Vizualizări: 879
Prim-ministrul Zinaida Greceanîi a prezidat astăzi şedinţa regională privind recoltare în raioanele din centrul ţării. Şedinţa a avut loc în satul Coşniţa, raionul Dubăsari
Chişinău, 14 Octombrie 2008 — Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Anatolie Gorodenco, a menţionat, în cadrul şedinţei, că anul curent recolta este net superioară, comparativ cu anii pecedenţi, iar recoltarea se desfăşoară eficient. Pînă în prezent au fost recoltate 83 la sută din terenurile cu floarea soarelui, mai mult de 53 la sută din porumb, iar peste 80 la sută din suprafeţele planificate pentru semănatul culturior de toamnă au fost pregătite. În raioanele din centrul ţării situaţia este mai bună decît în nordul şi sudul ţării, şi au fost recoltate mai mult de 90 % la sută din suprafeţele cu floarea soarelui şi peste 60 la sută din suprafeţele cu porumb.
Ministrul agriculturii şi industriei alimentare a menţionat că în prezent producătorii agricoli se confruntă cu problema recuperării banilor de la procesatorii de fructe, legume şi struguri care întîrzie să plătească marfa recepţionată.
Anatolie Gorodenco a opinat că în pofida situaţiei, producătorii trebuie să utilizeze orice scenariu de conlucrare cu procesatorii şi exportatorii de fructe pentru a asigura comecializarea mărfurilor.
În acelaşi timp, ministrul agriculturii a menţionat că au fost purtate discuţii cu şefii întreprinderilor de prelucrare şi cu potenţialii exportatori care au promis să facă tot posibilul pentru a recepţiona fructele, legumele şi strugurii. Totodată, Anatolie Gorodenco a mai spus că în cadrul unei întrevederi comune cu administratorii băncilor din ţară, ultimii au spus că sînt dispuşi să discute cu fiecare întreprindere în parte pentru posibile credite .
Referitor la exportul de producţie agricolă în exteriorul ţării, Anatolie Gorodenco a menţionat că pînă în prezent au fost exportate circa 80 mii tone de fructe în ţările CSI şi în comunitatea europeană. În prezent capacitatea de export pe cale ferată a mărfurilor din Moldova este de circa 50-60 mii tone pe lună, dar odată cu începerea activităţii portului de mărfuri Giurgiuleşti capacitatea se va majora esenţial.
Prim-ministrul Zinaida Greceanîi a menţionat că în anul curent subvenţiile în agricultură au constituit peste 270 de milioane pînă la moment. Pentru anul 2009 au fost preconizate surse în acest sens în sumă de peste 313 milioane de lei, alte peste 87 mln au fost preconizate ca suport pentru plantarea noilor plantaţii de vii. În acest sens Premierul a menţionat că Guvernul va revizui sistemul de subvenţionare în agricultură şi va face evaluarea eficienţei acestui proces.
„Există mai multe proiecte în acest domeniu, mai ales în domeniul retehnologizării unor ramuri ale agriculturii şi ele vor fi realizate”, a specificat Zinaida Greceanîi.
În acelaşi timp Premierul a mai spus că este foarte important să conştientizăm că agricultura nu este un sector social, asemenea medicinei şi educaţiei, ci este un domeniu pentru care sînt valabile regulile economice, şi trebuie găsite soluţii pentru a asigura creşterea productivităţii în agricultură .
În altă ordine de idei Premierul a afirmat că un pas important pentru asigurarea profitabilităţii agriculturii, va fi consolidarea terenurilor agricole.
„În prezent este în stadiu de discuţii noul Cod Funciar şi Regulamentul cu privire la înregistrarea cotelor valorice, care la punerea lor în aplicare vor deveni un instrument în contextul consolidării terenurilor , a mai spus Zinaida Greceanîi.
Totodată Premierul a chemat toti producătorii de terenuri agricole să profite de timpul frumos pentru a asigura finisarea recoltării în termen.
Printre problemele abordate de către participanţi la şedinţă, a fost problema preţurilor joase de achiziţie a produselor cerealiere.
La acest subiect Premierul spus că „nu este în competenţa Guvernului de a dicta preţurile, acest proces depinzînd de mecanismele pieţei. Totodată Premierul a remarcat achiziţionarea în rezerva de stat a peste 50 mii de tone de cereale la preţul de la 3 la 3,5 lei, ceea ce este comparativ mai mult decăt în Ucraina sau ţările europene.
Participanţii la şedinţă au mai abordat probleme din domeniul zootehnic, chestiuni ce ţin de lichidarea consecinţelor inundaţiilor şi măsurile de prevenire a altor calamităţi de acest fel etc, chestiuni la care şefii subdiviziunilor respective, prezenţi la şedinţă, au dat explicaţii.
Serviciul de presă al Guvernului
Autor: Administrator
Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă
Toate comunicatele din categoria curentă
Categorii comunicate
- Administraţie Publică 2278
- Afaceri 808
- Angajări & Joburi 166
- Armata & Serviciul Grăniceri & Vama 37
- Artă & Cultură 127
- Bănci & Asigurări 18
- Blogosfera 110
- Concursuri & Licitații 14
- Construcţii & Infrastructură 47
- Dezvoltare Regională 1653
- Diaspora 3
- Drepturile Omului & Justiţie 564
- eBooks / eReviste / eDocumente 7
- Economic & Statistică 329
- Educaţie & Instruire 750
- Export și Investiții 17
- Externe 165
- Fashion 0
- Fiscalitate & Finanţe & Contabilitate 116
- Industrie 10
- IT 30
- Media & Publicitate 365
- Mediu 36
- Mesaje 8
- Oferte & Prețuri 16
- Ong & Societate Civilă 1316
- Persoane Publice 140
- Politic & Electorala 1305
- Procuratura & MAI 120
- Public Relations 32
- Resurse Web 12
- Sănătate & Medicină 125
- Sindicate 4
- Social 580
- Sport 12
- Ştiinţă 80
- Tehnologia Informației și Comunicațiilor 287
- Telefonie & Comunicaţii 29
- Turism 33