Nume
Parola
Vizualizări: 2079
Contracararea fraudelor TVA in atentia CCCEC si Europolului
Chisinau, 23 Septembrie 2009 — "Contracararea fraudelor TVA in spatiul Uniunii Europene" - acesta a fost genericul unui seminar, demarat astazi 23 septembrie 2009, in incinta salii de conferinte a hotelului "Vis Pas" din Chisinau. Forul este organizat de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei in colaborare cu Europol si asistenta programului TAIEX (oficiul de asistenta tehnica privind schimbul de informatii a Comisiei Europene).

La atelier s-au intrunit specialisti si experti in domeniul combaterii fraudelor TVA, crimelor fiscale, financiare, spalarii banilor etc. din 8 tari cum sunt: Bulgaria, Romania, Turcia, Lituania, Estonia, Belgia, Marea Britanie si Israel, Republica Moldova fiind reprezentata de serviciile specializate ale Centrului, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informatie si Securitate, Serviciului vamal, Procuraturii anticoruptie si Inspectoratului Fiscal Principal de Stat.

Seminarul a fost deschis de catre domnul Iurie Ciorba, director-adjunct al Directiei generale combaterea crimelor economice (DGCCE) din cadrul CCCEC, care a salutat audienta, urindu-le oaspetilor "bun venit" si un sejur confortabil si rezultativ in Republica Moldova.

In alocutiunea sa, dl Ciorba a specificat importanta organizarii acestei conferinte, reiesind din actualitatea problemei legate de TVA, de combaterea fraudelor economico-financiare si fiscale, precum si din utilitatea schimbului reciproc de experienta si de practici in domeniu.

"Dimensiunea fraudelor economice ce tin de taxa pe valoarea adaugata este foarte ramificata, a specificat Ciorba. Actualmente, infractorii utilizeaza scheme complexe de fraudare a TVA: prin firme delicvente, companii off-shore, inclusiv prin majorarea ilicita a capitalului statutar."  

Potrivit directorului-adjunct al DGCCE riscul acestor crime a impulsionat promovarea unei politici unitare in RM care sa corespunda exigentelor sistemului combaterii fraudarii TVA.  "Anume din acest considerent, instruirea data este un bun prilej de a ne impartasi cu metodele de prevenire a fraudelor fiscale si cele legate de TVA, care frecvent servesc ca infractiuni predicate unor crime grave si complexe cum este spalarea banilor sau de coruptie", a declarat Iurie Ciorba.

In luarea sa de cuvint, conducatorul delegatiei-oaspete domnul Rafael Rondelez, seful subdiviziunii pentru combaterea crimelor financiare si impotriva proprietatii din cadrul Europol, a propus participantilor la atelier sa poarte discutii cit mai interactive si sa se expuna pe marginea chestiunilor de pe agenda cu propuneri, solutii si chiar obiectii. Oficialul Europol a indemnat audienta sa puna intrebari si sa se implice in dezbateri, ca la finele acestui seminar sa sustina o evaluare a cunostintelor acumulate care vor putea fi implementate in activitatea cotidiana de serviciu.

Atelierul va dura trei zile (23-25 septembrie 2009), iar miine Serviciul prevenire si combaterea spalarii banilor (SPCSB) din cadrul CCCEC, va sustine un raport intitulat "Experinta Unitatii de inteligenta financiara a Republicii Moldova in prevenirea si combaterea fraudelor TVA".

Alocutiuni pe teme similare (cu specificul organului raportor) vor fi sustinute de delegatii Serviciului vamal si IFPS al RM, precum si din institutiile similare din Israel, Belgia, Estonia, Lituania, Marea Britanie si Turcia.