Vizualizări: 3478
Alegerile parlamentare pentru locuitorii regiunii transnistrene nu au fost nici libere, nici corecte, Promo-Lex
Chisinau, 8 Iunie 2009 — Alegerile de pe 5 aprilie 2009, desfăşurate în regiunea transnistreană, s-au caracterizat prin obstacole create de autorităţile de la Tiraspol, pe de o parte, şi neglijenţa autorităţilor constituţionale faţă de realizarea dreptului la vot al cetăţenilor săi din acest teritoriu, pe de altă parte. La această concluzie au ajuns experţii Promo-Lex, ce au lansat astăzi Raportul final privind monitorizarea procesului electoral în regiunea transnistreană a Republicii Moldova la alegerile parlamentare 2009.
Promo-Lex este de părere că participarea cetăţenilor din regiunea transnistreană la alegeri rămîne o formalitate, limitată, de regulă, la procedura de aplicare a ştampilei „votat” în buletinul de vot şi la plasarea buletinului în urnă. Pentru cetăţenii din regiunea transnistreană au fost deschise doar 10 secţii de votare, amplasate în localităţile limitrofe ale regiunii, aflate sub controlul organelor constituţionale, fapt ce încalcă flagrant Codul Electoral, ce prevede că secţiile de votare sunt constituite pentru un număr de cel puţin 30 şi cel mult 3000 alegători. Pe de altă parte, CEC a editat doar 14500 buletine de vot pentru un număr de circa 223580 potenţiali alegători, excluzînd din start posibilitatea participării la vot a 209080 cetăţeni din acest teritoriu, ceea ce constituie de fapt peste 8% din numărul total al alegătorilor din Moldova. În acest context, doar 4042 alegători din regiunea transnistreană au votat, ceea ce reprezintă aproximativ 50% din numărul participanţilor la scrutinul parlamentar precedent.
„Desfăşurarea unor alegeri democratice nu este posibilă fără respectarea drepturilor omului, în special a libertăţii de exprimare şi a presei, libertăţii de a circula în interiorul ţării, libertăţii de întrunire şi libertăţii de asociere în scopuri politice. Alegerile parlamentare pentru locuitorii regiunii transnistrene s-au desfăşurat cu multiple încălcări. Au fost înregistrate numeroase cazuri de intimidare şi persecutare a populaţiei din regiunea transnistreană, în vederea determinării lor să nu participe la scrutinul electoral. Astfel, putem afirma cu siguranţă că scrutinul nu a fost nici liber şi nici corect”, a declarat Pavel Postica, jurist Promo-Lex.
Administraţia de la Tiraspol s-a exprimat suficient de categoric în numele tuturor locuitorilor regiunii, împotriva participării la vot, încercînd astfel să influenţeze atît atitudinea persoanelor cît şi atmosfera în societate. Astfel, alegătorii din regiune au invocat 3 obstacole majore în vederea participării lor la alegeri: aplicarea ştampilei în fişa de însoţire a buletinului de identitate, controlul riguros şi înregistrarea la posturi, precum şi eventuala înregistrare a lor de către serviciile secrete din regiune la secţiile de votare.
Promo-Lex declară că alegătorii nu au avut posibilitatea deplină de a se informa despre scrutinul din 5 aprilie, despre candidaţii electorali şi platformele lor electorale. Pe de o parte, activităţile concurenţilor electorali în acest teritoriu au fost modeste, fiind înregistrate puţine cazuri de implicare şi informare electorală a alegătorilor. Pe de altă parte, mass-media nu au abordat problemele ce ţin de informarea echidistantă a populaţiei privind procesul electoral din Moldova. Ca rezultat, influenţa surselor mass-media regionale a prevalat şi a dus la absenţa masivă a locuitorilor regiunii la secţiile de votare.
Perioada post-electorală, în special după declanşarea protestelor din Chişinău, a fost marcată de intensificarea verificărilor la posturile de control. În perioada post-electorală nu au fost raportate cazuri de concediere de la serviciu a persoanelor care au participat la scrutin, deşi în campania electorală au fost înregistrate mai multe ameninţări în acest sens.
Experţii Promo-Lex recomandă autorităţilor realizarea unor acţiuni în scopul îmbunătăţirii procesului de vot în regiunea transnistreană. Printre acestea se numără: modificarea unei serii de prevederi ale Codului Electoral, inclusiv constituirea birourilor electorale separate pentru regiunea transnistreană şi crearea unor condiţii optimale pentru a încuraja cetăţenii să participe mai activ, alocarea mijloacele financiare necesare deschiderii şi dotării a 500 secţii de votare pentru regiunea transnistreană, asigurarea securităţii tuturor secţiilor de votare, asigurarea cu asistenţă juridică calificată, gratuită din partea statului şi/sau a concurenţilor electorali pentru persoanele reţinute sau persecutate de către reprezentanţii structurilor de forţă din regiunea transnistreană, investigarea tuturor cazurilor care au creat obstacole în calea exercitării drepturilor electorale în regiunea transnistreană şi sancţionarea conform legislaţiei în vigoare a tuturor persoanelor culpabile.
Asociaţia "Promo-LEX" este membră a Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte "Coaliţia 2009". Proiectul este susţinut financiar de Fundaţia Eurasia din resursele acordate de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida/Asdi) şi Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).
Versiunea integrală a raportului în varianta română poate fi accesat aici:
http://www.promolex.md/index.php?module=publications.
Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să contactaţi: Juristul Asociaţiei Promo-Lex, Pavel Postica, tel. (+373 22) 45 00 24, e-mail: info@promolex.md.
Autor: Asociaţia "Promo-LEX"
Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă
Toate comunicatele din categoria curentă
Categorii comunicate
- Administraţie Publică 2303
- Afaceri 808
- Angajări & Joburi 167
- Armata & Serviciul Grăniceri & Vama 37
- Artă & Cultură 127
- Bănci & Asigurări 18
- Blogosfera 110
- Concursuri & Licitații 16
- Construcţii & Infrastructură 47
- Dezvoltare Regională 1659
- Diaspora 3
- Drepturile Omului & Justiţie 564
- eBooks / eReviste / eDocumente 7
- Economic & Statistică 329
- Educaţie & Instruire 750
- Export și Investiții 17
- Externe 165
- Fashion 0
- Fiscalitate & Finanţe & Contabilitate 116
- Industrie 10
- IT 30
- Media & Publicitate 365
- Mediu 36
- Mesaje 8
- Oferte & Prețuri 16
- Ong & Societate Civilă 1321
- Persoane Publice 140
- Politic & Electorala 1305
- Procuratura & MAI 120
- Public Relations 32
- Resurse Web 12
- Sănătate & Medicină 125
- Sindicate 4
- Social 580
- Sport 12
- Ştiinţă 80
- Tehnologia Informației și Comunicațiilor 287
- Telefonie & Comunicaţii 29
- Turism 33