Nume
Parola
Vizualizări: 5060
Senzaţional: Un proiect de succes al A.Ş.M. în susţinerea medicinii
Chisinau, 20 Iulie 2009 — Realizarea cu succes a Programelor de Stat din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei constituie principala modalitate de promovare a politicii de stat în sfera ştiinţei şi inovării, determinînd, totodată, gradul sporit de credibilitate a ştiinţei autohtone. În susţinerea celor menţionate, realizarea Programului de Stat „Prelucrarea şi utilizarea deşeurilor din industria vinicolă, precum şi obţinerea produselor noi”, conducător acad. Gheorghe Duca, este unul edificator.

În cadrul proiectului „Preparate noi din seminţe de struguri pentru medicină, veterinărie şi agricultură”, condus de dr. hab., prof. Tudor Lupaşcu, parte componentă a Programului nominalizat, a fost elaborat şi brevetat preparatul Enoxil, care a suportat cu succes o serie de testări. Preparatul prezintă un vădit interes, dată fiind fabricarea acestuia din materie primă naturală, ecologică şi inofensivă şi care, spre deosebire de alte preparate medicamentoase, nu generează efecte secundare. Mai exact, materia primă o constituie seminţele de struguri, care există în cantităţi suficiente pe teritoriul Republicii Moldova.  În prezent, în aceste scopuri sunt folosite  preparatele chimice de import.

Cercetătorii de la A.Ş.M. au stabilit că substanţa obţinută manifestă o înaltă activitate antibacteriană şi antifungică.  Rezultatele cercetărilor au mai demonstrat că preparatul nu este toxic şi acesta poate fi aplicat în diverse domenii ale medicinii.

În acest sens, acad. Cheorghe Ducă, dr. hab., prof. Teodor Lupaşcu au vizitat două instituţii selectate pentru efectuarea testărilor clinice a Enoxilului. Dumnealor s-au arătat interesaţi de dinamica indicilor privind aplicarea clinică a preparatului.

La  Institutul de Oncologie, Secţia mamologie, actualmente, acest medicament este aplicat la nouă paciente care au suportat recent intervenţii chirurgicale la glanda mamară. Dr. hab., prof. Nadejda Godoroja, conducătorul Departamentului mamologie, responsabilă de aplicarea preparatului, a confirmat caracteristicile acestuia, demonstrînd eficienţa aplicării clinice. Potrivit specialistului, Enoxilul poate avea diferite aspecte în oncologie. Unul din aspecte constă în aplicarea preparatului în tratamentul leziunilor postradiante a bolnavilor oncologici, inclusiv a bolnavelor de cancer a glandei mamare.

Un alt aspect important, la care s-a referit profesorul este aplicarea medicamentului în scopul reducerii termenelor vitalizării plăgilor după intervenţiile chirurgicale, inclusiv la bolnavele de cancer mamar, unde, în rezultatul monitorizării pacientelor care au acceptat tratamentul respectiv, preparatul contribuie la micşorarea vădită a termenului de vitalizare şi la micşorarea limforeei în plagă, aceasta confirmînd proprietăţile regenerative ale preparatului.

De asemenea, in cadrul testărilor clinice este experienţă de aplicare a Enoxilului la bolnavele cu procese proliferativele benigne – la maladia fibro-chistică, forma nodoză în perioada postoperatorie.

Directorul Institutului de Oncologie, prof. Victor Cernat a exprimat opinia de a prelungi investigaţiile în direcţia extinderii aplicării preparatului Enoxil, inclusiv în cadrul tratamentului radiologic al bolnavelor de cancer  de col uterin şi în perioada recuperatorie, în scopul profilaxiei şi tratamentului leziunilor postradiante care, comparativ frecvent, însoţesc tratamentul acestor bolnave.

La Centrul Republican de Leziuni Termice din cadrul Spitalului Clinic de Traumatologie şi Ortopedie, preparatul Enoxil (soluţii apoase de 5 şi 10%, spirtoase de 5 şi 10%) este utilizat  începând cu luna mai 2009. Octavian Cirimpei, subinvestigator  privind aplicarea noului preparat în instituţia respectivă, a menţionat că Enoxilul are calităţi antibacteriene şi antifungice pronunţate şi face parte din grupul antisepticelor taninice. Remediul se foloseşte la tratamentul arsurilor superficiale şi profunde, fiind utilizat ca antiseptic de bază la pansamente.

Prin analiza comparativă cu antisepticele tradiţionale (Betadină, Iodinol, Dioxedină,  Chlordexidină), Enoxilul prezintă calităţi antiseptice deosebite, micşorând cantitativ şi calitativ conţinutul microbian din plagă, diminuând procesele inflamatorii locale, schimbând virulenţa microbiană. Astfel, aplicarea tratamentului cu Enoxil (efect optim la soluţie cu concentraţie de 1-5%) a favorizat reducerea  timpului de tratament cu rezultate estetice şi clinice bune.
Totodată, investigatorii au specificat că ar fi bine dacă acest preparat s-ar produce şi sub  formă de unguent sau gel care ar permite stabilizarea efectului pe o durată mai mare. Fiind aplicate pe un termen de 24-36 ore, acestea ar avea  eficacitate pe parcursul acestei perioade. De asemenea, s-a propus folosirea Enoxilului sub formă de supozitorii, meşe de tifon îmbibate etc.

În decursul ultimului an, preparatul a fost menţionat cu câteva medalii de aur la Saloanele internaţionale de inventică de la Geneva, Bruxelles, Seul, Beijing, Iaşi. Preparatul a provocat un interes deosebit vizitatorilor străini ai expoziţiilor.

În consecinţă, proiectul de succes al savanţilor de la Academia de Ştiinţe a Moldovei se doreşte a fi şi unul de succes în medicină, iar implementarea tehnologiilor inovative să fie susţinute pe toate căile posibile.

Eugenia Tofan,
Serviciul de presă al A.Ş.M.