Vizualizări: 4752
”O explozie de scriitori” în satul Larga, raionul Briceni
Briceni, 17 Noiembrie 2008 — Medalionul literar-artistic ”Mihai Cimpoi, figură emblematică a culturii naţionale”, desfăşurat pe 14 noiembrie în satul Larga, în cadrul Proiectului Naţional ”Spre cultură şi civilizaţie prin lectură”, a adunat o echipă impunătoare de scriitori. Vasile Romanciuc, Iulian Filip, Ianoş Ţurcanu, veniţi de la Chişinău împreună cu directorul Editurii ”Prut Internaţional” Oleg Bodrug, directorul Bibliotecii Naţionale pentru Copii ”Ion Creangă” Claudia Balaban, interpreta de muzică populară şi folk Maria Mocanu, au avut surpriza de a-i revedea la Larga pe scriitorii şi filologii veniţi direct de la Cernăuţi unde au participat la simpozionul ”Paul Celan” - Arcadie Suceveanu, Emilian Galaicu-Păun, Nicolae Popa, Nicolae Leahu, Vitalie Răileanu. ”Larga n-a văzut în viaţa ei atâta lume bună, este o explozie de scriitori”, a remarcat Mihai Cimpoi.
Academicianul Mihai Cimpoi şi-a revăzut şcoala în care a învăţat în perioada 1949-1959, regăsind, peste ani, un liceu teoretic modern, aranjat, cu copii deştepţi, talentaţi, care le-au demonstrat oaspeţilor că ”cine ştie carte are 4 ochi”, recitând versuri din creaţia poeţilor prezenţi la medalion, întrebându-i pe scriitori de proiectele literare în care sunt implicaţi, dar şi încingând atmosfera cu cântece şi dansuri. Este şi meritul directoarei Liceului, Eleonora Ivanova, care, cu mulţi ani în urmă, a fost colega de bancă a academicianului Cimpoi. Tradiţia de a studia, a face carte este pentru Larga nu una de moment, Mihai Cimpoi a amintit de faptul că prin anii 1800 lărgenii i-au scris o scrisoare ţarului prin care îi solicitau deschiderea unei şcoli în localitate. Astfel încât, în timp, Larga a devenit ”o deschidere largă spre lume” (M. Cimpoi), fiind o pepinieră de personalităţi cunoscute nu doar în republică – Mihai Cimpoi, Ion Gheorghiţă, Alexe Rău, Serafim Urechean, Valeriu Bulgari, Anatol Dumitraş.
Două seturi din Integrala Mihai Eminescu, în opt volume, ediţie coordonată şi îngrijită de Mihai Cimpoi au fost dăruite de academician bibliotecilor gimnaziului şi liceului: ”Nu a sosit amurgul cărţii în pofida concurenţei din partea Internetului. Nu avem motive de disperare, de dezamăgire, cartea, în intimitate, este un sfetnic bun care îţi procură sentimente deosebite.” O donaţie de circa 15 000 lei au adus pentru biliotecile din sat şi organizatorii Proiectului Naţional ”Spre cultură şi civilizaţie prin lectură”. De asemenea, Serafim Urechean, consăteanul lui Mihai Cimpoi, a îmbogăţit biblioteca şcolii în care a învăţat cu aproape 60 de volume, bibliotecile din localitate sporindu-şi simţitor fondul de carte într-o singură zi.
Colegii scriitori ai lui Mihai Cimpoi s-au referit la dimensiunea polivalentă a personalităţii academicianului: critic şi istoric literar, eminescolog, filozof al culturii, redactor literar şi eseist.
”Cărţile pe care le-a citit Mihai Cimpoi formează un munte, un munte de carte care se vede la fel de bine de aici de la Larga la Chişinău, Iaşi, Bucureşti, Paris, Roma etc. Şi acest lucru e posibil graţie faptului că Mihai Cimpoi citeşte nu autori, opere, titluri, ci literaturi. Indiferent despre ce ar scrie, cărţile sale sunt o ”duminică a valorilor” şi noi trebuie să ne bucurăm de această duminică”, a spus scriitorul Vasile Romanciuc.
”Mihai Cimpoi vorbeşte întotdeauna despre alţii – în prefeţe, postfeţe, portrete literare – şi este uimit acum că se vorbeşte despre el. Nu ne putem imagina astăzi cultura fără numele Domniei Sale, care este un pilon al instituţiei culturale din Republica Moldova, al neamului românesc, dar şi din întreaga Europă”, a precizat Arcadie Suceveanu, vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor.
Medalionul literar-artistic ”Mihai Cimpoi, figură emblematică a culturii naţionale” s-a desfăşurat în cadrul Proiectului Naţional ”Spre cultură şi civilizaţie prin lectură”, o campanie de promovare a lecturii ca factor esenţial în educaţie, informare şi realizare socială. Pe parcursul lunii noiembrie organizatorii acestuia planifică manifestări de promovare a cărţii şi lecturii şi în raionul Cimişlia.
Pentru mai multe informaţii, vă rugăm contactaţi:
Claudia Balaban, coordonatorul proiectului, preşedintele Secţiei Naţionale a Consiliului Internaţional al Cărţii pentru Copii şi Tineret
Tel.: 22-95-09, balaban@bncreanga.md, bncreanga@dnt.md
Autor: Administrator
Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă
Toate comunicatele din categoria curentă
Categorii comunicate
- Administraţie Publică 2303
- Afaceri 808
- Angajări & Joburi 167
- Armata & Serviciul Grăniceri & Vama 37
- Artă & Cultură 127
- Bănci & Asigurări 18
- Blogosfera 110
- Concursuri & Licitații 15
- Construcţii & Infrastructură 47
- Dezvoltare Regională 1659
- Diaspora 3
- Drepturile Omului & Justiţie 564
- eBooks / eReviste / eDocumente 7
- Economic & Statistică 329
- Educaţie & Instruire 750
- Export și Investiții 17
- Externe 165
- Fashion 0
- Fiscalitate & Finanţe & Contabilitate 116
- Industrie 10
- IT 30
- Media & Publicitate 365
- Mediu 36
- Mesaje 8
- Oferte & Prețuri 16
- Ong & Societate Civilă 1321
- Persoane Publice 140
- Politic & Electorala 1305
- Procuratura & MAI 120
- Public Relations 32
- Resurse Web 12
- Sănătate & Medicină 125
- Sindicate 4
- Social 580
- Sport 12
- Ştiinţă 80
- Tehnologia Informației și Comunicațiilor 287
- Telefonie & Comunicaţii 29
- Turism 33