Nume
Parola
Vizualizări: 13515
Organizaţia Naţiunilor Unite are un Centru de Informare şi Documentare în incinta Universităţii Libere Internaţionale din Moldova
26 Februarie 2016 — Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a inaugurat pe 26 februarie 2016 un Centru de Informare şi Documentare, în cadrul Universităţii Libere Internaţionale din Moldova (ULIM). Evenimentul a avut loc în cadrul Symposiumului Investigatio Bibliotheca, aflat la a 8-a ediţie, care a reunit bibliotecari din toate ţara, reprezentanţi ai Ministerului Culturii, Camerei Naţionale a Cărţii şi studenţi. Tema ediţiei a fost „Biblioteca din învăţământ: Dinamism. Acces. Dezvoltare. Transformare”.

„ONU va depune eforturi pentru a contribui la fortificarea rolului bibliotecilor de a crea un mediu în care fiecare acces liber la informaţie şi cunoştinţe”, a afirmat coordonatoarea rezidentă ONU şi reprezentanta rezidentă PNUD, Dafina Gercheva.

Un studiu pe utilizarea timpului sprijinit de ONU în 2015 constata că moldovenii alocă în medie câte 17 minute pe zi pentru lectură, ceea ce e mai puţin ca media din Uniunea Europeană, de 25 minute pe zi.

„Acest Centru de informare va deveni un spaţiu liber pentru dezbateri despre rolul şi valorile Naţiunilor Unite”, susţine rectorul ULIM, Andrei Galben.

Centrul de Informare şi Documentare este situat în cadrul Sălii Polivalente de Lectură nr. 2, aflate la etajul şase al ULIM, fiind deschis studenţilor, profesorilor şi cercetătorilor care sunt interesaţi de eforturile ONU pentru a promova democraţia, diversitatea, dezvoltarea durabilă şi un mediu sănătos pentru fiecare.

De asemenea, Centrul va găzdui evenimente de dezbateri, prelegeri publice, organizate în comun de ULIM şi ONU. Anul trecut, în noiembrie 2015, coordonatoarea rezidentă ONU Dafina Gercheva a vizitat în premieră universitatea, ţinând un discurs despre adoptarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Cele 17 obiective globale au fost votate în unanimitate de toate ţările membre ONU şi vor marca agenda de dezvoltare până în 2030, pentru a curma sărăcia şi transforma în bine lumea.

ONU Moldova mai susţine alte două Centre Informaţionale, la Bălţi în cadrul Universităţii „Alecu Russo” şi la Comrat în cadrul Bibliotecii Publice Regionale.

ONU a fost fondată în anul 1945, pe ruinele celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a menține pacea și securitatea internațională, pentru a dezvolta relații de prietenie între națiuni și pentru a promova progresul social, un nivel de trai mai bun și drepturile omului.

Șaptezeci de ani mai târziu, ONU are 193 de state membre, iar Republica Moldova va marca la 2 martie curent cea de-a 24-a aniversare a aderării sale.