Nume
Parola
Vizualizări: 6705
Elveția acordă Moldovei 46 milioane de euro pentru sănătate și asigurare cu apă
Chisinau, 8 Aprilie 2014 — Ocrotirea sănătății și asigurarea cu apă potabilă sunt domeniile prioritare de cooperare între Elveția și Republica Moldova și pentru anii 2014-2017, potrivit Strategiei de cooperare 2014-2017, lansată astăzi de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). În următorii patru ani, volumul asistenței financiare acordată de Elveția Republicii Moldova s-a dublat, constituind 55 milioane de franci elvețieni (46 milioane euro), față de 30 de milioane CHF (24 milioane de euro), investiție făcută în proiectele moldo-elvețiene în perioada 2010-2013.

”Această Strategie este o mărturie a angajamentului Elveției de a sprijini Republica Moldova pe termen lung. Prin ea, încercăm să asigurăm mai multă stabilitate și continuitate”, a spus Christian Schoenenberger, ambasadorul Elveției pentru Republica Moldova și Ucraina, la deschiderea evenimentului.

Santi Vege, șefa Direcției Statele CSI a SDC Elveția, a făcut o prezentare scurtă a priorităților noii Strategii elvețiene. ”Rezultatele obținute în perioada 2010-2013 în domeniul sănătății mamei și copilului și în aprovizionarea cu apă potabilă a populației din zonele rurale a Moldovei ne-a motivat să ne propunem obiective mai ambițioase”, a spus ea.

Potrivit noii Strategii, Guvernul Elveției va sprijini în continuare reformele din domeniul sănătății, axându-se pe dezvoltarea serviciului regionalizat de asistență pediatrică de urgență și a centrelor de sănătate prietenoase tinerilor, create în întreaga republică. Totodată, își va extinde sprijinul în două arii noi, prioritare pentru sistemul de sănătate a Republicii Moldova, și anume: prevenirea maladiilor netransmisibile și integrarea serviciilor de sănătate mintală în asistența medicală primară.

Referindu-se la colaborarea moldo-elvețiană în domeniul sănătății, Andrei Usatâi, ministrul Sănătății a spus: ”Colaborarea între Moldova și Elveția a fost foarte importantă în ultimii 10 ani. În urma regionalizării serviciilor în neonatologie și dezvoltării serviciului pediatric de urgență, mortalitatea infantilă a scăzut, iar cea maternă se menține stabilă, acești indicatori fiind foarte importanți pentru țara noastră. Această contribuție a Guvernului Elveției este recunoscută și apreciată în Moldova”.

În domeniul asigurării cu apa potabilă a populației din zonele rurale a Republicii Moldova, cu sprijin elvețian, au fost construite sisteme descentralizate de aprovizionare cu apă potabilă și instalații sanitare ecologice în zona de centru a republicii. Venind cu practici de succes, optimizare de costuri și standarde de calitate, modelele elvețiene au fost integrate în Strategia de Alimentare cu Apă și Sanitație a Republicii Moldova, aprobată în 2014, fiind recomandate pentru localitățile rurale mici care nu se pot conecta la sistemele centralizate. Începând cu 2014, astfel de proiecte vor fi finanțate în toată Republica Moldova.

”SDC a fost mereu alături de noi și putem spune că această Agenție este lider în Republica Moldova la capitolul aprovizionare cu apă și sanitație. Cetățenii au primit nu doar suport financiar și asistență tehnică, dar și noi modele de administrare a sistemelor de apă și sanitație. Experții elvețieni ne-au sprijinit și atunci când am elaborat Legea Apei, legislația secundară, și Strategia actualizată de Alimentare cu Apă”, a spus Gheorghe Șalaru, ministrul Mediului.

Noua strategie relevă un alt domeniu de mare interes pentru Republica Moldova, și anume valorificarea potențialului pe care o are fenomenul migrației pentru dezvoltarea economică și socială a țării. ”În timpul unor întâlniri cu diaspora moldovenească în Italia, am văzut dorința de revenire, dar mai ales dorința nu de a reveni pe loc gol, ci de a continua experiența începută peste hotare și de a contribui la dezvoltarea țării. Prin prezența acestui capitol în noua Strategie, Elveția este practic primul donator în Republica Moldova care recunoaște direct și este gata să investească în aspectele inovative ale dezvoltării ce țin de migrație, cu accent pe beneficiile ei. Sunt sigur că fiecare franc elvețian care va fi investit în acest domeniu va avea capacitatea de a aduce zeci de franci, în termeni de investiții, infrastructură și proiecte educaționale”, a spus Victor Lutenco, directorul Biroului pentru Relații cu Diaspora.

Republica Moldova beneficiază de asistență din partea Elveției din anul 2000. Parte componentă a Departamentului Federal al Afacerilor Externe al Elveției (DFAE), Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) implementează politica elvețiană de cooperare pentru dezvoltare în peste 50 de state ale lumii, având ca scop principal promovarea dezvoltării durabile și diminuarea sărăciei.

Relații: Natalia Cernat,
Coordonator Comunicare
Tel: 022 79 69 38, 0689 73 399
natalia.cernat@eda.admin.ch
http://www.swiss-cooperation.admin.ch/moldova

Autor: Agentia Elvetiana pentru Dezvoltare si Cooperare, SDC

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă