Nume
Parola
Vizualizări: 3872
Vocea copiilor din Moldova, exprimată la Geneva: MONITORUL OFICIAL al Drepturilor Copilului în Moldova, Nr. 9 (13) / septembrie 2009
Chişinău, 30 Septembrie 2009 — Vocea copiilor din Republica Moldova a fost exprimată, la Geneva, la sediul Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului, anunţă, în subiectul său central, MONITORUL OFICIAL al Drepturilor Copilului în Moldova, Nr. 9 (13), din septembrie 2009.

Vocea copiilor din Moldova despre propria implicare în monitorizarea Convenţiei privind Drepturile Copilului a fost exprimată, în aceste zile, la Geneva, la un atelier de lucru, de către unul dintre copiii care au participat la elaborarea Primului Raport al Copiilor din Moldova privind Drepturile Copilului.

Daniela Gancear, unul dintre cei 20 de co-autori ai Raportului Copiilor din Moldova, a formulat propuneri de îmbunătăţire a procesului de raportare asupra Convenţiei privind Drepturile Copilului, în atelierul organizat la 25 şi 26 septembrie 2009, la sediul Comitetului pentru Drepturile Copilului de la Geneva.

„Mă bucur că am avut posibilitatea să particip la şedinţe de acest rang şi m-a impresionat faptul că am reuşit să atragem atenţia asupra unor detalii importante pentru noi – starea de spirit şi emoţiile pe care le trăim – atunci când vorbim despre drepturile noastre în faţa Comitetului pentru Drepturile Copilului”, spune Daniela Gancear.

Preşedintele Centrului de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului, Cezar Gavriliuc, care a vorbit în acest atelier despre experienţa de implicare a copiilor din Moldova în monitorizarea propriilor drepturi, a remarcat, întors la Chişinău, că „membrii Comitetului au fost acum mai deschişi ca de obicei să exploreze opiniile copiilor”.

În timpul sesiunilor de la Geneva, copiii reprezentând toate părţile lumii: Bangladesh, Hong Kong (China), Kenya, Republica Moldova, Peru şi Ţara Galilor (Marea Britanie), au formulat propuneri pentru îmbunătăţirea modului în care Comitetul de la Geneva examinează Rapoartele statelor despre respectarea Convenţiei ONU privind Drepturile Copilului, ajunsă în acest an la cea de-a 20-a aniversare de la adoptare.

În opinia copiilor, ei au nevoie de o atmosferă mai puţin încordată, de o atitudine prietenoasă, mai puţină solemnitate şi de prezentarea raportului şi organizarea discuţiilor în limba maternă.

Atelierul de la Geneva, care a urmat primei reuniuni de la Londra, din aprilie 2009, a fost organizat de Alianţa pentru Drepturile Copilului din Anglia (www.care.org.uk) şi Grupul ONG-urilor pentru Convenţia ONU privind Drepturile Copilului (www.childrightsnet.org) şi a fost consacrat îmbunătăţirii participării copiilor în procesul de raportare asupra Convenţiei privind Drepturile Copilului. Unul dintre subiectele atelierului din septembrie a fost consacrat elaborării a două ghiduri – primul adresat copiilor şi al doilea destinat organizaţiilor non-guvernamentale – pentru a valorifica experienţa copiilor şi ONG-urilor în raportarea asupra Convenţiei privind Drepturile Copilului.

ALTE TITLURI ALE EDIŢIEI:

• 6 MII DE MANUALE PENTRU PĂRINŢI ŞI GHIDURI PENTRU PROFESIONIŞTI: răspuns transfrontalier la fenomenul copiilor rămaşi singuri acasă în Republica Moldova şi România.

• RADIO FRANCE INTERNATIONAL: MIGRANŢII STABILIŢI ÎN FRANŢA VOR AVEA UN GHID DE COMUNICARE, ELABORAT LA CHIŞINĂU. O carte, scrisă în Republica Moldova, pentru părinţii care pleacă la muncă în străinătate, va fi tradusă şi adaptată în limba franceză, pentru a fi folosită ca resursă de comunicare între părinţii emigranţi din Franţa şi copiii lor care au rămas acasă în ţările de origine, părinţi şi copii de naţionalitate română, bulgară, ucraineană, nigeriană sau marocană.

• ATELIERUL VIDEO „ONE MINUTES JUNIOR”. Pentru a doua oară în istoria sa, atelierul „One Minutes Jr.” a ajuns în Republica Moldova, de data aceasta fiind găzduit la un internat pentru copii.

MONITORUL OFICIAL al Drepturilor Copilului în Moldova consemnează activităţile copiilor din Grupul de Lucru al Copiilor pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului, creat de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) în iulie 2008. Iniţiativa CIDDC este realizată în cadrul proiectului „Copiii monitorizează respectarea propriilor drepturi”, cu sprijinul acordat de Organizaţia Suedeză „Salvaţi Copiii”, Guvernul Statelor Unite ale Americii şi Reprezentanţa UNICEF în Moldova.

Mesajul Grupului de Lucru al Copiilor pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului este: „În Moldova toate lucrurile trebuie să înceapă cu dreptul. Cu dreptul copilului".

Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC)
Str. E. Coca 15, Chişinău, MD 2008, Moldova
Tel./fax: 72.65.98, 74.78.13
E-mail: ciddc@yahoo.com, monitor.childrights@gmail.com
Web: http://www.childrights.md

Partener în comunicare:
URMA ta
E-mail: urma.ta@gmail.com