Nume
Parola
Vizualizări: 3608
Guvernul Leancă provoacă destrămarea Republicii Moldova
3 Aprilie 2014 — Astăzi, activiştii PSRM au organizat o acţiune de protest în faţa Parlamentului, prin care şi-au exprimat indignarea faţă de politica actualei guvernări şi au cerut dimisia Guvernului. Socialiştii au pledat pentru susţinerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Leancă.

Cu acest prilej, Igor Dodon, liderul PSRM, a rostit un discurs în plenul Parlamentului.

„Grupul parlamentar al socialiştilor votează moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Leancă, pe motiv că acest guvern provoacă destrămarea teritorială a Republicii Moldova.

Anul trecut, în cadrul celorlalte tentative de demitere a Guvernului, noi am declarat că, în general, există mai multe temeiuri ca Guvernul Leancă să fie demis. Mai întîi de toate să ne amintim, că acest guvern este succesorul direct al Guvernului Filat, care prin decizia Curţii Constituţionale a fost oficial declarat corupt. Cu părere de rău, mulţi membri ai acelui guvern corupt continuă să exercite funcţia de ministru în Guvernul Leancă. Aceasta înseamnă că încă mai suntem conduşi de un guvern corupt.

În doar cîteva luni de guvernare a premierului Leancă, statul a rămas fără Banca de Economii, este cedat Aeroportul, e în prag de vînzare Moldtelecomul, s-a devalorizat valuta naţională, au crescut preţurile la produse, medicamente şi combustibil, sunt blocate exporturile în Rusia, este ruinat businessul rural, este distrusă ramura agricolă a ţării, s-au deteriorat foarte grav relaţiile cu Federaţia Rusă.

În toate sondajele de opinie, cetăţenii susţin că guvernarea duce ţara într-o direcţie greşită. Ţara este antrenată în mod abuziv în procesele de integrare în Uniunea Europeană, în timp ce mai mult de jumătate din cetăţeni nu sunt de acord cu acest vector geopolitic. Încercarea cetăţenilor de a-şi exprima în mod democratic opţiunea a fost înăbuşită de putere. A fost declarat nelegitim referendumul din Găgăuzia privind vectorul extern al ţării, au fost interzise prin lege referendumurile raionale iniţiate de Partidul Socialiştilor, ni se refuză organizarea unui referendum naţional, la care oamenii să spună în ce direcţie vor să meargă: spre Uniunea Europeană sau spre Uniunea Vamală.

Toate aceste refuzuri şi interdicţii arată că guvernarea înţelege că poporul doreşte o altă agendă a politicii externe. Guvernul Leancă înţelege că merge împotriva voinţei poporului şi referendumurile vor scoate la iveală acest lucru.

În aceste condiţii, Republica Moldova riscă să repete soarta Ucrainei, unde de asemenea nu a fost organizat un referendum naţional, iar societatea este divizată pe criterii identitare şi geopolitice. Situaţia din Ucraina se poate proiecta şi asupra Republicii Moldova, oamenii din regiuni deja se revolta. Noi vedem cum din cauza vectorului proeuropean promovat în mod rigid pierdem regiunea Transnistreană, dar putem crea focare de conflict în Găgăuzia, în Bălţi, în alte zone ale ţării.

Este o mare eroare ca în asemenea circumstanţe Guvernul să ia partea puciştilor care au venit la putere în Kiev şi să se alinieze sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană foştilor oficiali ucraineni. Se vede clar că actuala guvernare de la Chişinău a eclozat ea însăşi din găoacea puciului din 7 aprilie 2009 şi îşi recunoaşte semenii.

Culmea stupidităţii guvernării de la Chişinău este intenţia de a se alinia şi sancţiunilor impuse de UE în privinţa demnitarilor ruşi. Aceasta înseamnă, de facto, o acţiune de ostilitate făţişă în adresa principalului nostru partener strategic. Dar e mai rău decît atît.

Recent, Ucraina a anunţat exerciţii militare în colaborare cu SUA, Polonia, România şi Republica Moldova. Este evident că aceste exerciţii militare reprezintă o demonstraţie de forţă faţă de Federaţia Rusă. Ce caută Moldova în acest format? De ce se face recrutarea bărbaţilor apţi militar la unităţile Ministerului Apărării? Vedem deci că Guvernul Leancă nu doar prin declaraţii şi sancţiuni, ci şi prin acţiuni cu conotaţie militară s-a poziţionat pe baricadele unei lupte împotriva Rusiei, a unei lupte faţă de care Moldova putea să rămînă neutră.

Relaţiile cu Federaţia Rusă şi aşa au fost deteriorate în ultimii ani. Acum ele au devenit deosebit de îngrijorătoare. Vă amintesc, că în Rusia avem cele mai mari exporturi de produse agricole şi vin, care niciodată nu vor putea fi redirecţionate în acelaşi volum spre Europa. Din Rusia vin practic toate resursele noastre energetice. În Rusia lucrează majoritatea muncitorilor noştri migranţi şi tot de acolo vin principalele noastre remitenţe – aproape un miliard şi jumătate de dolari anual. A te certa în aceste condiţii cu Rusia şi a deveni inamicul ei este o crimă împotriva integrităţii sociale şi teritoriale a Republicii Moldova.
Stimaţi colegi deputaţi de la guvernare,
Noi votăm moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Leancă pentru a demonstra că o parte considerabilă a clasei politice şi a societăţii nu este de acord cu vectorul abuziv al integrării europene promovat de actuala guvernare. Chiar dacă moţiunea nu-şi va atinge imediat scopul, cetăţenii trebuie să înţeleagă că există forţe politice de opoziţie care luptă împotriva abuzurilor politice ale guvernării şi vor readuce Moldova pe un făgaş al echilibrului geopolitic.
Noi nu suntem de acord cu sancţiunile impuse de Moldova oficialilor ucraineni şi ruşi.Noi nu suntem de acord cu procesele de destrămare teritorială a ţării pe care le provoacă în mod iresponsabil premierul Leancă.
Am spus şi cu alte ocazii şi repet acum. Tot aşa cum Victor Ianukovici a fost ultimul preşedinte al Ucrainei integre, Iurie Leancă riscă să fie ultimul prim-ministru al Republicii Moldova integre. Ambii nu au ţinut cont de voinţa cetăţenilor şi nu au organizat la timp referendumuri naţionale pe subiectul vectorului geopolitic al ţării.
Guvernul Leancă şi majoritatea parlamentară sunt promotorii unei iluzii cu consecinţe negative reale pentru ţară. Ei merg pe calea integrării europene fără a consulta poporul prin referendum; ei au parafat un document secret la Vilnius, înainte de a-l prezenta cetăţenilor; ei sacrifică integritatea teritorială a ţării de dragul unei integrări europene iluzorii. Aceste grave erori vor fi, mai devreme sau mai tîrziu, pedepsite.
Guvernul Filat a căzut din cauza corupţiei. Guvernul Leancă va cădea din cauza crizelor economică şi teritorială grave care vor lovi Republica Moldova. Moldova are nevoie de Altceva.
Viitoarea guvernare va fi sau una tehnocrată, sau una socială de stînga, care va anula prevederile acordului de la Vilnius şi va oferi oamenilor o altă calitate a vieţii, o altă dezvoltare economică, un al vector geopolitic, va asigura întregirea teritorială a ţării, prin federalizare, şi va restabili cele mai bune relaţii cu Federaţia Rusă.”