Nume
Parola
Vizualizări: 3490
Curtea Constituţională a apreciat ca fiind neconstituţională interdicția impusă Avocatului Poporului
Chișinău, 13 Noiembrie 2014 — Curtea Constituţională a apreciat ca fiind neconstituţională interdicția impusă Avocatului Poporului de a primi spre examinare cererile depuse de persoane declarate incapabile.

O decizie în acest sens a fost luată în cadrul şedinţei de astăzi a Curţii Constituţionale. Astfel, membrii Curţii Constituţionale au declarat neconstituţională sintagma ”depusă de o persoană declarată incapabilă printr-o hotărîre judecătorească” din art. 21 alin. (5) lit. e) al Legii cu privire la Avocatul Poporului (Ombudsmanul) nr. 52 din 03 aprilie 2014.
Potrivit directorului Centrului pentru Drepturile Omului, Anatolie Munteanu, care a depus sesizarea la Curtea Constituţională, interdicția impusă Avocatului Poporului de a primi spre examinare cererile depuse de persoane declarate incapabile încalcă principiul egalității tuturor cetățenilor în fața legii și a autorităților publice și lipsește un segment important de persoane de măsuri de protecție adecvate. În sesizare se mai menţionează că norma vizată vine în contradicție cu prevederile art. 52 alin. (1) combinat cu art. 16 și art. 54 din Constituție, art. 7 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, art. 26 din Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice, art. 12 din Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități.
Directorul CpDOM este de părere că, prin normele contestate în prezenta sesizare, s-a înregistrat un regres de la nivelul deja atins de asigurare a egalității. Asta pentru că Instituția Ombudsmanului, după adoptarea Legii cu privire la Avocatul Poporului, a devenit unica autoritate publică pentru care legiuitorul a stabilit interdicția de a examina cererile depuse de persoane declarate incapabile printr-o hotărîre judecătorească și a restrîns nejustificat criteriile protejate, limitîndu-le, prin art. 18 alin (1) din lege la cetățenie, vîrstă, apartenență politică și convingeri religioase.
În opinia lui Anatolie Munteanu, statul nu a realizat acțiunea pozitivă de a asigura șanse egale unui grup de persoane cu dizabilități mintale pentru a profita de oportunitățile de acces la beneficiile oferite de societate, în special de acces la Avocatul Poporului. În acest mod, prevederile legale contestate comportă un efect pronunțat nefavorabil asupra unui grup protejat, plasîndu-l într-o situație specială dezavantajoasă și nu asigură dreptul persoanelor cu dizabilități ”să fie recunoscute oriunde ca persoane cu drepturi în fața legii”.
În sesizare se mai menţionează că, în contextul angajamentelor asumate de Republica Moldova, în special prin ratificarea Convenției Organizației Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități, această restrîngere nu are o justificare obiectivă și rezonabilă și face zadarnice eforturile statului în asigurarea drepturilor persoanelor cu dizabilități în vederea incluziunii sociale a acestora, garantării posibilității participării lor în toate domeniile vieții fără discriminare, la un nivel identic cu ceilalți membri ai societății, avînd ca bază respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.
E de menţionat că prezenta sesizare a CpDOM a fost depusă la scurt timp de la adoptarea Legii cu privire la Avocatul Poporului nr. 52 din 03 aprilie 2014 şi că, în procesul de elaborare şi definitivare a proiectului de lege menţionat, reprezentanţii Instituţiei ombudsmanului au atras atenţia asupra caracterului discriminatoriu şi anticonstituţional al prevederii din art. 21 alin. (5) lit. e) al Legii cu privire la Avocatul Poporului (Ombudsmanul).

2014-11-13