Nume
Parola
Vizualizări: 7073
Ministerul Sănătăţii şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie lansează campania de comunicare privind riscurile de sănătate ale migraţiei şi spun împreună „Fii sănătos, oriunde te-ai afla!”
Chisinau, 28 Septembrie 2010 — Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) lansează, la Chişinău, campania de comunicare privind riscurile de sănătate ale migraţiei, pentru a transmite împreună mesajul „Fii sănătos, oriunde te-ai afla!”.

Campania îmbină mai multe elemente vizuale şi de comunicare interpersonală, promovate de media şi de profesioniştii în domeniul sănătăţii, axate pe câteva dintre riscurile de sănătate, asociate cu migraţia: HIV/SIDA şi infecţiile cu transmitere sexuală, tuberculoza, sănătatea reproducerii. Mesajele şi produsele campaniei vorbesc despre pericole, dar şi despre soluţii.

Evenimentul de lansare a acţiunii reuneşte partenerii iniţiativei şi prezintă mesajele-cheie ale acestei campanii, realizată de Ministerul Sănătăţii, cu sprijinul OIM, în cadrul proiectului „Gestionarea impactului migraţiei asupra sistemului de sănătate din Moldova”, finanţat din fondul facilităţii 1035 a OIM.

Ministrul Sănătăţii al Republicii Moldova, Vladimir HOTINEANU, afirmă că toţi cetăţenii Republicii Moldova au nevoie, oriunde s-ar afla – în ţară sau peste hotare – de informaţii sigure despre riscurile de sănătate şi despre comportamentele potrivite. „Aceste informaţii asigură sănătatea familiilor şi comunităţilor astfel încât fenomenul migraţiei să poată aduce mai multe beneficii de dezvoltare decât pericole şi pierderi”.

Această campanie socială este realizată în conformitate cu politica naţională în domeniul sănătăţii, prevăzută în cadrul Programului Naţional de promovare a modului sănătos de viaţă, Programului Naţional de Profilaxie şi Control a infecţiei HIV/SIDA şi ITS în perioada anilor 2006-2010 şi Programului de Control şi Profilaxie a Tuberculozei, şi are drept scop informarea şi sensibilizarea cetăţenilor, în special a tinerilor din mediul rural, pentru conştientizarea riscurilor de sănătate în contextul migraţiei.

„Moldovenii migranţi au atât dreptul, cât şi responsabilitatea de a înţelege mai bine riscurile de sănătate în timpul aflării departe de casă”, susţine Martin A. WYSS, Şeful Misiunii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie în Moldova. „Este important ca migranţii să conştientizeze gradul lor sporit de vulnerabilitate, iar Campania le va oferi informaţia cheie necesară pentru protecţia lor”.

Campania derivă din necesitatea acordării unei atenţii deosebite riscurilor sporite de sănătate, comportate de migraţie, în situaţia în care o parte însemnată a populaţiei active a Republicii Moldova pleacă peste hotare, la muncă sau în alte scopuri, majoritatea revenind în ţară după anumite perioade. În aceste cazuri, cele mai mari riscuri sunt asociate cu migraţia şi aflarea ilegală peste hotare, riscurile vizându-i nu doar pe migranţi, dar şi pe cei de acasă. Astfel, conştientizarea acestor riscuri de către întreaga populaţie ar îmbunătăţi starea generală a sănătăţii în ţară şi ar elimina suprasolicitarea sistemului naţional de sănătate.

Campania de comunicare privind riscurile de sănătate ale migraţiei în Moldova este implementată de SYNERGY-Eur-Est & URMA ta, iar partenerul media al acţiunii este Compania TELERADIO-MOLDOVA.

* * *
Contacte:

Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova
str. Vasile Alecsandri 2, MD-2009, Chişinău
Tel.: 72 99 07, 268 818
Fax: 73 87 81
Telefonul verde – Ministerul Sănătăţii
0 800 71010 / 72 10 10
Web: www.ms.gov.md

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Misiunea în Moldova
Str. Ciuflea 36/1, MD-2001, Chişinău
Tel.: 23 29 40, 23 29 41
Fax: (+373 22) 23 28 62
E-mail: iomchisinau@iom.int
Web: www.iom.md; www.iom.int

SYNERGY-Eur-Est & URMA ta
str. Bucureşti 68, MD-2012, Chişinău
Tel.: 24 02 74, 23 46 92
Fax: 23 78 41
E-mail: tudor.stefan@synergy.md igor.guzun@gmail.com