Nume
Parola
Vizualizări: 3725
Proiectul de lege cu privire la semnătura electronică şi documentul electronic, adoptat în prima lectură de Parlament
Chisinau, 20 Februarie 2014 — Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor pentru armonizarea cadrului legislativ național cu prevederile Directivei Parlamentului European privind semnăturile electronice şi asigurarea utilizării eficiente, sigure şi fără costuri nejustificate a diverselor tipuri de semnături electronice.
Viceministrul TIC, Vitalie Tarlev, care a prezentat documentul în plenul Legislativului, a specificat că necesitatea acestuia a fost dictată de lipsa instrumentelor de autorizare în spațiul virtual, fapt ce frânează dezvoltarea. Prin acest proiect se urmărește simplificarea utilizării semnăturii electronice, diversificarea prețurilor și divizarea competențelor instituțiilor de stat în acest domeniu.
Se prevede instituirea a 3 tipuri de semnături electronice: simplă, avansată necalificată şi avansată calificată. Proiectul stabilește principiile de utilizare a acestora, efectele juridice ale utilizării semnăturii electronice, precum şi cerinţele care se vor impune faţă de prestatorii de servicii de certificare a semnăturilor electronice.
Vitalie Tarlev a precizat că pentru a se asigura o protecţie suficientă a actelor care sunt semnate cu semnătură electronică, semnătura olografă se echivalează cu semnătura electronică avansată calificată. Totodată, părţile care doresc utilizarea unui alt tip de semnătură electronică, care va avea putere juridică, pot stabili aceasta prin acordul lor.
Proiectul de lege instituie procedura de acreditare obligatorie a prestatorilor de servicii de certificare a cheilor publice pentru semnături electronice avansate calificate, iar prestatorii de servicii de certificare a cheilor publice pentru semnături electronice simple şi avansate necalificate nu vor fi supuse acreditării obligatorii, dar vor putea trece procedura de acreditare voluntară, la propria iniţiativă.
Documentul stabilește competența Serviciului de Informaţie şi Securitate pentru elaborarea şi promovarea politicii de stat şi exercitarea controlului în domeniul aplicării tuturor tipuri de semnături electronice.
Aplicarea semnăturii electronice şi a documentului electronic este o prevedere a Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Din 1 martie 2014 în Republica Moldova va fi eliberat buletinul de identitate electronic cu semnătura digitală încorporată.