Nume
Parola
Vizualizări: 3223
În Republica Moldova va fi aplicat numărul unic pentru apelurile de urgenţă-112
Chişinău, 26 Iulie 2013 — Pentru a accesa rapid serviciul pompieri şi salvare, poliţie, asistenţa medicală şi intervenţie în cazul avarierii reţelei de gaz, cetăţenii Republicii Moldova vor putea folosi numărul unic pentru apeluri de urgenţă - 112. Apelul va fi gratuit atât de pe telefonul mobil, cât şi de pe cel fix.
Pentru aplicarea acestui serviciu echipa de la Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor a elaborat conceptul Sistemului naţional unic pentru preluarea apelurilor de urgenţă în Republica Moldova. Proiectul a fost propus pentru discuţii în cadrul grupului de lucru interministerial. După ce va fi definitivat şi completat cu sugestiile instituţiilor care activează în domeniul serviciilor de urgenţă, documentul va fi înaintat spre aprobare Guvernului.
„Crearea acestui serviciu va permite creşterea nivelului de protecţie a populaţiei, dar şi gestionarea mai eficientă a apelurilor de urgenţă. Modelul propus de MTIC este conceput în baza documentelor europene și vine să respecte principiile de utilizare a rețelelor publice de telecomunicații, drepturile furnizorilor şi utilizatorilor de servicii de telecomunicații”, susţine viceministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vitalie Tarlev.
MTIC optează pentru respectarea recomandărilor europene la etapa creării la nivel comunitar a acestui serviciu, care prevăd că în procesul de creare a Sistemului de preluare a numerelor de urgență 112, autoritățile să asigure interacțiunea optimă între infrastructura existentă de telecomunicații și sistemul național de reacție în situaţii de urgență.
Se propune crearea a 3 Centre Regionale de Preluare a Apelurilor de Urgenţă: în Chişinău, Bălţi şi Cahul. Serviciul 112 va prelua apelurile de urgenţă, va analiza informaţia primită, va localiza aflarea abonatului şi va redirecţiona imediat datele obţinute către serviciul competent în situaţia dată. În prezent, 90 la sută din timpul apelului se foloseşte pentru stabilirea locului producerii accidentului.
Pentru prima dată numărul unic de urgenţă a fost aplicat în Suedia în 1991. În prezent, numărul 112 este folosit în toate ţările Uniunii Europene.