Nume
Parola
Vizualizări: 3691
Creştinii ortodocşi nu sînt afectaţi de implementarea sistemului nou de eliberare a paşapoartelor
Chisinau, 11 Ianuarie 2011 — Începînd cu 1 ianuarie curent cetăţenii Republicii Moldova primesc doar paşapoarte cu date biometrice, aceasta fiind o condiţie obligatorie a Uniunii Europene pentru liberalizarea regimului de vize între RM şi Uniunea Europeană.

Totodată, la implementarea sistemului de eliberare a paşapoartelor cu date biomentrice s-a ţinut cont de manifestările de refuz, exprimate de unii creştini ortodocşi în virtutea convingerilor lor religioase.
În acest sens, Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor al Republicii Moldova a întreprins măsuri pentru documentarea acestei categorii de persoane cu acte de identitate fără număr de identificare de stat al persoanei fizice (IDNP) şi fără date biometrice suplimentare - actul de identitate provizoriu (Formularul nr. 9). Acest document alternativ este eliberat şi în continuare la solicitarea enoriaşilor şi este valabil pe teritoriul Republicii Moldova în aceleaşi condiţii cu buletinul de identitate.

Totodată, este important de menţionat, că nici o ţară din lume nu va permite intrarea pe teritoriul său unei persoane cu act de identitate fără IDNP, pe simplul motiv că nu ar recunoaşte un document ce nu corespunde standardelor internaţionale, prevăzute de instrucţiunile ICAO, la care Republica Moldova este parte şi care stabilesc anumite cerinţe tehnice faţă de documentele de călătorie mecanolizibile.
De asemenea, menţionăm, că în toate statele lumii instituţiile religioase s-au conformat cerinţelor legale stabilite.

Paşaportul cu date biometrice conţine un cip cu date biometrice ale posesorului şi anume: fotografia digitală, amprentele digitale, precum şi datele personale ale posesorului, cum ar fi: numele, prenumele, patronimicul, data naşterii, numărul paşaportului, data eliberării şi data expirării termenului de valabilitate al acestuia, semnătura posesorului documentului. Paşaportul cu date biometrice este cel mai protejat document pentru trecerea frontierelor şi este acceptat şi recunoscut de UE în procesul de migraţie.

Ministerul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor