Vizualizări: 3646
Promo-LEX: Rezultatele celui de-al treilea raport de monitorizare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova a alegerilor parlamentare. Perioada 3 aprilie – 22 aprilie 2009
Chişinău, 30 Aprilie 2009 — Asociaţia "Promo-LEX" membră a Coaliţiei Civice pentru alegeri libere şi corecte "Coaliţia 2009" publică cel de-al treilea raport de monitorizare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova a alegerilor parlamentare pentru perioada 3 aprilie – 22 aprilie 2009.
Proiectul este susţinut financiar de Fundaţia Eurasia din resursele acordate de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida/Asdi) şi Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).
Sumarul Raportului
Autorităţile electorale nu au asigurat condiţii minime pentru exercitarea dreptului la vot cetăţenilor din regiunea transnistreană. Au lipsit informaţiile privind concurenţii electorali şi programele acestora precum şi informaţiile privind locul, data şi actele necesare pentru exercitarea dreptului electoral.
În ziua desfăşurării alegerilor, drumurile spre localităţile unde erau amplasate secţiile de votare erau patrulate intens de miliţie, fiind înregistrate cazuri de ridicare a permiselor de conducere sau a numerelor de înmatriculare de la unele persoane care efectuau şi respectiv intenţionau transportarea alegătorilor către secţiile de votare. Unele dintre căile de acces spre localităţile unde erau amplasate secţiile de votare au fost blocate.
Nu au fost respectate uniform Hotărîrile CEC, conform cărora rezultatul scrutinului trebuia consemnat într-un formular special şi separat. Acest fapt a majorat numărul alegătorilor incluşi în listele electorale suplimentare.
S-a constatat un deficit de 674 buletine de vot pentru Circumscripţia nr.15 Dubăsari.
Promo-LEX a obţinut acordul CEC în vederea verificării listelor electorale pentru cele 10 secţii de votare la care au participat alegători din regiunea transnistreană, însă accesul la liste a fost asigurat numai la şase secţii de votare. Nu a fost asigurat accesul la listele electorale din circumscripţiile nr.18 Floreşti, nr.26 Rezina şi nr.3 Anenii Noi.
Nu au fost raportate cazuri de concediere de la serviciu pentru faptul participării la scrutinul din 5 aprilie 2009, deşi au fost raportate ameninţări ale unor persoane sau reprezentanţi ai diverselor structuri şi instituţii din regiune.
În urma monitorizării secţiilor de votare, deschise pentru alegătorii din regiunea transnistreană, au fost constatate diverse abateri de la legislaţia electorală: imposibilitatea deschiderii secţiei de votare 5/15 Corjova, lipsa unor indicatoare clare către secţiile de votare, prezenţa colaboratorilor de poliţie în civil în preajma secţiilor de votare, efectuarea agitaţiei electorale în ziua scrutinului, aplicarea neuniformă a prevederilor privind imprimarea ştampilei „Alegeri 5.02.2009”, admiterea la votare în baza altor acte decît cele prevăzute de legislaţie, pregătirea insuficientă a funcţionarilor electorali, aplicarea neuniformă a prevederilor legale în cazul dispunerii concomitente a „vizei de domiciliu” şi „vizei de reşedinţă”, imposibilitatea deplasării urnei mobile în teritoriul controlat efectiv de autorităţile secesioniste, etc.
În rezultatul asedierii secţiei de votare 5/15 Corjova, la cele 2 secţii de votare, unde s-a permis votarea alegătorilor din localitate, s-au prezentat doar 91 alegători din totalul de 1350 incluşi pe listele electorale de bază. Mecanismul de menţinere a păcii nu a fost în stare să asigure condiţii minime pentru exercitarea drepturilor electorale în regiune.
Astfel, la scrutinul parlamentar din 5 aprilie 2009 au votat 4042 alegători din regiunea transnistreană, ceea ce reprezintă cca.50% din numărul participanţilor la scrutinul parlamentar precedent şi 1,8% din numărul total al alegătorilor din Transnistria. Scăderea numărului de alegători se explică prin acţiunile de intimidare, persecutare şi control fără precedent, exercitate asupra alegătorilor din regiune. Totodată, autorităţile constituţionale nu au asigurat un minim necesar de informare electorală a alegătorilor şi pentru participarea acestora la scrutin.
În general, mijloacele de informare în masă din regiune au reflectat scrutinul parlamentar din 5 aprilie 2009 preponderent în ziua alegerilor. În perioada post-electorală, mijloacele de informare în masă din regiune au reflectat intens evenimentele din centrul capitalei. Comparativ cu perioada pre-electorală, informaţiile post-electorale au fost prezentate neutru.
Recomandările Promo-LEX
Intensificarea eforturilor privind modificarea sistemului electoral, care ar asigura drepturi şi condiţii nediscriminatorii pentru alegătorii din regiunea transnistreană;
Intensificarea eforturilor diplomatice în vederea sensibilizării opiniei publice naţionale şi internaţionale şi determinării administraţiei de la Tiraspol să asigure condiţii minime pentru exercitarea dreptului la vot;
Informarea alegătorilor din regiunea transnistreană despre toate procedurile electorale;
Pregătirea continuă şi profesională a funcţionarilor electorali;
Asigurarea unei evidenţe stricte la editarea şi distribuirea buletinelor de vot pentru a nu admite deficitul sau surplusul exagerat;
Revizuirea sistemului de întocmire a listelor electorale;
Investigarea tuturor cazurilor care au creat obstacole în calea exercitării drepturilor electorale în regiunea transnistreană şi sancţionarea conform legislaţiei în vigoare a tuturor persoanelor culpabile.
Versiunea integrală a raportului în varianta română poate fi accesat aici:
http://www.promolex.md/upload/publications/ro/doc_1241022822.pdf
Autor: Asociaţia "Promo-LEX"
Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă
Toate comunicatele din categoria curentă
Categorii comunicate
- Administraţie Publică 2303
- Afaceri 808
- Angajări & Joburi 167
- Armata & Serviciul Grăniceri & Vama 37
- Artă & Cultură 127
- Bănci & Asigurări 18
- Blogosfera 110
- Concursuri & Licitații 16
- Construcţii & Infrastructură 47
- Dezvoltare Regională 1659
- Diaspora 3
- Drepturile Omului & Justiţie 564
- eBooks / eReviste / eDocumente 7
- Economic & Statistică 329
- Educaţie & Instruire 750
- Export și Investiții 17
- Externe 165
- Fashion 0
- Fiscalitate & Finanţe & Contabilitate 116
- Industrie 10
- IT 30
- Media & Publicitate 365
- Mediu 36
- Mesaje 8
- Oferte & Prețuri 16
- Ong & Societate Civilă 1321
- Persoane Publice 140
- Politic & Electorala 1305
- Procuratura & MAI 120
- Public Relations 32
- Resurse Web 12
- Sănătate & Medicină 125
- Sindicate 4
- Social 580
- Sport 12
- Ştiinţă 80
- Tehnologia Informației și Comunicațiilor 287
- Telefonie & Comunicaţii 29
- Turism 33