o media mai mică de „6,5” urmînd să-şi continue studiile în instituţiile de învăţămînt vocaţional-tehnice.
De asemenea, Senatul Studenţesc al Universităţii Libere Internaţionale din Moldova a propus accesul în aulele universitare doar a cadrelor didactice tinere care deţin actul de studii al ciclului II – masterat, scopul acestei iniţiative fiind promovarea unor valori educaţionale performante, precum şi consolidarea imaginii ţării noastre peste hotare.
În contextul aderării Republicii Moldova la Procesul de la Bologna studenţii ULIM au propus ca studiile la ciclul II – masterat să fie obligatorii pentru absolvenţii ciclului I – licenţă. Astfel, conţinutul studiilor superioare obţin un caracter integral. În acest sens senatul menţionează oportunitatea adoptării diferenţiate de către Ministerul Economiei şi Comerţului, în Comun cu Ministerul Finanţelor, precum şi Ministerul Educaţiei şi Tineretului, a grilei de angajare şi salarizare a absolvenţilor cu studii superioare după absolvirea ciclului I – licenţă şi, respectiv ciclului II – masterat.
Printre propunerile studenţilor ULIM se mai numără adoptarea unui program de lungă durată la nivel naţional în vederea susţinerii familiilor tinere şi îmbunătăţirii continue a situaţiei demografice.
De asemenea, Senatul Studenţesc ULIM propune elaborarea unui program strategic de promovare şi sprijinire a tineretului studios în scopul motivării tinerilor de a reveni în patrie pentru a contribui la dezvoltarea localităţii de origine.
Serviciul de presă al Preşedintelui Republicii Moldova
Autor: Administrator
Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă
Toate comunicatele din categoria curentă
Categorii comunicate
- Administraţie Publică 2303
- Afaceri 808
- Angajări & Joburi 167
- Armata & Serviciul Grăniceri & Vama 37
- Artă & Cultură 127
- Bănci & Asigurări 18
- Blogosfera 110
- Concursuri & Licitații 16
- Construcţii & Infrastructură 47
- Dezvoltare Regională 1659
- Diaspora 3
- Drepturile Omului & Justiţie 564
- eBooks / eReviste / eDocumente 7
- Economic & Statistică 329
- Educaţie & Instruire 750
- Export și Investiții 17
- Externe 165
- Fashion 0
- Fiscalitate & Finanţe & Contabilitate 116
- Industrie 10
- IT 30
- Media & Publicitate 365
- Mediu 36
- Mesaje 8
- Oferte & Prețuri 16
- Ong & Societate Civilă 1321
- Persoane Publice 140
- Politic & Electorala 1305
- Procuratura & MAI 120
- Public Relations 32
- Resurse Web 12
- Sănătate & Medicină 125
- Sindicate 4
- Social 580
- Sport 12
- Ştiinţă 80
- Tehnologia Informației și Comunicațiilor 287
- Telefonie & Comunicaţii 29
- Turism 33