Nume
Parola
Vizualizări: 2124
Demers Statului Roman
Bucuresti, 19 August 2009 — Astazi, 19 august, Organizatia Studentilor Basarabeni, Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni si Institutul „Fratii Golescu” pentru relatii cu romanii din strainatate au adresat un demers Statului Roman.

Prin care organizatiile sus mentionate au adus la cunostinta Ministrului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, Catalin Marian Predoiu, Doamnei Director Eucarie Nicoleta si
Doamnei Ministru Secretar de Stat Bica Alina Mihaela, faptul ca Directia Cetatenie refuza sa puna in aplicare prevederile actului normativ in temeiul dispozitiilor H.G. nr. 1723/2004 privind aprobarea Programului de masuri pentru combaterea birocratiei in activitatea pentru relatii cu publicul.

Astfel incat Directia de Cetatenie refuza sa asigure un program de lucru cu publicul (dupa prevederele legale) in fiecare zi lucratoare de la 8.30 pana 16.30, iar intr-o zi pe saptamana intre 8.30 si 18.30. Mai mult ca atat incepand cu luna iunie Directia de Cetatenie a micsorat programul cu publicul de la 2 zile pe saptamana la una singura.

Organizatiile reprezentante a romanilor de pretutindeni au solicitat sa se ia masurile legale care se impun pentru reintrarea in legalitate si respectarea programului de relatii cu publicul prevazut de lege.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1.723/2004 programul de lucru a unei institutii publice “se stabileşte astfel încât în zilele lucrătoare să se asigure accesul cetăţenilor între orele 8:30 şi 16:30 şi, într-o zi pe săptămână, între orele 8:30 şi 18:30, exclusiv sâmbăta, care va fi stabilită prin act administrativ de către conducătorii instituţiilor sau autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale. Programul de lucru cu publicul se afişează la loc vizibil”.

In acelasi act normative se mentioneaza faptul ca Ministerele şi celelalte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale au obligaţia aplicării Programului în domeniile proprii de responsabilitate.

In acelasi timp OSB, FNRP si Institutul “Fratii Golescu” solicita respectarea drepturilor si liberatilor etnicilor romani din jurul granitelor, in procedura redobandirii cetateniei romane, respectarea Constitutiei Romaniei si a legislatiei nationale, a pactelor, tratatelor si conventiilor internatrionale.

Deasemenea organizatile solicita Minitrului Justitiei sa oblige Directie de Cetatenie sa respecte un anumit program de lucru cu publicul, sa se conformeze de urgenta dispozitiilor legale si sa reintre in legalitate in sensul revenirii la programul prevazut de lege.

Asociatiile considera ca aceasta atitudine de militarizare a Directiei Cetatenie nu are niciun temei legal si este in totala contradictie cu statul de drept si cu drepturile fundamentale ale cetatenilor.

Prin urmare organizatiile solicita in temeiul prevederilor legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public sa le fie comunicat cate o copie de pe fisa postului (drepturi si obligatii) corespunzatoare functiei de Director al Directiei Cetatenie.

Asociatiile cer ca toate deciziile pe care Doamna Director a Directiei Cetatenie le ia si care au legatura cu publicul sau cu schimbarea normelor interne de lucru, sa fie afisate la loc vizibil si sa contina numarul deciziei, data, semnatura si evident temeiul de drept, in conformitate cu respectarea principiilor care stau la baza exercitarii functiei publice prevazute in art. 3 din legea nr. 188/1999 a functionarului public, respectiv: legalitate, impartialitate si obiectivitate, transparenta, eficienta si eficacitate, responsabilitate, in conformitate cu prevederile legale si orientare catre cetatean.

Deasemenea OSB, FNRP si Institutul “Fratii Golescu” au adresat o cerere Domnului Prefect al municipiului Bucuresti, Mihai Cristian Atănăsoaei si Domnului Director General al SPCEEPS Bucuresti prin care se solicita luarea masurilor ce se impun in vederea simplificarii procedurii de obtinere a pasapoartelor individuale simple de la Serviciul Public Comunitar de evidenta si Eliberare a Pasapoartelor Simple din subordinea institutiei Prefectului pentru cetatenii din R.Moldova si Ucraina care redobandesc cetatenia romana si solicita pasaport individual simplu cu mentinerea domiciliului in strainatate.

La ora actuala, cetatenii din R.Moldova si Ucraina care au redobandit cetatenia romana si sunt nascuti pana in luna octombrie 1979 nu primesc cod numeric personal odata cu transcrierea certificatului de nastere la autoritatea competenta, motiv pentru care prima data cand se  prezinta la S.P.C.E.E.P.S. – compartimentul C.R.D.S., (cetateni romani cu domiciliul in strainatate) au dreptul doar sa inregistreze cererea de eliberare a pasaportului individual simplu – cu domiciliul in strainatate, iar intr-un interval de o saptamana institutia mai sus amintita face demersuri pentru obtinerea C.N.P.- ului, dupa care acelasi cetatean roman se mai deplaseaza inca o data la Bucuresti pentru a i se prelua imaginea si respectiv pentru a plati taxa de urgenta in vederea ridicarii pasaportului in regim de urgenta in doua ore.

Organizatiile solicita sa fie modificat softul la S.P.C.E.E.P.S. - C.R.D.S., astfel incat persoanelor anterior amintite, odata cu inregistrarea cererii sa li se poata prelua imaginea pentru a nu mai fie nevoite sa se prezinte a doua oara la Bucuresti in vederea fotografierii si a achitarii contravalorii taxei de urgenta, acest lucru urmand a se face prima data, la momentul inregistrarii cererii, avand posibilitatea sa imputerniceasca un cetatean roman sa le ridice pasaportul in baza unui mandat notarial special, evitand astfel discomfortul creat cu deplasarea la Bucuresti care ar presupune chetueli suplimentare.