Nume
Parola
Vizualizări: 5267
Arta schimbă stereotipurile față de persoanele cu nevoi speciale
Chișinău, 2 Iunie 2014 — Pe 1 iunie curent, de Ziua Internațională a copiilor, a demarat proiectul ,,Ateliere fără forntiere” cu participarea copiilor cu nevoi speciale de pe ambele maluri ale Nistrului. Această colaborare este rezultatul inițiativei organizațiilor societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului, ce și-au propus să susţină schimbarea de atitudine și a steriotipurilor față de persoanele cu nevoi speciale. Astfel, mai multe ONG-uri au creat un parteneriat pentru implementarea și dezolvatarea proiectului ,,Ateliere fără frontiere”: AO,,Synergetica Eur/Est”, ,,Speranţă şi Sănătate” din Chișinău și AO ,, OSORC" - Centru de reabilitare si consiliere din Tiraspol, ce vor susține în continuare dialogul civic și schimbul de bune practici în sectorul nonguvernamental de pe ambele maluri ale Nistrului.

,,În cadrul acestui proiect vor fi organizate mai multe activități majore: ,,Ateliere de creaţie” un ,,Iarmaroc urban” şi un „Festival al Talentelor”, menite să pună în evidenţă talentele persoanelor cu nevoi speciale. Sperăm că prin acest proiect vom reuși să facem încă un pas în procesul de conştientizare a realității pe care o trăiesc persoanele cu dizabilităţi în societatea noastră, iar relaţiile de parteneriat cu centrele de pe malul stâng al Nistrului, vor asigura o abordare mai complexă a prejudecăților și incluziunea socială a tuturor persoanelor cu drepturi egale în societate”, afirmă coordonatorul proiectului, dl Tudor Ștefan, președintele AO,,Synergetica Eur/Est”.

Pe data de 1 iunie 2014 la Tiraspol s-a desfășurat prima activitate a proiectului ,,Ateliere de creație”, iar a doua etapă va avea loc pe 16 iunie 2014 la Chișinău cu participarea directă a peste 50 beneficiari, profesori si voluntari. Astfel, organizatorii îsi propun să creeze o platformă de comunicare prin creație, ce va permite integrarea copiilor cu dizabilităţi în societatea contemporană și consolidarea parteneriatelor între cele doua maluri ale Nistrului.

,,Atelierele de creație au drept scop formarea unei imagini mai adecvate, mai reale despre lumea persoanelor cu dizabilităţi şi a valorificării abilităţilor acestora. Astfel, articolele confecționate în cadrul atelierelor vor fi diverse: jucării, suvenire din ceramică, tablouri, hand-made, etc., fapt ce le va permite beneficiarilor de a-și împărtăși cunoștințele și experiențele în domeniul dat”, a conchis dna Ludmila Borodina, directorul centrului ”OSRC” din Tiraspol.

Produsele de creație ale acestor ateliere vor fi expuse în cadrul unui Iarmaroc Urban și Festivalului Talentelor. Aceste evenimente reprezintă etapele finale ale proiectului, ele urmăresc creşterea impactului asupra integrării sociale a persoanelor cu nevoi speciale, care pot fi la fel de utili societății ca și alți membri cu facultăți depline, și totodată, vor atrage un interes sporit asupra organizaţiilor care sprijină aceste persoane.

Acest proiect este finanțat în cadrul programului de granturi anunțat de Fundația Est-Europeană din resursele oferite de Uniunea Europeană, Guvernul Suediei, de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei și sponsorul proiectului Gas Natural Fenosa în Moldova. Proiectul „Ateliere fără frontiere” este implementat de AO „Synergetica Eur/Est” în parteneriat cu AO ,,OSORC" - Centru de reabilitare și consiliere din Tiraspol și AO “Speranţă şi Sănătate”. Opiniile exprimate în cadrul evenimentului țin de responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu reflectă viziunile FEE sau ale donatorilor.

Pentru mai multe informații:
Anastasia Volimbovschi
Specialist comunicare
Asociația Obștească „Synergetica Eur/Est”
str. Bucureşti, 68, Chişinău, MD-2012
Tel.: (+373 22) 24 02 74;
Mob.: (+373) 69783606